Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Potřetí (The Third) se setkáváme s Černou zmijí na přelomu 18. a 19.století (1760 - 1815). Je sluhou prince-regenta George a v kuchyni, kde se kromě princových komnat děj často odehrává, mu nahrává svou blbostí "úředně ověřený švestkový knedlík" Baldrick, jeden ze dvou finalistů konkursu na obecního idiota Kensingtonu. (Nestal se jím, protože se dostavil. Ten druhý byl větší idiot - zapomněl na to.) V celé sérii se Černá zmije snaží získat majetek a moc i za cenu zrady svého pána nebo krádeže jeho majetku. Princ je však takový hlupák, že si těchto manipulací díky důvtipu Černé zmije nikdy nevšimne. (Fary)

(více)

Recenze (143)

MsUtahraptor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nope, nevermore. První nevýhodou téhle série je relativně neznámé období (ve školních lavicích věnované především Francii, jako zástupci zahraničního vývoje), druhou příliš černobílé pojetí. Upřesním- prakticky každý, kdo není Blackadder sám je blb, a sarkastická "přechytralost" hlavního hrdiny tak velmi rychle začne lézt na nervy. ()

Wishkah 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Intrikátor a mistr hláškař Černá zmije, jeho častý terč a sluha Baldrick a totálně vypatlaný magor princ regent. Co chtít víc?.....snad jen vyslechnout si nejkratší epos :"Žil jednou malý buřtík jménem Bladrick a žil šťastně až do smrti."....absolutní špička. i když je čtvrtá série o kousek lepší, tak i u téhle sem si občas málem cvrkl do kalhot ()

Reklama

Opsha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Moje nejoblíbenější série. Hluchých míst minimum, dobrých vtipů maximum a navíc tady je Rowan Atkinson největší svině. Novými přírůstky do rodiny jsou Hugh Laurie jako nezapomenutelný tupec princ Jiří a Helen Atkinson-Wood čili kavárnice paní Migginsová, která mě ničím nenadchla (naštěstí se to ale celé netočí kolem ní). Jednotlivé díly: 1* Plány a nepoctivost Tenhle díl by mohl být asi jako jediný Oskarovi trnem v oku - jediný se týká politiky, konkrétně sesazení prince Jiřího a jedněch velice podezřelých voleb. Ovšem natolik vtipně, že patří do mé top pět dílů. 9/10 ---- 2* Inkoust a neschopnost No, tady jsem se dozvěděl spoustu zajímavých věcí. Například, že básníci byli "emo" už v devatenáctém století případně,kdo je autorem hesel "abatyše" a "buřtík" v naučném slovníku. A taková vzdělávací hodnota se nesmí zanedbat. 9/10 ----- 3* Drchnička a šlechta Na královský dvůr pronikli Francouzi a s niími navrátilec Tim "Lord Percy" Mc Innerny a "Rimmer" Chris Barrie. Zatímco první nemá chybu ani v jedné své podobě, druhý chytil ten nejnevděčnější štěk, pouze s jedním (a dost trapně přeloženým) vtipem. 6/10 ------ 4* Cit a senilita Tentokrát je na řadě divadlo. A princ Jiří trénuje projev s dvěma Shaespearovskými herci (jeden z nich je Keneth Connor alias funebrák Alphonse z Haló Haló). Asi nejméně zábavný díl ze série. 5/10 ----- 5* Roztomilá Amy V první sérii se měl ženit sám Edmund, tentokrát tahle potupa vyšla na prince. Navíc nevěsta je nána, která si ve dvaceti hraje s panenkami. Sice pomalejší rozjezd, ovšem od půlky to stojí za to. A hlavně, Edmund je mnohem lepší loupežník než pythonský Dennis Moore. Minimálně koně má originálnějšího. 8/10 --- 6* Souboj a dvojník Princ si zašpásoval s neteřemi admirála Wellingtona a je jím tudíž vyzván na souboj. Ovšem kdo v něm bude asi nakonec bojovat. Navíc se tu objevuje Edmundův skotský bratránek Šílený McZmije. Nejlepší a nejvtipnější konec ze všech sérií 10/10 --- Sem bych pro vyjádření pocitů musel přepsat celý úvod, každopádně to nej co může Černá zmije nabídnout 9/10 ()

MarekT 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jestli jsem v minulosti psal, že Rowan Atkinson není Mr.Bean, tak teď musím světu oznámit další věc - Hugh Laurie není Dr.House. Role jednoduchého prince Jiřího IV. mu sedí a vytváří tak s již zavedenou dvojicí Atkinson - Robinson výborně sehranou skupinu. Při třetí sérii se mi taktéž nestalo, aby nějaká epizoda byla z mého pohledu slabší. Všechny díly jsou napěchovány až po okraj všemožnými hláškami, vtípky a situacemi. A aby toho nebylo málo, kromě ústřední trojky se zde občas objeví i různé "guest stars" - např. po druhé sérii končivší Mirandu Richardson, Tima McInnernyho či Stephena Frye. Plus si zde zahrál Arnold Rimmer, pardon, Chris Barrie a Kenneth Connor nám známý z Haló, haló. Tudíž to shrnu asi takhle - třetí série je oproti druhé ještě lepší bez jakékoli chyby (paradoxně je zde nejslabší znělka), což se odráží na hodnocení a uvidíme, co epilog z válečných polí. A varuji vás, nikdy nejezděte do Walesu. P.S. Následující výtažek píši vyjímečně v originále, jelikož je hůře přeložitelný. "Baldrick, what have you done?" - "I've done 'c' and 'd'." - "Right, let's have it, then." - "Big blue wobbly thing that mermaids live in." - "What's that?" - "Sea." ()

GordonCZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Doba se posouvá kupředu a kvalita seriálu s ní. Kontrast mezi vychytralým Edmundem a inteligencí příliš neoplývajícím princem-regentem v podání dokonalého Hugha Laurieho opravdu funguje, přičemž Baldrick tuto dvojici umně doplňuje. Charakter postavy Černé zmije v této sérii mi neodbytně připomíná Sira Humphreyho ze seriálu Jistě, pane ministře, a možná proto je mi tato série ještě bližší než ta předchozí. Jen je trochu škoda, že se vytratil Lord Percy (resp. Tim McInnerny), ale přesto to na kvalitě jednotlivých scének nijak neubírá. Za nejlepší díl bych označil hned ten první s názvem Plány a nepoctivost (Dish And Dishonesty), kde se nezapomenutelným způsobem rozebírá téma voleb a volebního systému. "Well, we in the Adder Party are going to fight this campaign on issues, not personalities. Why is that? Because our candidate doesn't have a personality." Příjemná je i epizodní role Chrise Barrieho, ala Rimmera z Červeného trpaslíka. Hudba Howarda Goodalla navíc sedí tak dokonale, že se vždy rád podívám i na závěrečné titulky. Proto jsem nemohl jinak, než dát plný počet hvězdiček. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (8)

  • Pátá epizoda je parodií na film Wicked Lady (1945). Amy namluvil James Mason, který hrál ve filmu kapitána Jacksona. (Kulmon)
  • Jediná ze sérií Černé zmije, ve které se neobjeví Rik Mayall. (Kulmon)
  • Jména herců ze čtvrté epizody Mossop a Keanrick odkazují na tři známé herce 18. století: irský herec Henry Mossop (1729-1744), angličtí herci Edmund Kean (1789-1833) a David Garrick (1717-1779) (Kulmon)

Reklama

Reklama