Reklama

Reklama

Děsivé dědictví

  • USA Hereditary (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Když zemře Ellen, matriarcha rodu Grahamů, začíná rodina její dcery rozplétat záhadná a čím dál tím děsivější tajemství svých předků. S přibývajícími odhaleními se čím dál více snaží překonat svůj neblahý osud, který zřejmě pronásleduje celý jejich rod a pomalu ničí vše, co znají. (Vertical Entertainment)

Videa (5)

Trailer 4

Recenze (696)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $10miliónovTržby USA $44,069,456Tržby Celosvetovo $81,301,558Tržby za predaj Blu-ray v USA $2,618,650Tržby za predaj DVD v USA $1,907,018 ║ Komorne pojatý horor, ktorý si ide svojím tempom a nenútene sa dostáva pod kožu. Malá Charlie je už sama o sebe dosť slušné psycho. Miestami slušná depka, či dusná atmosféra. Trošku sa s tým ešte vyhrať a mohla to byť aj kultová delikatesa ale v dnešnej dobe aj tak dosť dobrá práca. /75%/ ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Novákovi zakopali bábu, která byla nějaká divná už předtím, než vystrčila kopyta. A jak už to bývá, divné báby se rády vracejí. Ale bába nebába, ono jinak solidně jebalo celé famílii, obzvláště naprosto dokonale odpudivé, předčasně potracené holčičce, co se narodila s prdelí místo xichtu, vypadala, jako by si ji uplácal Ledrfejs s libovolným hospodářským zvířectvem během texaského masakru, a která působila daleko méně děsivě, když si jako správný down rozšmelcovala držku o sloup veóčka. Ta je taky jediným opravdu strašidelným elementem této urputné snahy mě během třiceti minut dokonale uspat. No, zase jsem holt nedbal! Už přívěs vypadal na pěkně obskurní rohypnoliádu a místní olupení rozumbradičtí panicové (čti hororoví experti) ihned po hnusném ruském kinoripu opět mohutně leštili rákosy, nadšeně si cákali do pyžamek s Assvenžery a zasvěceně blábolili o hororu roku pro náročného diváka, což mě mělo ihned odradit. Avšak ignorujíc výstrahy jsem si to nedopatřením pustil místo plynu a možná bych udělal lépe, kdybych ohulil ten sporák, protože výsledek to mělo stejný a já byl do půl hodiny v kómatu. Máma mezi maniodepresivními záchvaty furt poooomalinku patlala domečky pro panenky, táta se ještě pomaleji choval jako nesvéprávný ignorantský kokot, až si oba ani nevšimli, jak mají zpomalené, retardované děti. Prostě nefalšovaný plíživý děs, do kterého jednou za čas bliknul stroboskop, nebo se tam halucinogenně mihla mrtvá bába, jenž vyvrcholil profláklým bezradným samoúčelným okultistickým pičoidem. Až okatě násilná snaha tvůrců o tu jakože tísnivou atmosféru vydržela akorát tak do prvního zívnutí, a během následujícího plazení hustým bahnem už pak bylo z mého pokojíčku slyšet jen hlasité chrápání. Nemyslete si ale, protrpěl jsem to poctivě až do konce a v momentech znuděných procitnutí jsem to poctivě vracel, aby mi náhodou neutek nějaký ten šnek. Neutek. Nicméně i tak za tím úplně nespláchnu, neboť Tonička ze sebe v té prudě vymáčkla snad nejlepší výkon kariéry, a také je nutno docenit tu kástingovou řeholi. Najít tak mimořádně děsivě hnusnou holčičku, to museli chudáci obsazovači nejmíň rok urputně prolízat pouťová obludária a potratové kliniky. ()

Reklama

mzss1 

všechny recenze uživatele

(60%) Dost rozporuplné pocity. Jako horor to není špatné, je zde cítit úplně jiná kvalita než ty dnešní V zajetí démonů, Insidious apod. Má to Rko, je to takové tíživé, postavy jsou zde nesmírně nešťastní a i to umí skvěle zahrát. Jenže v tomhle je asi paradox, protože někdy ty jejich herecké výjevy působí trochu úsměvně a hlavně moc přehnaně. Ale jak píši, tak to prostě působí. V reálu věřím, že to jejich chování by bylo normální. Snímek obsahuje spoustu nezodpovězených otázek. Ne na všechny dostaneme odpověď, ale to mi v tomto případě moc nevadí. Celé to má takové pozvolné tempo, ale furt je na co se dívat. Chvílemi mě to bavilo víc, chvílemi zase méně. Bohužel, finále mě už vůbec nebavilo a úplný závěr mi přišel naprosto debilní, což film trochu shazuje. Nedá se to moc popsat slovy. Je to netypický, až psychologický horor, který nemusí sednout každému. Podruhé už bych si to nepustil. Přeci jen to mohlo být v tomto případě stopáží trochu kratší a o lepším závěru už nemluvě. Takže ve výsledku menší nadprůměr, nic víc. Jistou kvalitu to ale rozhodně má. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

V kontexte celku artové pikle s dejovými elipsami upozorňujú skôr na deravý scenár. Film v jednej chvíli zámerne dopovie niečo, o čom divák doteraz len tušil, aby v závere vykecal úplne všetko. Kŕčovito a doslovne. Hereditary totiž ako rozmarný strýko sľubuje všetko a nesplní nič. Vycibrenosť obrazu je len chladná snaha zakryť neujasnenú tému, herecká precíznosť a vážnosť, do ktorej sa film halí, zakrýva banalitu zla, ktoré ukazuje. Nadprirodzeno je vedľa dokonalých setov päsťou na oko, všeobjímajúca konšpirácie nafúknutá bublina. Možno, že takto presne to tvorcovia zamýšľali. Možno, že majú tisíc teórií o tom, ako to všetko odráža súčasnú spoločnosť. Skôr si ale mali vyjasniť, o čom presne chcú rozprávať. Či o traume, smrti, spoločnosti. Alebo o náhode a osude. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Neopodstatněně dlouhé a Toni Collette (pravda, herecky nevděčnou) ústřední roli hysterky nedává. Tolik k záporům přes které nejede vlak. Pak je tu ještě výtka s ohledem na závěrečnou zběsilou dvacetiminutovku, která sklouzává do doslovného pokleslého guilty plesure módu. A byť si jí lze náležitě užít, to zase ne že, tak je v tak příkrém rozporu s pozvolně budovanou plíživou atmosférou plnou náznaků, že to dohromady neštymuje. A to tak, že vůbec. Což je škoda o to větší, že jinak jde o veskrze zdařilou záležitost pro žánrového diváka hledajícího „trochu něco jiného, ale přesto v jádru dobře známého“. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (20)

  • S filmom sa na začiatku natáčania spájalo aj meno herečky Lindy Blair, tá však odmietla vrátiť sa pred kameru. (fandafilmov)
  • V scéne v škole si na tabuli možno všimnúť nápis "Escaping Fate." Ide o odkaz na kultový horor Halloween (1978) od Johna Carpentera, v ktorom sa v triede tiež rozoberá možnosť zmeny svojho osudu. Prekliate dedičstvo navyše vstúpilo do kín práve vtedy, keď vyšiel prvý trailer k filmu Halloween (2018). (slord)
  • Toni Collette řekla svému agentovi, že nechce hrát v děsivích filmech, ale scénář k filmu si zamilovala natolik, že ​​roli Annie nedokázala odmítnout. (newpage)

Související novinky

Indie Doctor Strange je hit

Indie Doctor Strange je hit

22.05.2022

V posledních několika týdnech do kin vstoupily hned dva filmy s tematikou multiverza, Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství a Everything Everywhere All at Once. První z nich se podle předpokladů… (více)

Hvězda Borata si zahraje v novém hororu

Hvězda Borata si zahraje v novém hororu

08.04.2021

Vycházející herecká hvězda Maria Bakalova z dvojky Borata si ještě spolu s Amandlou Stenberg (Nenávist, kterou jsi probudil) zahraje v hororové novince Bodies, Bodies, Bodies od distributora A24. O… (více)

Reklama

Reklama