Reklama

Reklama

Tři zločinci ve skryté pevnosti

  • Japonsko Kakuši toride no san akunin (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Dvaja sedliaci Tahei a Matakaši sa po skončení vojny vracajú domov. Na svojej púti rozdelenou krajinou narazia na muža (Toširo Mifune) sprevádzajúceho šestnásťročnú dievčinu. Potrebujú sa dostať cez nepriateľské línie do svojej časti krajiny. Sedliaci sa nechajú veľmi ľahko zlákať na pomoc, keďže dvojica má pri sebe množstvo zlata, čo lahodí ich dušiam bažiacim po bohatstve. Kvôli majetku sú ochotní podstúpiť akékoľvek nebezpečenstvo. Netušia však, že ich spoločníci sú princezná Juki a jej generál Rokurota Makabe. Princezná ako jediná z rodu Akizuki prežila vojnu a je na ňu vypísaná odmena. Nerozvážnosť a nenásytosť pochabej dvojice ich privedie do nejedného nebezpečenstva.

Tento film je v mnohom považovaný za inšpiráciu HVIEZDNYCH VOJEN. Príbeh o princeznej ako i humorné pôsobenie sedliakov Taheiho a Matakišiho, ktorí v mnohom pripomínajú R2D2 a C3PO z Lucasovho prvého natočeného dielu ťažko zakryjú podobnosť. Je však pravdou, že je to jednoducho iný film.

Snímka je prvým Kurosawovým prenesením príbehu do širokouhlého formátu, čo kameramani pod jeho režisérkou taktovkou patrične využili. Cena Zlatý medveď za réžiu z Berlína v roku 1959 je toho jasným dôkazom. (Turiec)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (121)

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Okouzlující pohádka, nádherný Mifune. O Kurosawovi se rozepisuji jinde (Sanjuro, Sedm samurajů). Tady zvlášť vyzdvihnu jen jednu věc: jestli mě paměť neklame, tak v celém tomto akčním bojovém filmu je jen jedna kraťoučká akční scéna (následovaná jediným soubojem muže proti muži). V generálu Rokurotovi tušíme excelentního bojovníka, ale pořád nic. Až jednou, při banálním střetu s jakousi hlídkou, Rokurota, když už nelze jinak, bleskově vystartuje a hlídka zděšeně prchá. Ale stejně je sejme... mazec. Líbí se mi, co píše Rob Roy, i když to nevidím úplně stejně. A i zde musím v opozici k některým komentářům říci, že částečná utahanost Kurosawových filmů je jednou z jejich vynikajících stránek. Koho to ovšem nudí, ten zkrátka není Kurosawův divák. Já ano. Zatím jsem viděl pět jeho filmů a všechny mají pět hvězdiček. ()

Hees 

všechny recenze uživatele

Slušný film od Kurosawu, ktorého koniec ma prekvapil. Kurosawa ma vždy prekvapí iným koncom, ako by som čakal. Toto je Star Wars s kopijami a drevami na chrbte a Lucas sa tým inšpiroval. No kto by sa nechcel inšpirovať Kurosawom. Ako vždy zvláda príbeh v samurajskom období na výbornú. Mifune podáva svoj obvyklí výborný výkon aj s výbornými bojovými pasážami s kopijou. Vo filme je vidieť aj štipku premyslených akcií hlavného hrdinu, ktorý svojím umom dokáže vybojovať viac ako svalmi (nie, že by bol tam slabý). Dvojica obyvateľov dediny Tahei a Matashichi sú zaujímavý nezbedníci, čo počas filmu dokážu aj sto krát prezliecť kabát a ide im hlavne o ich prospech. Princezná (Misa Uehara) to výborne zahrala a je škoda, že sa nerozhodla pre dlhšiu filmovú kariéru. ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

I když jsem z Kurosawovi tvorby neviděl ani zdaleka všechny filmy troufám si tvrdit, že tento je jedním z těch slabších. Alespoň mě to tak přišlo. U Kurosawi jsem zvyklý na to, že vše v jeho filmech plyne pomalu ale tady jsem se opravdu nudil a ani příběh mi nepřšel tak zajímavý. I upovídaný "Rudovous" mi nepřišel tak zdlouhavý jako tento snímek. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jeden z najzábavnejších a v dobrom zmysle slova najkomerčnejších Kurosavowých filmov. Veľmi si na jeho prístupe vážim, že aj ľahšej látke venoval stopercentnú pozornosť a všetko je znova produkčne dokonale pripravené. Veľké dobrodružstvo naprieč japonskou krajinou šlape od začiatku do konca okrem istej réžie aj vďaka castingu a tu si dovolím povedať, že výber dvoch komických postáv je dôležitejší, ako tradične obsadený Mifune. Styčné prvky by sme mohli nájsť napríklad s Pokladom na Sierra Madre a také podrobné porovnanie so SW musí byť lahôdková záležitosť pre každého filmového vedca. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Můj třetí Kurosawa. Dobrodružný, spíše neakční, možná až moc dlouhý, ale také vtipný a samozřejmě s vypovídající hodnotou, tentokráte tou, jak hamižnost, chamtivost a lakota zatemňují mozek. Toshiro Mifune znovu ikonický, s pohledem ostrým jako japonská nodachi, bystrým úsudkem a ctí samuraje. Asi nejzajímavějším akčním momentem je souboj na koních v plné rychlosti. I když se mi snímek zdál předlouhý (zejména první polovina), nese v sobě krásné poselství, protože není všechno zlato, co se třpytí. A Matakishi (C3-PO) a Tahei (R2-D2) to nakonec také pochopili. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (7)

  • Poradcem pro bojové scény byl sensei Jošio Sugino, představitel Tenshin Shōden Katori Shintō-ryū, což je jedno z nejstarších existujících japonských bojových umění, založené v 15. století. V roce 1960 bylo škole jako první v historii uděleno označení „nedotknutelné kulturní dědictví“ (Intangible Cultural Asset) pro bojová umění. S Akirou Kurosawou spolupracoval sensei Sugino také na filmech Sedm samurajů (1954) nebo Yojimbo (1961). (alonsanfan)

Reklama

Reklama