Reklama

Reklama

Mandy - Kult pomsty

  • Česko Mandy (festivalový název) (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Píše se rok 1983. Red Miller (Nicolas CageGhost Rider, Drive Angry) a Mandy Bloom (Andrea RiseboroughBirdman, Souboj pohlaví) jsou dva outsideři, kteří spolu žijí láskyplným a poklidným životem na americkém severozápadu. Když ale jejich útočiště obklopené borovicovými lesy zničí náboženská sekta, v jejímž čele stojí sadistický Jeremiah Sand (Linus Roache – Vikingové, Ve jménu vlasti), Red se vydává na fantasmagorickou cestu lemovanou ohněm a potřísněnou krví. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (350)

silentname 

všechny recenze uživatele

"Mandy" bude bez debaty jedna z najlepších volieb Nicolasa Cagea na film za posledné roky. Úprimne. Tento film je podľa mňa fakt dobre spracovaný, jeho herecký výkon tomu veľmi dobre pomáha a okrem toho to dokáže emocionálne aj zasiahnuť. Vidíme čo sa udeje jeho manželke a keď sa rozhodne pomstiť všetkým, ktorí sú za to zodpovední, som kompletne na jeho strane. Nevidel som to spomínať veľa kritikov, ale myslím si, že rovnako vynikajúca je aj Andrea Riseborough. Hoci ju máme (viac-menej) len v prvej polke filmu, myslím si, že počas toho stretnutia s Jeremiahom bola skutočne excelentná. To ako sa začala smiať bolo skutočne fascinujúce. A okrem toho si myslím, že aj vizuálne má film dosť čo ponúknuť. Jeho vizuálny štýl je fascinujúci a bavilo ma to sledovať od začiatku do konca. Prvá polka má v úvode trošku pomalšie momentky a chvíľku som dúfal, že ma to neuspí, no postupne to bola už len fantastická jazda. Náš zloduch je celkom charizmatický, no jeho odchod zo sveta považujem za absolútne komický. A funguje to bravúrne. Myslím si, že toto sú filmy, ktoré od Nicolasa budem chcieť vidieť. Aby ukázal svoj talent. Nie ho zakopával v mizerných béčkach. Toto je tá cesta. Viac filmov, ako bolo "Mandy" prosím. Hodnotenie: B+ ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Divné. Velmi. Barevná hypnotická atmosféra podpořená Jóhannssonovou znepokojivou hudbou se mi sice líbila, nicméně co do mystiky, přeukecaných mono- i dialogů, přemrštěné stopáže a čekání na závěrečné zúčtování, které ale bylo ve výsledku z celého filmu nejnudnější, mě zkrátka Mandy zklamala. A to jsem od ní v podstatě nic nečekal. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„The darker the whore, the brighter the flame..“ Koukám, že Rambo přivezl taťkovi z Vietnamu tolik opia a LSD, že zůstalo až doteď. Cosmatos junior servíruje hypnotický trip, který se v půlce z audiovizuálně podmanivé expozice zlomí ve fantasmagorická revenge jatka, co sice občas vypadnou z rytmu, ale svou kouzelně bizarní tvář ani na moment neztratí. Někteří se v ní budou topit, někteří plavat.. Čirá radost z autorova oldschoolového smýšlení, casting dokonalý (i Cage jsem vzal po koupelnové scéně na milost) a mám za to, že Jóhannssonova hudba, bez které si Mandy jen těžko představit, je přesně to, co hrálo ve výtahu Harrymu Angelovi. Varování Ministerstva kultury: Fandové Ouijy a podobných záležitostí nechť se Mandy vyhnou obloukem. Mohl by je sežrat Čedarový goblin.. ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Panos Cosmatos konečně našel pro své svébytné a vizuálně extravagantní LSD experimenty vhodný námět - dřevorubeckou noční můru na špatných drogách s brutálně krvavými orgiemi, motorovými pilami a motorkáři z pekel. První rozjezdovou polovinu a její mimořádně rozvolněné tempo zachraňují jen halucinogenní pasáže a démonicky psychedelická hudba Jóhanna Jóhannssona, ale pak se rozjede takový sektářský trashmetalový nářez, že je těžké tomu nepodlehnout, byť nutným předpokladem je odolnost vůči extrémnímu násilí. Šílený výkon Nicolase Cage je z kategorie guilty pleasure na tripu. Mandy je krutý a zlý film, avšak výrazný a osobitý je stejnou měrou. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Cageův notně zaprášený Oskar dostal krvavou sprchu i sadistické nutkání. Milé děti, opravdu to není film pro vás. Strejda Nikča totiž dělá sekanou z náboženských sektářů a jeho herectví už se smrsklo jen na pestrou paletu zběsilých a šílených grimas, kdy nešílí ani tak po ohyzdné upálené manželce, hlavně šílí z toho, že kývá na role potomkům klanu Cosmatosů, kteří nikdy zašlou slávu nevzkřísí. A aby si Cage nepřipadal, že hraje v braku, je ten brak opatřen uměleckou formou, v daném případě nepatřičnou. Film má dvě hodiny, ale tempo nemá žádné, první polovina má žvýkačkové pasáže, to znamená, že se to táhne. Za vše hovoří nekonečná scéna, kdy pomatený náboženský vůdce je na drogovém tripu a nekonečně dlouho se vyznává k obdivu Boha, což vrcholí obnažením jeho přirození. Mě ta debilní scéna na dlouho vyřídila. Likvidace nezbedných lotrů krvavá, absolutně jsem nebyl stržen. Neotřelá sekvence souboje motorových pil se dá řadit k dobrým nápadům. Jenže režisér Cosmatos, potomek slavnějšího zesnulého tatíka, pověstného svými realizačními kiksy, si neodpustil několik animovaných sekvencí s jakousi literární hrdinkou, nepochopil jsem účel i význam několika dalších. Ono se řekne grindhouse, jenže specificky upgradovaný na art, to není pokoukání pro každého. Můžeme se jen dohadovat, zda zrnitost obrazu a další levně vyhlížející aspekty byly úmyslné, nebo režisér byl za ně rád v rámci vyjití s rozpočtem. Napětí a zájem o hlavní postavu neexistuje. Odmyslet Cageho účast, je diskutabilní, zda by se to dostalo na solidně průměrnou úroveň, ke které film řadím. Ale nemyslete si, Cage hraje mizerně a spadl do levných blbofilmů, ze kterých se kdysi dávno tak pracně vymanil. Chlape, napříště se vyhni řeckým haluškám. 5/10 ()

Galerie (25)

Zajímavosti (16)

  • Poslední film, ke kterému Jóhann Jóhannsson stihl dokončit hudbu. Skladatel zemřel ani ne měsíc po premiéře následkem zástavy srdce způsobené otravou kokainem a léky proti chřipce. (Spinelion)
  • Jeremiah Sand (Linus Roache) sdílí mnoho podobností se skutečným vůdcem kultu, Charlesem Mansonem. Stejně jako Sand se Manson neprosadil jako hudebník a nesnášel, když někdo kritizoval jeho muzikantství. Sand hovoří o svých obětech jako o prasatech, stejně jako to dělal Manson a jeho následovníci. V obou případech podněcovalo násilí používání psychedelických drog. (HellFire)

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Soundtrack k Solovi diskvalifikován z Oscarů

Soundtrack k Solovi diskvalifikován z Oscarů

11.12.2018

Tady si někdo zadělal na pěkný průšvih. První kolo oscarového hlasování pro nejlepší písně a původní hudbu bylo podle všeho odstartováno a hned čtyři významné soundtracky byly diskvalifikovány.… (více)

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

11.02.2018

Pokud vás fascinovala hudba u Zmizení, Sicaria a Příchozích, začínáte číst velmi smutnou zprávu. V pouhých 48 letech nás totiž opustil její autor Jóhann Jóhannsson, jeden z nejvýraznějších hudebních… (více)

Reklama

Reklama