Reklama

Reklama

Temná tvář Brooklynu

  • USA Motherless Brooklyn (více)
Trailer 1

New York, rok 1950. Osamělý soukromý detektiv (Edward Norton) se snaží vyřešit vraždu svého mentora a jediného přítele (Bruce Willis). (Magic Box)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (212)

Remedy 

všechny recenze uživatele

Sirotci z Brooklynu (což je český překlad knižní předlohy a mimochodem mnohem lépe vystihující název než Temná tvář Brooklynu) jsou hodně povedeným výletem do noirového New Yorku z konce padesátých let minulého století. Troufnu si říct, že v rámci současného diskursu reprezentuje tento druhý film Edwarda Nortona silný odklon od mainstreamu, kdy od diváka vyžaduje kromě empatie také notnou dávku pozornosti. Plně koncentrovaný divák je ale posléze odměněn vícevrstevnatým příběhem, jehož jednotlivé části má Norton jak scénáristicky, tak režijně zcela pod kontrolou. Ať už se jedná o otázky rasismu, korupce či obecné sociální nerovnosti, všechno má zde své pevné místo a tvoří dohromady hodně slušný celek. Občas jsem se nemohl zbavit pocitu, že to je celé až moc okatě nablýskané, lehce teatrální a manýristické, ale to by byla asi jediná opravdová výtka. Navíc Norton měl poprvé v plánu zrealizovat celý projekt už před dvaceti lety, takže jde nejspíš o jeho vysněné a téměř plně autorské dílo, které si chtěl prostě udělat po svém. Kdo se ovšem naladí na jeho vlnu, bude hodně spokojen. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Norton ako herec znova exceluje. Ako scenárista a režisér je to už o dosť slabšie. V tuctovej dobovej kriminálke pátra po vrahoch svojho šéfa a klbko intríg, ktoré rozmotá je miestami neskutočne uspávacie. Výprava sa vydarila, ale po vizuálnej stránke kamere chýba nejaký filter a poriadna dobová hudba. Takto film pôsobí strašne lacno a televízne. Okrem Nortona ešte za zmienku stojí skvelý Baldwin, tradične charizmatický Dafoe a po dlhšej dobe neznudene pôsobiaci Willis. Celkovo to je ale len priemerná žánrová jednohubka typu Leaves of Grass, v ktorej Norton dokazuje, že ako herec patrí stále medzi špičku. Ešte by to chcelo vyberať si kvalitnejšie filmy, ktoré by obstáli ako celok. Toto nemalo v kinách čo hľadať. Je to klasický direct to Netflix film. 5/10. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Taký alibistický veľmi slabý priemer. Technická stránka je vynikajúca, vrátane obsadenia. No dejová linka bola zúfalo nezáživná, často sa vliekla ako suchý sopeľ z nosa. Navyše to bolo utopené v halde totálne zbytočných dialógov, banálnych a šedivých až strach. Snímku by preto veľmi prospela kratšia stopáž. Jediné "povyrazenie" tu boli tie zášklby mimických svalov Edwarda Nortona. Inak nič zvláštne, do hodiny človek zabudne. 50/100 ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Edward Norton patří k hercům, které mám čím dál víc rád. A ačkoliv by Temná tvář Brooklynu (strašlivý český název - proč ne Sirotek Brooklyn, když by to dávalo smysl, že) byla i bez něj poctivou kriminálkou z drsné školy, je to právě jeho neskutečně skvěle zahraný hlavní hrdina, kdo z ní pro mě udělal takovou podívanou. To díky Edwardu Nortonovi se film stejně jako na pátrání nebo na otázku rasismu může soustředit i na to, jak žije a jak se cítí člověk s Tourettovým syndromem, a všechno to sice pomalu, ale o to pečlivěji míchat dohromady. Že si to Norton celé také napsal a zrežíroval, to už je pak jenom takový bonbonek. Vyzdvihnout zaslouží i hudba Daniela Pembertona, který se nevzdal svého stylu, ale výběr nástrojů podřídil době, v níž se film odehrává, a soundtrack pořádně šmrcnul stoprocentním jazzem. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době vidím film s Edwardem Nortonem a zase musím pouze s úžasem zkonstatovat, že je prostě geniální herec... Teď ještě k tomu režisér a scénarista...A, že se mu to povedlo !...Příběh o přátelství ochránce a učitele a jeho žáka který trpí nemocí, která tenkrát ještě ani neměla jméno...Film ve stylu noir se sqělým jazzovým podkresem a hereckými výkony mě dostal...Není to sice nic extra převratného, ale je to velice osvěžující, co se filmového zážitku týče...Za mě 88% ()

Galerie (22)

Zajímavosti (7)

  • Dle režiséra, scenáristy a hlavního herce Edwarda Nortona, ty největší filmový hvězdy na tomto filmu pracovaly bez honoráře. (MarLin)
  • První informace o chystané adaptaci odhalil sám Edward Norton již v roce 2005. Plánovaným rokem premiéry filmu byl tehdy rok 2009. Film se nakonec do kin dostal o deset let později. (vnimatkrasu)
  • Edward Norton se setkal a konzultoval s mnoha členy Americké asociace pacientů s Touretteovým syndromem, aby se připravil na svou roli. Film také získal souhlas od této organizace. (MarLin)

Reklama

Reklama