Reklama

Reklama

Operace Eichmann

  • USA Operation Finale (více)
Trailer 1

VOD (1)

V roce 1960 získává ředitel izraelské tajné služby Mossad informaci, že se v Buenos Aires ukrývá nacistický válečný zločinec Adolf Eichmann se svou rodinou. Eichmann je považován za architekta konečného řešení židovské otázky. Mossad získal informaci o Eichmannově pobytu od Sylvie Hermanové, židovské dívky, která se začala přáteli s Eichmannovým synem Klausem. Klaus je v kontaktu s Carlosem Fuldnerem, bývalým nacistou, který pomáhal v útěcích pohlavárů do Argentiny. Poté co je Eichmannova totožnost potvrzena pomocí fotografií, rozhodne Mossad o zahájení akce Eichmnannova zatčení. Do Argentiny je povoláno komando Mossadu pod vedením agenta Zvi Aharoniho. Členem týmu je i agent Peter Malkin, který se v minulosti neúspěšně pokoušel Eichmanna dopadnout, a Malkinova bývalá přítelkyně Dr. Hanna Elianová. Cílem operace je unést Eichmanna a převézt ho do Izraele, kde by měl být souzen za své válečné zločiny. Po seznámení s Buenos Aires se tým vydává do akce. Eichmann je zneškodněn a unesen do tajného domu Mossadu, kde se členové mise pokoušejí z Eichmanna získat podpis k souhlasu s jeho převozem do Izraele. Aharoni zkouší svou vyjednávací taktiku, ale je s jednáním neúspěšný. Peter začíná postupně vést s Eichmannem rozhovory, ve kterých se ho snaží přemluvit k podpisu, aby v Izraeli mohl sdělit pohled na události ze své pozice. Eichmann nakonec souhlasí. Pod maskou pilotů se skupina Mossadu spolu s léky ovlivněným Eichmannem vydává na letiště v Buenos Aires. Bývalí nacisté vzburcují policii a pokusí se zastavit odlet letadla. Díky Peterovi však nakonec letadlo odletí a Eichmann je před tribunálem v Izraeli odsouzen k trestu smrti. (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (122)

Langy10 

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem si četl o konspiračních teorií a narazil jsem na Adolfa Eichmanna. Film o jeho lovu Izraelskou tajnou službou MOSAD je fascinující. Když se najednou karty obrátí a z velkýho lva se stane lovná zvěř. Dokázal jsem se vžít do každé role, včetně Eichmanna. Našel jsem v něm lítost, ale především dokonání spravedlnosti. 90% ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Operation Finale" bolo pre mňa očakávaným filmom. Bol som zvedavý ako bude zachytený film o Eichmannovi a musím povedať, že sklamaný som neostal. Osobne som neočakával nič svetoborné, no mám pocit, že film mi aj reálne niečo na konci dal. A najviac za to môžu práve Oscar Isaac a Ben Kingsley a scénky, kde vedú medzi sebou dialógy. Pre mňa je to skutočne skvelé sledovať a počúvať. Pretože mám pocit, že sa film snaží zachytiť aj Eichmanna ako človeka. Je to síce zaujímavé, že by chceli nacistické svine prezentovať ako ľudí, no pravda je, že ľudia sme všetci. Alebo povedané slovami Bena Kingsleyho - "Všetci sme zvieratá, len niektorí z nás majú ostrejšie zuby". A to si myslím, že je v mnohom pravda. Nebudem sa hádať o tom, že to nie je absolútne autentické, no mne to nevadilo. Pri filme si človek chce aj oddýchnuť. A v prvom rade je pravda, že ma film zaujal, nenudil ma, mal dobré tempo a bavilo ma, že chce skúsiť aj niečo nové a relatívne v tom aj uspieť. Ben Kingsley bol absolútne fantastický ako Adolf Eichmann a veril som mu to každou sekundou. Masky možno nie úplne najlepšie, no dávam body za snahu. Okrem toho sa mi páči, že Peter Malkin dodržal svoje slovo, ktoré mu vo filme dal. Nebudem to rozoberať ďalej, no pre mňa ide o jeden z najlepších momentov. Plus sa mi páčilo, že tu aj ukázali absolútny rozdiel medzi nacistami, ktorí nemali problém naďalej mučiť ľudí, aby z nich dostali pravdu, kým Eichmannovi neskrivili dokopy ani vlas na hlave. Bol tu ten únos, ale nikto ho počas filmu nijakým spôsobom nemučil, alebo niečo podobné. Rešpektujem názory ostatných, no mne sa osobne film páčil. Dokonca by som sa nebránil pozrieť si ho niekedy znovu. Takže za mňa hovorím, že ak ste na film zvedaví, pokojne si ho čeknite. Podľa mňa je dobrý. Hodnotenie: B+ ()

Reklama

rt12 

všechny recenze uživatele

Pomalejší tempo filmu moc nepomáhá, ale jinak je to profesionálně odvedená práce režisérskou židlí začínaje, přes kameru a herecké výkony (které jsou vyrovnané) s třešničkou na dortu Benem Kingsleyem konče. O jedné z největších zrůd tohoto světa Eichmannovi , bylo natočeno mnoho filmů a tento se řadí mezi ty nejlepší. Hajzl a manipulátor, který se držel svého zvráceného přesvědčení do úplného konce. Je dobře, že se tyto filmy stále točí a ukazují jaká hrůza jsou diktátorské vlády a co dokáží napáchat za zvěrstva. ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

Vcelku příjemné obsazení, ovšem filmu škodí zejména zbytečně přestřelená stopáž a vcelku nudný děj. Takhle diváka absolutně nemá co vtáhnout do děje zbytečně natáhnutého na 2 hodiny. Eichmanna dopadnou v první půlce filmu, zbytek je už jenom o zdlouhavých dialozích, kde vítězí zejména dialogy mezi Isaacem a Kingsleym. Celkově film není zas tak špatně natočený, chybí mu ale nějaké drama a trochu větší tah na bránu. 6/10. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

“Pravda” je reaktívna. Rovnako ako vo filme “Zero Dark Thirty”, aj v prípade “Operation Finale”, je divák svedkom niečoho, čo mu je podsunuté, ako “pravda” jednej strany. Veľmi pochybujem, že sú informácie v tejto “story”, podané na základe relevantných faktov, no tento snímok od “Netflixu”, určite patrí medzi tie lepšie “pokusy”, ako diváka informovať o skutkovej podstate. Mňa film zaujal, bavil, hneď od začiatku, až do úplného konca. Mám rád tieto pomalé, špionážne snímky, ktoré sa všemožne snažia opierať o “históriu”. A i keď na mňa pár pasáži z pohľadu komunikácie s Eichmannom, pôsobili akosi “z cesty”, samotný príbeh, zanecháva celkom uveriteľné dojmy, čo je v tomto prípade, absolútny základ. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (5)

  • Film je spíše dramatizací skutečných událostí, než-li jejich dokumentárně přesným zpracováním. To by ani snad nebylo možné, neboť do dnešních dnů o průběhu událostí Eichmannova únosu existuje několik verzí. Skutečná je ovšem postava agenta Petera Malkina, který vedl s Eichmannem jako jediný psychicky náročné rozhovory. Zemřel v roce 2005. (webhomeless)
  • Izraelské lietadlo, ktoré chcú vo filme použiť na prepravu A. Eichmanna je Bristol Type 175 Britannia. (MikaelSVK)
  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo v Argentíne, predovšetkým v okolí metropoly Buenos Aires. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama