Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Portorický král Fernando XXIII. požádá slavného detektiva Holmese, aby mu sehnal dvojníka, neboť se obává atentátu. Holmes najde v moravském Brodku notorického dlužníka Františka Lelíčka, který je králi podobný jako vejce vejci. Lelíček, pronásledovaný věřiteli, nabídku přijímá. Krásná a mladá královna odmítla se svým zbabělým manželem odjet do bezpečí v exilu. Lelíček se energicky ujímá své role. Královnu okouzlí temperamentním chováním na býčích zápasech i tím, jak chladně čelí atentátu. Mezi nic netušící královnou a mazaným Lelíčkem vznikne vášnivý vztah. Zrádní ministři chystají další atentát. Pekelný stroj, nastražený v gramofonu, má být spuštěn po přehrání nové státní hymny. Holmes unikne na poslední chvíli ze sklepení, kam byl zavřen atentátníky, a zachrání Lelíčka i královnu. Fernando v azylu zemřel. Lelíček, zamilovaný do královny a spokojený ve své roli krále, odmítá výpověď. Pohrozí mezinárodní ostudou, kdyby vše oznámil veřejnosti, a tak je nakonec ve své funkci ponechán. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Rozhovor  - Pavel Taussig

Recenze (124)

Dr.dogous

všechny recenze uživatele

Monarchisté nemaj nic jisté. J.V.Ferdinand XXIII., vládce Portorika, se právem bojí o život. Je nenáviděn opozici: anarchisty, republikány, spiklenci, atentátníky. Jedinou šancí, jak přežít, najít si dvojníka. Ochranku mu dělá věhlasný detektiv Sherlock Holmes. Ten vybere Ferinandovi za dvojníka pana Lelíčka, věčného studenta, lůzera a dlužníka z dalekých Čechách, jemuž hoří půda pod nohami, protože ho uhánějí věřitelé. Lelíček jsa angažován Sherlockem Holmesem se ujme role dvojníka a zastupuje krále Ferdinanda na veřejnosti i v rodinném životě. Bude umět Lelíček čelit nastraženým pastím.? Uspokojí Lelíček krásnou a náročnou královnu? Zhubí dříve ekrazit Lelíčka nebo Lelíček své odpůrce? Kdo z koho, souboj na život a na smrt. Inu, nebudu vás napínat, Lelíček přežije, má přece zdatného pomocníka Sherlocka. Když zemře pravý král, zdatný Lelíček se ujme záskoku i v loži panovníka, zaseje sémě a královnu zbaví migrény i panenství. Inu, kdo jinému jámu kopá, je nádeník, a ještě do ní padá. Povedená taškařice. Pro imitátory je nejhorší, když přijde "originál" o ruku, to pak musí pak bolet. Co k tomu dodat, snad jen, že mnoho Kaddafího dvojníku zemřelo, než došlo na originál. 82%… ()

Eva_D666 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle kousek je taky vohromnej! Jedna podoba jako bázlivý a rozmazlený pán král a druhá podoba jako králova imitace Lelíček, který si s nadhledem poradí opravdu se vším. Je vidět, že Burian dokáže sehrát všechno. ..Ale naprosto mě dostala krátká lekce, jak se rychle a svépomocí naučit francouzsky a anglicky..: "itensju very plís, támhle sebou někdo říz"..:-D ()

Reklama

Zagros 

všechny recenze uživatele

Lelíček ve službách Sherlocka Holmese je další zabydlování Vlasty Buriana ve zvukovém filmu a jen potvrzuje, že se přímo pro něj narodil. Ač má výtečnou mimiku, jeho nejsilnější zbraní je jeho pohotová vyřídilka a bez zvukového filmu bychom o ní přišli. Pro mě Lelíček patří spíše k filmům Vlasty Buriana druhého sledu. Společně například s C. a k. polním maršálkem, filmem Anton Špelec, ostrostřelec a Hadimrškou. To ovšem nemění nic na tom, že všechny jsou stále skvělá volba na večer s výtečnou komedií. Jen zkrátka nedosahují absolutního vrcholu jeho nejlepších filmů. Tradičně bláznivý příběh je obohacen dvojrolí Vlasty Buriana. Všem, co jej mají rádi, můžu doporučit. Dostanete ho tentokrát dvojitou dávku. :-) ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Tato komedie s Vlastou Burianem má oproti většině ostatních velké plus v dosti originálním námětu a scénáři. Opět tu máme téma záměny charakterů, ovšem inteligentní a bez dějových nesmyslností. Po komediální stránce však film ničím příliš nepřekvapí ani nenadchne, takže 3 hvězdičky jsou logickým výsledkem mého hodnocení. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Je nutno přiznat, že tohle je Burianův slabší film. Rozhodně znám lepší. Navíc Fričův výkone není oslnivý a podobně se to dá říct i o Lídě Baarové, ale ta dostala málo prostoru. Vtipné situace a momenty tu jsou, ale není jich mnoho. Burian se snaží seč mu síly stačí oživit to svým přispěním, ale jde mu to ztěžka. Jsou zde i hluchá místa. Hudba je vcelku kvalitní i když ještě chci dodat, že si nemůžu pomoct, ale v některých ohledech mi silně připomínala tu z Přednosty stanice. Myslím, že trojka je zaslouženým vyjádřením. Film nenadchne, ale taky neurazí. V menším procentu chvílemi nudí, ale pak je pár situací, kdy pobaví. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (29)

  • Kaviareň, v ktorej ctia pána Lelíčka (Vlasta Burian) ako jedného zo štamgastov, sa nachádzala v Brne. (Raccoon.city)
  • Snímek byl promítnut sovětské delegaci v socialistickém Československu v časech, ve kterých měl Burian zakázáno vystupovat z důvodu kolaborační kauzy za skeč Hvězdy nad Baltimore. Delegace se pochopitelně výborně bavila a ptala se na hercův osud a jaké počiny momentálně natáčí. Po sdělení, že je Burian v nemilosti delegace, reagovala slovy: „Takoví, kteří se provinili, byli u nás taky – odpykali si uložený trest a mohou dělat dál.“ Tehdy zakázaný film tak s velkou pravděpodobností přispěl k hercově omilostnění ministrem Václavem Kopeckým. (HanaSolo)
  • Hvezdáreň, kde majú presný čas, aby mohli presne budiť kráľa Portorica Fernanda XXIII (Vlasta Burian) sa natáčala v Štefánikovej hvezdárni v Prahe-Malá Strana, Petřín 205. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama