Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Čtvrtá série nazvaná "Blackadder Goes Forth - Černázmije pokračuje" se odehrává za I. světové války. Hlavní postavou je kapitán britské armády Edmund Černázmije (to není chyba - po těch staletích už se to píše dohromady) snažící se dostat pod jakoukoliv záminkou z války. Skvělý plán mu ale vždy překazí generál "Mroží ksicht" Melchett a jeho pobočník, kapitán Darling, který kapitána Černouzmiji nenávidí. Kromě nich jsou zde opět jeho přátelé - pucflek svobodník Baldrick a naivní poručík George. (Fary)

(více)

Recenze (175)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Vrchol černozmijácké série. Kpt. Blackadder je cynický a mimořádně vtipný, vojín Baldrick má "opravdu vychytralé plány", armádní velení je plné idiotů a závěrečný odkaz na Gallipoli je třešnička na dortu. Asi nejvtipnější jsou díly s polním soudem za sežrání poštovního holuba a díl s nástupem k letectvu. Nepřejte si vědět, z čeho v polních podmínkách Baldrick vaří "vynikající napěněnou kávu s mlékem a cukrem" :o)) ()

tom.cube 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro většinu hodnotících je vidno tato sezóna vrcholem Blackaddera. Pro mě osobně je jen malinký kousek za 3.sezónou. Jinak stejně jako v 2. a 3. sérii naprosto odzbrojující britský humor, genialita, která se jen tak nevidí. Baldrick je konečně degradován na toho nejmenšího budižkničemu, George stále stejně ulítlé a ukecané pako a z Blackaddera opět padá jedna uzemňující hláška za druhou. Navíc se vrací i skvělí Percy a Melchett. Důstojné zakončení dost možná nejlepšího britcomu všech dob! ()

Reklama

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další změna prostředí přináší možnost satiry úplně jiným směrem. Armáda a 1. světová válka tady dostávají na frak a nánosu dalších výborných hlášek Černé zmije a kompletního osazenstva. Díl Polní soud je určitě jedním z nejlepších z celého seriálu. Vrací se také spousta osazenstva z předchozích řad ve vedlejších rolích, což už tak nějak navozuje atmosféru postupného loučení se seriálem. Tu výborně dokresluje poslední díl, který není vesměs vůbec vtipný, ale nijak to nevodí, protože se tvůrcům podařilo dostat ze celého dílu spoustu jiných emocí, které byste tu možná ani nečekali. ()

rawen 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Snad je to tím neskutečně stupidním a nepovedeným dabingem TV Nova - nevím - Černá Zmije IV je snad ještě slabší než předchozí série, opravdu nevím kde vzala tak vysoké hodnocení - trapné juchuchů hlášky okořeněné několika málo povedenými. Trapné postavy George, Baldricka... Všechno je to samo o sobě průměrné a ve srovnání s klasikami britského humoru (MP, RD...) to naprosto neobstojí... 5/10 s oběma zavřenýma očima PS: druhé shlédnutí, tentokrát v originále, mi dojem napravuje, čtverka nedosahuje úrovně druhé a třetí řady, přesto je docela fajn a první řadu předčí s přehledem - Baldrick umí skvěle připravit ranní kafe a George je sice už trochu moc hňupovitý hňup, ale nevadí mi tam... Slušné zakončení celého spektáklu... nakonec 7,5/10 ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Moje nejoblíbenější příhody Edmunda. Baldrick opět geniální, do toho Darling, tupý velitel Barleigh, miluji zejména díly s králem stíhacích es:) Konec neobvykle vážný až tragický téměř. Ovšem jestli mě něco položilo na lopatky byl to humor z této série. Soudní šaráda, letecký výcvik, je tu toho spousty.... letci dvacetiminuťáci to určitě nezapomenu.... ()

Galerie (4)

Zajímavosti (11)

  • V epizodě usvědčí domnělého špiona na základě chytáku, že Hull patří společně s Oxfordem a Cambridge k proslulým univerizitám. V roce 1917, ve kterém se přibližně odehrává 4. série seriálu, ještě neexistovala univerzita v Hullu, ta byla založena až v roce 1927. (Shakaar)
  • George (Hugh Laurie) hovoří o vánočním příměří. Na Štědrý den 24. 12.1 914 vojáci obou znesvářených stran skutečně přerušili boje, vyšli do země nikoho, kde si vyměnili suvenýry, pořídili fotografie a poté se opět vrátili do svých zákopů, aby následují den začaly další boje. (Kulmon)
  • V roce 2004 se seriál umístil na 2. místě v anketě "nejlepší britský sitcom" vedené televizemi BBC, ITV a Channel 4. (M4rkl4r)

Reklama

Reklama