Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Portorický král Fernando XXIII. požádá slavného detektiva Holmese, aby mu sehnal dvojníka, neboť se obává atentátu. Holmes najde v moravském Brodku notorického dlužníka Františka Lelíčka, který je králi podobný jako vejce vejci. Lelíček, pronásledovaný věřiteli, nabídku přijímá. Krásná a mladá královna odmítla se svým zbabělým manželem odjet do bezpečí v exilu. Lelíček se energicky ujímá své role. Královnu okouzlí temperamentním chováním na býčích zápasech i tím, jak chladně čelí atentátu. Mezi nic netušící královnou a mazaným Lelíčkem vznikne vášnivý vztah. Zrádní ministři chystají další atentát. Pekelný stroj, nastražený v gramofonu, má být spuštěn po přehrání nové státní hymny. Holmes unikne na poslední chvíli ze sklepení, kam byl zavřen atentátníky, a zachrání Lelíčka i královnu. Fernando v azylu zemřel. Lelíček, zamilovaný do královny a spokojený ve své roli krále, odmítá výpověď. Pohrozí mezinárodní ostudou, kdyby vše oznámil veřejnosti, a tak je nakonec ve své funkci ponechán. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Rozhovor  - Pavel Taussig

Recenze (124)

petaspur 

všechny recenze uživatele

Portorický král Fernando XXIII. má příliš velkou spotřebu svých dvojníků a tak je potřeba, aby ten další chvíli vydržel. Holmesem objevený Lelíček je se svým novým povoláním značně spokojený, pohodlně se usadí na trůnu a nehodlá si takové posezeníčko odpírat jenom kvůli takové drobnosti, jakou je úmrtí dublovaného objektu. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„276 a kolik je 50? 276 a nic…nic je padesát. A nic je padesát…tak to on by nedostal nic.“ Copak Lelíček, to je počtář z nejlepších. A když už hrozí, že si na tohoto věčného studenta (který je také věčně švorc) došlápnou věřitelé, zjeví se před ním legendární Sherlock Holmes („ten co měl vobchod se psema“) s nabídkou, která se neodmítá…Burian je ve dvojroli perfektní. Neustále „jakoby mimochodem“ trousí nějaké poznámky a většina z nich pobaví, podobně jako jeho pohybové kreace. Škoda jen, že je v tom poněkud osamocen. S Fričovým Holmesem jsem se trochu pral (a vlastně do teď nevím, zda se mi jeho ztvárnění spíš líbilo či ne), ale jako nahrávač docela obstál, ostatní postavy už byly poměrně jalové. Převážně jsem se ale bavil, takže ty slušné 4* dám. „Oběd u dvora sestává z…“ - „To je na dvoře? Vobědvá se na dvoře?!“ - „Ale ne, u dvora se… - „U dvora…“ - „…oběd u dvora sestává z několika chodů. - „To jako psohlavci tam seděj u stolu nebo?“ - „Ne…chodů s malým ch. - „S malým…ale vy ste řek s velkým Ch!“ ()

Reklama

Kontryhelka 

všechny recenze uživatele

FIlmy s panem Burianem miluji od dětství a tento je jeden z mých oblíbených. Vtipný příběh, kterak zadlužený a svérázný hňup ke štěstí a bohatství přijde, jak slepý k houslím. Film je nabitý skvělýma hláškama. Fakt se vždycky zasměju. ....Král je mrtvý, no to abych si za něj šel lehnout na hřbitov.............. ... A že to řeknu z vokna ..........Jdeme, královna čeká s vobědem ......... Prima oddychovka, která ani po létech neztrácí nic ze svého původního lesku a baví nás po mnoho a mnoho generací. Burian je perfektní herec, který zvládne vše a ještě něco navíc. Takový mistři se již nerodí. ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Jsou věci, které se mi na tomto filmu vždycky líbily. Představení Sherlocka Holmese, Lelíčkova debata nad padesátikorunou nebo neurotický portorický král. Jiné jsou dnes velmi iritující, např. značně natahovaná scéna s pekelným strojem v gramofonu. Protože jsem teď tento film používal jako studijní materiál o tom, jak začínal český zvukový film, objevil jsem spoustu nedodělků, nezvládnutných střihů, špatné časování gagů, neschopnosti režiséra využít Burianovy improvizační schopnosti, a také to, jak byl ten film viditelně co nejlevnější. Ale co, je sedmdesát let starý, a trocha tolerance je nutná. Jen by někdo měl opravit název: film se jmenuje Lelíček ve službách Sherlocka Holmesa (opravdu s "a" na konci). ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ešte raz, a už asi naposledy, som si kvôli komentáru pozrel Burianovho Lelíčka, ktorý patril v mladosti k mojim obľúbeným filmom s Vlastom Burianom. Lenže čas vykonal svoje a Lelíček nám zostarol takmer do trápnosti. Už štandardne, ako v prevažnej väčšine filmov s Burianom, samotný Vlasta Burian exceluje a jeho spoluhráči sú takmer bez výnimiek dementné typy, ktoré majú opodstatnenie iba v tom, že dvíhajú zážitok z Vlastu Buriana. Myslím, že sa to volá dueňa efekt. Ale jeho vysporiadavanie sa s dlžobami prevzali vlády takmer všetkých krajín sveta. Majú však smolu, lebo k nim nezavíta Sherlock Holmes s ponukou, ktorá sa nedá odmietnuť. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (29)

  • Úspech filmu bol tak veľký, že v premiérovom kine Fénix bol premietaný 3 mesiace. (Raccoon.city)
  • Úvodná scéna, kde Sherlock Holmes (Martin Frič) hovorí po anglicky, nebola ešte v 90. rokoch súčasťou kópie filmu. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama