Reklama

Reklama

Dobré ráno, Vietname

  • USA Good Morning, Vietnam (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Filmy o vietnamské válce tvoří důležitou část americké produkce sedmdesátých a osmdesátých let. Od dramat jako Návrat domů, Lovec jelenů, Apokalypsa, Četa nebo Olověná vesta až k několika komediálně laděným snímkům, z nichž nejzdařilejší je patrně Dobré ráno, Vietname (1987), který s notnou dávkou nadsázky popisuje situaci v Saigonu v polovině šedesátých let, kdy se z „policejní akce“ americké armády pomalu stávala regulérní válka. Jeho hrdinou je skutečná postava diskžokeje Adriana Cronauera, jehož pravidelné rozhlasové vysílání se okamžitě stalo hitem mezi vojáky, ale působilo svým zábran neznajícím humorem vrásky na tvářích jeho nadřízených. Režisér Barry Levinson (jehož následující snímek Rain Man se stal oscarovým vítězem roku) se plně spolehnul na herecké vlohy komika Robina Williamse, jemuž byla role výřečného moderátora šitá na tělo. Williams prakticky nezmizí z obrazu a přesvědčivě ztvárňuje dvě polohy své postavy, neuctivého vtipálka se záviděníhodnou vyřídilkou a maniakálními hláškami a téměř „civilně“ pojatého muže, který si uvědomuje, co se kolem něho děje, a ví, že to není správné. Herec za svoji pozoruhodnou kreaci dostal řadu ocenění (mj. Zlatý glóbus, Americká komediální cena, nominace na Oscara). Snímek, natočený v thajských exteriérech, se stal velkým diváckým hitem a ani po třiceti letech nic neztratil ze svých kvalit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (353)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Spočiatku na mňa veľmi rozpačité, taký smutný humor, taký cez slzy, silený a prehnaný, skrývajúci trápenie, ale možno to také malo byť. Neskôr sa to rozbehlo aj iným smerom, ale tá príchuť toho predchádzajúceho tam bola stále. Moderátor ukazoval, čo je to krásne na Amerike narozdiel od armády a preto je ten film zaujímavý, no ten záver, to je také ponechanie všetkého osudu. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Ptačí klec, Básníci, Čas probuzení, Dobrý Will  a Vietnam... Filmy, v nichž miluji Robina Williamse, mimochodem velmi chybí. Po letech jsem snímek viděla s dabingem Davida Novotného a přestože jsem u Robina zvyklá na krásný hlas pana Viktora Preisse, chválím. Williamsova velká show, napsaná na tělo a zahraná bravurně. Odchylky od reality odpouštím a v žádné případě se nejedná o velkorysost. Z výsostné kategorie "komik ve vážné roli". Robin famózní. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

No nevim. Podle mě strašně přeceňovaný film, který se drží tak vysoko jen proto, že se na vietnamský konfilkt dívá netradičním pohledem. Ale že se něco dělá jinak ještě neznamená, že se to dělá dobře. Nejhorší byl styl Williamsova vystupování v rádiu. Okamžitě mi vytanul na mysli Jim Carrey a z toho mám osypky. Pitvoření, blekotání, ječení, kvičení a k tomu takřka naprostá absence něčeho, čemu by se dalo zasmát. Jedinou vtipnou postavou byl jen upjatý poručík, který se snažil házet hlavnímu hrdinovi klacky pod nohy a scéně s hlavičkou jsem se také dokázal zasmát. Ale to je na dvě hodiny trochu málo. Pokud film přešel do dramatické roviny, tak se bylo na co dívat, protože Williams má nesporný talent a já pořád nechápu, proč se zahazuje v těžce podprůměrných komediích, ale těch sekvencí, ve kterých se tvůrci nesnažili znásilňovat humor, zase tolik nebylo. Potěší ještě mladý Forest Whitaker, ale ani on nemohl zabránit tomu, abych nebyl zklamán. 35% ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Ja mám takéto príbehy úprimne rád. Sú podľa mňa dobre natočené a robia stále česť tvorcom, ktorým vek alebo zmeny v štúdiách zobrali vietor z plachiet a momentálne točia len priemerné snímky, ak vôbec. Good Morning Vietnam je presne na tej istej vlne ako Levinsonov Rain man. Miestami vtipný a miestami skutočný a veľmi pekne kritický, bez toho, aby musel byť popisný alebo prvoplánový. Hoci možno taký naozaj je. Ale darí sa mu to väčšinu času skrývať. Williams vo forme. Až mi prišlo trošku smutno, že už tu nie je. Každopádne ďalší z tých malých veľkých filmov o ktorých by sa malo vedieť viac. Znova nadhodnocujem. Objektívne 4*. Ale toto fakt nezostarlo. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Skúste si z fleku spomenúť na nejaký americký film o vietnamskej vojne, v ktorej dostanú väčší priestor aj vietnamskí civilisti. A prostitútky vo Full metal jacket teraz necháme stranou. Levinsom s Markowitzom majú moju úctu. Ide o hlboko ľudský antivojnový film skombinovaný s komédiou, čo nabáda k porovnávaniu so seriálom MASH. Je trochu škoda, že Williamsove fóriky sú prezentované v tak zbesilom tempe, že zachytíte maximálne každý tretí a po filme máte chuť si radšej k plnej spokojnosti ešte pre istotu prečítať scenár. Ono to viac funguje ako ten ľudský príbeh, než komédia, čo je nakoniec len a len dobre. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (11)

  • Americký filmový institut (AFI) zařadil film Dobré ráno, Vietname na seznam „100 nejvtipnějších filmů všech dob“ na 100. místo. (Varan)
  • Dobé ráno, Vietnam je prvou komédiou o vojne vo Vietname a jedným z prvých filmov, ktoré Vietnamcov vykreslili ako skutočných ľudí. (Saraswati)
  • Cronauer povedal, že keby urobil polovicu tých vecí, ako Williams vo filme, mal by už dávno vojnový súd a bol poslaný do Fort Leavenworth. (Smok)

Související novinky

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

08.02.2014

Barry Levinson dal světu Dobré ráno, Vietname nebo Rain Mana, v posledním letech pak zaujal především televizním dramatem Doktor Smrt s Alem Pacinem. Teď nicméně chystá pořádný celovečerní comeback,… (více)

Reklama

Reklama