Reklama

Reklama

Neuvěřitelný skutečný příběh Marie Curie-Sklodowské, první  ženy - vědkyně, která získala Nobelovu cenu. Biografie vědkyně, manželky a matky, která se zasloužila o přelomové objevy na poli fyziky a chemie... V roce 1934 se Marie Curie zhroutila ve své laboratoři v Paříži. V nemocnici vzpomíná na svůj život, jak začala studovat v Paříži, jak bylo financování jejího výzkumu často odmítnuto kvůli tomu, že byla žena, jak potkala stejně zaníceného Pierra Curie a vstoupili do partnerství. Potom, co Marie objevila hned dvě radioaktivní částice polonium a radium, zamilovali se do sebe, vzali se a měli dvě děti. Marie brzy ohlásí objev radioaktivity, který způsobí revoluci ve fyzice a chemii. Radium se brzy začne používat v řadě komerčních produktů. O škodlivosti radioaktivity se tenkrát ještě nevědělo. I samotná Marie nosila radioaktivní materiál ve zkumavce v kapse, anebo v noci zamyšleně pozorovala, jak ze šuplíku pracovního stolu vychází jemné zelenomodré světlo. Po smrti milovaného manžela zůstává věrná svému závazku vědě a zkoumá dál. Brzo je evidentní, že její práci bude možné aplikovat v medicíně a může zachránit tisíce životů. Anebo ve válce, kde jich může zničit na miliardy. Marie byla snad jediným člověkem, kterého nezkazila sláva. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (3)

Trailer 4

Recenze (96)

marhoul 

všechny recenze uživatele

A mě se to líbilo. Chápu nářky jiných diváků, rozumím, ale mně Radioactive překvapivě sedlo. Ačkoli si na přehnanou ultrakorektnost nepotrpím, tady téma smysl pochopitelně dávalo. Životní příběh Marie Curie- Sklodowské byl krom vědy především o emancipaci ženy vědkyně, která se ve své době logicky trápila s prosazením se ve světě mužů, se získáním potřebných podmínek pro svůj výzkum, se sháněním financí a vlastně i se zajištěním si klidu pro práci. Dokázala velké věci a je štěstí, že oporu našla v nastávajícím manželovi, rovněž vědci, nebýt kterého, obávám se, že by o této mimořádně moudré a pracovité dámě svět více neslyšel. Sama by neprorazila. Taková byla doba, buďme rádi, že jsme jinde. Ve filmu samozřejmě proběhla i brutální feministická agitka třeba v rozhovorech o manželství, kdy nastávající majitel pan Curie svéhlavé Marii slibuje, že ji nikdy nebude naprosto vlastnit a podobné dřísty, štěstí moje jediné, že se jedná o snímek zahraniční a neřešila se i pro někoho absolutně nesnesitelná koncovka -ová, o které si myslím, že kdo chce, ať si za jméno dá, kdo nechce, ať si ji nedá, vylítat se to dá v pohodě a pro mě za mě, je to každého věc, TÉMA v tom fuckt nevidím. Jedná se o film od ženy, o ženě, pro ženy, mně se líbil. Nerušily mě ani pohledy do budoucnosti, ani polemika nad přínosem Mariina objevu, ani zdůraznění, že vše může být lidmi zneužito, ani názorné zopakování si přínosu rentgenu a ozařování novotvarů. Romantická linie mě taky přišla v pořádku a snad jediné, co mi kazilo příjemný filmový zážitek byly namaštěné vinětované hrubé filtry přes natočený záznam, které dost zavařily jinak pěkné kameře. Rosamund se mi osobně nikdy nelíbila víc a hudba byla taky moc pěkná. Místní hodnocení chápu, však za sebe naděluji víc. Laskavá. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Asi by se dalo vytykat leccos...ale budme shovivavi, protoze jak vlastne spravne filmarsky uchopit nejaky zivotopis? Kazdy by na to sel asi jinak, a obzvlast v dnesni slozite dobe plne korektnosti je to problem... takze ja byl rad, ze zapracovan byl nakonec jen mirny feminismus. Jinak bych rekl, ze slo hlavne o takovou oslavu osobnosti a zasluh MCS. 3+ ()

Reklama

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Životopisný film o Marie Curie-Sklodowska, ktorá medzi vedkyňami má do dneska výnimočné postavenie. Jej životný príbeh určite zaslúži film, ktorý by mal byť hlavne inšpiratívny. To, čo dostaneme od Marjane Satrapi, by som však nenazval inšpiratívnym filmom. Režisérka natočila o živote Marie Curie-Sklodowskej pomerne priemerný film, koketujúci s úrovňou jednoduchého TV filmu. Problémom je to, že ani scenár, ani herecké výkony nedokážu vystúpiť z komfortnej zóny. Najviac pozornosti pochopiteľne dostáva (nielen vedecký) vzťah s jej manželom Pierre Curie (Sam Riley ho stvárnil celkom presvedčivo). Minimálne tu zdôrazňuje film ten fakt, že ako dobre dopĺňali jeden druhého – po smrti Pierra (jej okolnosti film necháva otvorené) Marie už nikdy nebola tou osobou ako predtým. Vedecká stránka príbehu je na priemernej úrovni, objavenie rádia sú miestami prevádzané obrazmi z budúcnosti (vojenské účely–Hirošima, lekárske prostredie–liečba rakoviny), ktoré v danom kontexte príbeh spíš prerušujú a ich pridaná hodnota je diskutabilná. Z hereckej stránky Rosamund Pike (ktorú stále považujem za dobrú herečku) robí čo môže. Bohužiaľ (napriek jej snahe) postave Marie nedokáže dať takú hĺbku, ktorú by zaslúžila. Nehovorím, že je to jej chyba, spíš to, že jednotlivé veci, ktoré sú tomu potrebné, jednoducho nepadli do seba. Film postráca silnejšie vedľajšie postavy. Ku konci filmu jedine Anya Taylor-Joy dokáže niečím prispieť na tejto fronte. Film „Radioactive“ vďaka postave Marie Curie-Sklodowskej mal veľký potenciál, ale možno okolnosti, možno iné veci, nepriali k tomu, aby z toho bol vo svojom žánru nadpriemernejší film. Predpokladám, že niekedy v budúcnosti sa dočkáme oveľa komplexnejšieho a hlbšieho filmu o živote jednej z najlepších a najväčších vedkýň ever. Osobné hodnotenie: 74% (***) ()

ViktorS 

všechny recenze uživatele

Po štvrťročnej karanténe je toto prvý film, na ktorý som išiel do kina. Nečakal som od neho veľa, keďže som o ňom pred týždňom ani nepočul, ale nebolo to tak zlé. Dosť sa mi páčilo ako bol dej sem-tam prerušený nejakou scénou, ktorá nám ukazovala to, čo Sklodowskej objav v 20. storočí vo svete spôsobil. Film na mňa však nejako extra nezapôsobil avšak niekomu kto sa viac zaujíma o život Sklodowskej sa film bude myslím páčiť viac. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Príbeh Marie Curie a jej honbu za rádiom, ktorý možno považovať za objav 20-teho storočia v jeho pozitívnom, ale aj negatívnom význame. S citom natočený životopisný príbeh, ktorého plusom je hlavne to, že nerozpráva len suchým spôsobom o živote tejto vedkyne, ale taktiež pekným chronologickým postupom poukazuje na všetky zásadné udalosti spojené s jadrom a zároveň slúži ako isté memento pre ľudstvo, že s každým objavom treba narábať opatrne a hlavne s pokorou. Za to musím tomu snímku pridať jednu hviezdu a zároveň vyzdvihnúť aj skvelý herecký výkon Rosamunde Pike. Celkom milé filmové prekvapenie. 75 % ()

Galerie (41)

Zajímavosti (2)

  • Natáčelo se v Maďarsku ve městech Budapešť a Ostřihom. (BMW12)

Reklama

Reklama