Reklama

Reklama

Profil

(festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Minimalistický thriller Timura Bekmambetova sleduje investigativní novinářku Amy, která vyšetřuje internetové praktiky Islámského státu při náboru mladých evropských dívek do vlastních řad. Založí si falešný facebookový profil, na němž se vydává za radikální muslimku. Vzápětí je kontaktována Bilelem, jedním z klíčových členů ISIS, jemuž se podaří získat její náklonnost. Amy brzy přestane vnímat rozdíly mezi skutečností a virtuální realitou, čímž se vystavuje čím dál tím většímu nebezpečí. Osobitý snímek, jenž vychází z reálných zkušeností francouzské novinářky Anny Erelleové, buduje zneklidňující atmosféru pouze prostřednictvím počítačové obrazovky. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (43)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Koukám,že Klusák se svým počinem V Síti přišel tak trochu s křížkem po funuse resp. po džihádu. Já si totiž myslel jak geniálně past na pedofily vymyslel a ejhle ony už v jiné formě a pro jiné oběti  fungovaly dávno před ním. Film je natočený velmi zručně a fakt se nebudete nudit ani minutu. Mimochodem toto je můj první ryze skype film.  Jen mně šíleně štvaly ty průniky dalších hovorů a chatů (což byl samozřejmě záměr kvůli zvyšování napětí). Já kdybych si skypoval s džiádistou tak na druhé lajně nebudu vybírat s partnerem byt nebo kámošce schvalovat černé šaty na večerní párty. Ale Amy byla mladší než já a tato generace když na to přijde umí celkem rychle sjíždět několik profilů na jednou a ještě na nich komunikovat. Co mne zaujalo byl fakt, že se vyplatilo kucím z Kajdy věnovat tolik času jedné blbce. I když šlo pak o prachy, přesto to asi byl celkem zdlouhavý proces výdělku přičemž jak víme z TV Kajdisté kam přišli tam brali a místní museli často platit daně a výpalné. Příjem z blbek z Británie musel být tedy dost marginální oproti drancování a loupení. Valene Kane to v šátku docela slušelo, možná by mohla změnit image napořád :-) ! Shazan byl taky skvěle vybrán, ideální typ pro konvertovanou muslimku... Jasně schody v abráku jsou jen z mramoru, ale časem prý zařídí ze zlata, takže stačí počkat na menší rekonstrukci baráku. Člověk by dnes už chtěl pomalu říci ISIL už je minulost, ale když člověk vidí co se děje v pohřebišti armád Afghánistánu, tak tuší, že ortodoxní militantní islám ještě bude problém... Dávám za 5 sáčků cukru. * * * * * ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Brilantní, neskutečně drastická a vypjatá skype story ohledně verbování mladých dívek do ISIS a zároveň příběh novinářky, která se snaží pod falešnou identitou získat informace od islamských rekruterů. To, co se zpočátku rozjíždí jako nevinná hra se postupně přehoupne do atmosferické a napínavé spletititosti, u které bude slabším povahám špatně a budou se týden po zhlédnutí ohlížet za rameno, jestli je nesleduje nějaký muslim se snahou je odpálit, protože takhle napjaté a emočně husté drama jsme už dlouho neměli. Technicky šikovně zvládnuto, herecky je to sice skromnější, ale celkové zpracování je na velmi dobré úrovni nejen s vysokou výpovědní informační hodnotou, ale zároveň s výborným filmovým provedením, za které se rozhodně tvůrci nemusí stydět. Připravte si nervy a popkorn a vřele do toho. ()

Reklama

JFL 

všechny recenze uživatele

Pohlcující thriller, který díky formě záznamu plochy počítače (viz např. český seriál Semestr, či Bekmambetovem produkovaný horor Odebrat z přátel) výtečně stupňuje napětí, ale i emoce. Profil zaujme nejen coby dramatizace reálných událostí, ale také jako procítěný obraz emocionálních turbulencí, jimiž prochází novinářka, která kvůli reportáži navazuje přes falešný online profil kontakt s verbířem pro ISIS. ()

dennykr 

všechny recenze uživatele

Timur Bekmambetov je vlivný producent a v současné chvíli i solitér "desktopových" filmů. Před čtyřmi lety pomohl na svět hororu Unfriended a letos produkuje další dva - Unfriended: Dark Web a drama Searching, v němž se objeví John Cho. Profil na tento trend navazuje, ale zároveň je prvním "desktopovým" filmem, který Bekmambetov sám režíruje. // Zajímavé je, že příběh novinářky, která se snaží odhalit internetové verbování bojovnic Islámského státu, nepřináší nic nad rámec zjednodušující rekonstrukce částečně pravdivých událostí. V tomto ohledu jde o zážitek značně neuspokojivý, ale u toho film naštěstí nekončí. Bekmambetov zvládá chytře rytmizovat plochu počítače a dostávat hrdinku do nečekaně napínavých situací. Zahltí diváka množstvím informací, které se skrývají v jednotlivých chatovacích oknech, záložkách prohlížeče, playlistech na Spotify nebo iTunes, ale i v souborech uložených na ploše. Pozornost mezi nimi přesouvá kurzorem nebo reakcemi hlavní hrdinky. Tempo se zrychluje především za pomoci postupného přesycení plochy (vyskakující okna, notifikace nebo překliky), rychlého psaní (slyšíme stisknutí každého tlačítka) a reakcí ve webkameře. Je zajímavé, že Profil zvládne budovat napětí i na takto omezeném prostoru. // Osvěžující a hravý je také způsob, jakým film přistupuje k sociálním sítím, které stojí na vytvoření veřejně prezentované, ale artificiální identity (s menšími či většími přesahy k realitě). Profil otevřeně tematizuje nestabilitu tohoto obrazu a strach, který pramení z jejího narušení. Představme si ty "nejhorší" věci, jaké se nám mohou na sociálních sítích stát - na Facebooku se objeví nelichotivá osobní fotka, pošleme zprávu špatnému člověku nebo si popleteme své dva (různé) profily. Desktopový thriller tyto banální omyly zasadí do odlišného kontextu, díky čemuž nevhodná zpráva nezpůsobí pouze krátký infarkt a trapnou omluvu, ale stane se životní hrozbou. Nahrání špatné fotky nezpůsobí ztrátu společenského kreditu, ale dovolí teroristům vypsat na naši hlavu odměnu. Bekmambetov dělá ze sociálních sítí minové pole a z každého překliku hrozbu. Unfriended tematizovalo youtubový fenomén "exposed" videí a Profil je vynikající v tom, jak artikuluje a zveličuje mileniální trable na sociálních sítích. Překliknutí = smrt. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

3 roky očekávaný Profil od Timura Bekmambetova ( Wanted, Abraham Lincoln) spatřil konečně světlo internetu a dle očekávání je to slušné, avšak čekal jsem to alespoň v závěru o něco vyhrocenější a šílenější.Žánrově podobný Searching se mi líbil o level výše, ale tyhle Skype Thrillery mám rád a tohle je navíc na zajímavé téma- Islámisté!Příběh se zaměřuje na krásnou Valene Kane, která jakožto investigativní novinářka si založí fake facebookový profil a vydává se za muslimku. Brzy je kontaktována Bilelem, což je jeden z členů ISIS. Její úkol je od něj vypátrat jak probíhá nábor dívek konvertovaných do Islámu, ale docela se to samozřejmě zvrtne.Celý film se odehrává jen na Facebooku a pomocí Skypu, což né každému může sedět, ale má to slušně tísnivou atmosféru, pár menších zvratů, celkem slušné emoce, je to dobře zahrané a v závěru i lehce nepříjemné. Kdo má už zkušenosti s Chalifátem a podobnými snímky s Islámem, tak už ho moc toho nepřekvapí, ale nepolíbený divák může být překvapen jaká jest realita.Trochu mě mrzela občasná nepřehlednost, místy se děj sune kupředu opravdu rychle a místy je tam toho na obrazovce opravdu hodně ( Zprávy na facebooku, titulky, poznámky, 3 různé hovory naráz! ) a finále mi přišlo docela rychle useknuté, ale spokojenost převládá.Film je navíc dle skutečných událostí a rozhodně se filmu vyplatí věnovat čas. 7/10. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (7)

  • V úvodnej scéne si Amy začne vytvárať svoj falošný profil na Facebooku. Prvé meno, ktoré zadá, je „Anna“. Ide o úmyselný odkaz, keďže ide o meno skutočnej osoby, o ktorej je tento film natočený, francúzskej novinárky; „Anna Erelle“. (Arsenal83)
  • Film byl natočen za 9 dní. (ČSFD)
  • Celosvětová premiéra proběhla 17. února 2018 na mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně. (ČSFD)

Související novinky

Nej filmy roku a PF 2019!

Nej filmy roku a PF 2019!

31.12.2018

Film, od kterého jsme kvůli komplikacím při natáčení (výměna režiséra) raději nic velkého nečekali. Bohemian Rhapsody. Dnes suverénně nejoblíbenější a masami nejlépe hodnocený filmový šlágr roku.… (více)

Reklama

Reklama