Reklama

Reklama

Plážový povaleč

  • Česko The Beach Bum (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Tak trochu jako kdyby se Big Lebowski bratrů Coenů posunul směrem ke Strachu a hnusu v Las Vegas Terryho Gilliama. Hlavní hrdina vypadá jako plážový povaleč, chová se jako plážový povaleč a ze všeho nejvíc to prostě a jednoduše je plážový povaleč, obejda a vagabund. Věčně je pod vlivem čehokoliv omamného, co je zrovna po ruce, a žije ve velkém stylu mimo jakákoliv popsatelná kritéria, životem projíždí podle pravidel vytvořených jen sobě na míru. Říká si Moondog. K tomu je ale básník a je až nechutně bohatý. Občas si na to dokonce vzpomene, stejně jako na to, že má dceru a ženu, která ho miluje a současně podvádí se slavným Snoop Doggem. Moondog se potácí a svoje neuvěřitelné eskapády vyvádí stejně tak na ulici jako na luxusních večírcích, až po jednom z nich narazí autem do stromu a musí na odvykačku. Jenže tam není žádná zábava a už vůbec tam nejsou drogy ani pořádný pití, proto raději uteče. Díky nehodě o všechno přišel, protloukat se po známých a po ulici mu ale vždycky slušelo. Je pořád v pohodě a přitom pořád něco píše. (Bontonfilm)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (190)

JFL 

všechny recenze uživatele

Svět floridských marihuanových pábitelů předestřený optikou Harmonyho Korina má v sobě něco uhrančivě opulentního i výsměšně absurdního. Podobně jako ve Spring Breakers, ale ostatně i všech předchozích svých filmech nám režisér předkládá vychýlené figury a jejich světy, které lavírují na hraně reality a fantazie oněch hrdinů. Proto také The Beach Bum obsahuje až nadreálné sekvence i občasný náraz s realitou, stejně jako zde blyštivá estetika videoklipů dostává ušmudlaný a sešlý nádech obnošených hadrů a vrásčitých neupravených tváří. Na první pohled, obzvláště po formálně dravých Spring Breakers, překvapí nečekaná stylová konvenčnost Korineho novinky, tuplovaná opětovným angažováním jindy okázale formalistického Benoîta Debieho. Jenže právě ona formální usedlost dává o to víc vyznít přirozené opulentnosti a přemrštěné vnějškové stylizaci postav. Ta je ostatně natolik pestrá a excesivní, až vlastně připomíná postapoklayptické autorské vize George Millera posledních dvou Šílených Maxů. Jen tentokrát se před našimi zraky nerozprostírá vize post-civilizace, ale naopak obraz vyšinuté reality floridského Dědictví aneb Kurvahošigutntág. ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Za Matthewa, který si to evidentně vážně užil, dávám 4 hvězdy, ale do výborného filmu tam přeci jen něco chybělo. Možná víc humoru, možná víc empatie (když už do komedie vrznou smrt, měli by aspoň na chvíli sakra zvážnět). Celé to bylo pojato jako mega oslava svobody, což by se snad i povedlo, kdyby tam ovšem nezařadili tu otřesnou scénku s okradením vozíčkáře - tam tedy dostala svoboda pěkně na frak. ()

Reklama

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Ten film nemá nic k čemu bych se mohl vztáhnout. Všude pustoprázdno a drogový vlak vlastně jen defiluje kolem mě, aniž by o mě zavadil pohledem. Pak už jen nezúčastněné sleduji hruď Matthewa McConaugheyho a v duchu se sám sebe ptám, jak tahle vypitá a vyfetovaná troska k takto vypracovanému hrudníku přišla? Lyrika vysvalených ztkrostonanců. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Totálně svobodný a osvobozující film, lehčí a vtipnější než Spring Breakers, v němž (nikomu) o nic nejde a praktický jediný „dějový“ vývoj spočívá v tom, že duchem nonstop nepřítomný Matthew McConaughey v poslední třetině začne nosit ženské šaty a štěkat (což vám ale vzhledem k založení většiny postav a množství bizarních situací přijde celkem normální). Dokonalý klystýr mysli a jediný film Febiofestu, po němž jsem se cítil skutečně odpočatý. 85% ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

M. McConaughey si už párkrát nějaký ty ztroskotance zahrál a troufám si říct, že to bylo určitě lepší než tady. Jako jo, uznávám, že natáčení mohla být celkem sranda, ale jinak to je asi všechno. Nabízí se paralela se seriálem Californication - tam byl hlavní hrdina taky úspěšnej spisovatel, kterej se nebál zapařit a lítat za ženskýma. Hlavní rozdíl je ale ten, že Hank Moody měl styl! Tady to chybí, tady se Moondog chová jako totální pomatenec, kterýmu nevadí ani to, že mu žena lítá zá jeho kámošem, kupodivu to nevadí ani jejich dceři. A takových podivností je tam víc, krom toho se tady příběh nikam nesune, je to furt jedna velká párty, hlavní hrdina se taky nevyvíjí a ten konec se zapálením lodi, to bylo jedno velký WTF! Škoda no, třeba si Matthew příště vybere líp. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (11)

  • Holčičku na lodi „Dolphin Tour“ hraje dcera spisovatele a režiséra Harmonyho Korine. (ČSFD)
  • Hlavní postava Moondog (Matthew McConaughey) pronese ve filmu 4 básně. Ta ústřední, co je pronesena na začátku i na konci, je „A Beautiful Poem“ od Richarda Brautigana, „Piano“ pak byla přiznaně obšlehnuta od D. H. Lawrence, dále zazní „Be Drunk“ od Charlese Baudelaira a „Song at Sunset“ od amerického klasika Walta Whitmana. (JayZak)

Související novinky

8. Filmový víkend ČSFD.cz (9. - 11. srpna)

8. Filmový víkend ČSFD.cz (9. - 11. srpna)

15.07.2019

Milí filmoví fandové, právě byl spuštěn zvýhodněný online předprodej vstupenek na 8. ročník Filmového víkendu ČSFD.cz. Letošní ročník setkání filmových nadšenců poběží od pátku 9. do neděle 11. srpna… (více)

Reklama

Reklama