Reklama

Reklama

Batman vs. Joker

  • USA Batman: The Killing Joke (více)
Trailer 2

Barbara se pokouší zabránit loupeži, což se jí nepodaří. S Batmanovou pomocí ale zadrží jednoho ze zločinců. Dívka je nadšená, že má případ, Batman ji ale brzdí, protože má divokou povahu a domnívá se, že se Barbara nebude držet zákonů a pak by mohla lehce podlehnout pokušení zločince zabít. O několik dní později je Batman přepaden, Barbara mu přijde na pomoc a v záchvatu vzteku muže, který ho přepadl, málem zabije. Uvědomí si, že Batman měl pravdu, a rozhodne se v boji se zločinem raději nepokračovat. Krátce nato Barbaru i jejího otce, komisaře Gordona, přepadne Joker v jejich bytě. Komisaře unese do opuštěného lunaparku, kde se ho snaží dovést k šílenství, aby dokázal, že i tomu nejpříčetnějšímu muži stačí "jeden špatný den", aby se z něj stal blázen. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (112)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

V rámci DC animáků je to věc ... No, vlastně docela hodně fajn, sice ne tak fajn, jako předloha (ano, já fakt něco s Batmanem četl, cha!), což je způsobeno jednak tím, že se nedrží komiksového vizuálu, druhak tím, že tenhle film má klasickou, obligátní vizuální podobu, jako všechny ostatní animáky, což je u batmana vždycky velká, převelká škoda. Hodně kritizovaná je tu první polovina příběhu, která je o vztahu Batmana a Batgirl, což je zcela zásadní pro "normální" diváky, pro které by bez řádného kontextu některé věci v dalším ději takový dopad, jak je záhodno. A druhá půlka je hejbající se ilustrace ke komiksu, jen s horší kresbou. ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Pro dobro filmu přehlédnu úroveň úvodní dvacetiminutovky, která oproti geniální předloze táhne tuhle adaptaci ke dnu (byť její smysl v tomto filmovém zpracování chápu). Problém filmového The Killing Joke je, že vše nad rámec triumfálního návratu Marka Hamilla výrazně zaostává za předlohou. Jistě, určité temné prvky z předlohy se dostaly i do téhle animované adaptace a veškeré momenty, kde se objeví Joker a jeho historie s přehledem skvostně dávají vzpomenout na předlohu, která patří mezi nejlepší one-shoty komiksové historie. Zbytek ovšem i přes osvědčené obsazení tak nějak zaostává a dojem tak trochu hraničí s rozpaky. To co Alan Moore před lety napsal, je ve filmové verzi přetvořeno na v podstatě průměrný komiksový snímek, v rámci kterého jsou záblesky geniality, které stojí především na Hamillovi. Zkrátka, je jasné proč právě tenhle komiks byl jeho podmínkou pro návrat do role a proto si ji také zaslouženě užil, dokonce bych si dovolil tvrdit, že z jeho pojetí Jokera je právě to v The Killing Joke určitě mezi nejlepšími. Škoda jen, že všechno okolo něj je tak výrazně staženo do hlubin průměru animovaného univerza DC, který bezesporu pár fanoušků komiksu podráždí volností a autorským přístupem, jakým Sam Liu kultovní komiks zadaptoval. Film nemá ani zdaleka takovou atmosféru, emocionální dopad ani šokující zvraty, které z původního díla udělaly legendu nejen v rámci produkce DC. Pokud tedy The Killing Joke stojí kvůli něčemu vidět, je to další Hamillův Joker. Pokud jdete do filmu s něčím jiným, sáhněte raději po knize. ()

Reklama

Caszidy 

všechny recenze uživatele

Předlohu jsem nečetl, nicméně i tak ze snímku cítím určité odtržení prequelové části věnující se vztahu Barbary a Batmana. Následná brutální přetahovaná Batmana s Jokerem se mi líbila (obzvláště flashbacky do jokerovy geneze). K absolutní spokojenosti však přeci jen něco chybělo. Mark Hamillu jako Joker samozřejmě zase kraluje a Kevin Conroy se zahanbit také nenechá. ()

SonGokussj 

všechny recenze uživatele

Při koukání na kotaku.com jsem před pár měsíci přečetl, že bude zfilmována jedna z nejlepších dějových linií, co kolem Batmana existuje. Killing Joke jsem si tedy našel a během 10-15 minut přečetl. Je to krátký komix, který je však tak nádherně depresivní a úžasně provedený, že jsem s civěním dočetl až do "konce" a ještě hodinu na to hledal na internetu různé interpretace ostatních čtenářů... Na rozpohybovanou formu jsem se tedy velmi těšil. The Killing Joke však nezačíná tam, kde komix. Nene. Začíná nějakou honičkou, je tam Batgirl, později i v podprsence, je tam poučování, je tam vyzdvihnut záporák, na kterého si na konci ani nevzpomenete a obecně je to... Nuda... Po 35 minutách pak konečně přichází na scénu hlavní příběh. Když si vzpomenu, jak jsem dychtil po další textové bublině v komixu, jak jsem měl zatajený dech nad onou atmosférou v něm, zde jsem se jen koukal, občas mrknul na hodinky a rozhodně se nedá říct, že bych si to užíval. Tempo je pomalé, scény Jokera z minulosti rozvleklé, dabér nic moc... Batman též. Všechna ta mysterie z komixu, ta ukrutná šílenost, je zde vypodobněna jako "akční snímek", což nikdy nebylo v The Killing Joke komixu prioritou. Z tohoto hlediska velmi zklamal... Doporučuji si sehnat komixovou verzi, celý příběh má tak 15 minut čtení a zanechá ve vás hodně. Tento snímek je, bohužel, vcelu nudné a nepovedené zpracování. Ha ha, 45% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Adaptace slavného a skvělého Kameňáku Alana Moora. Měl jsem trochu obavy, čím tvůrci ten příběh, působivý právě díky tomu, jak relativně krátký a úderný je, asi natáhnou. Dobrá zpráva je, že přímo Kameňák nenatáhli ničím. O něco horší zpráva je, že než se začne odehrávat, sledujeme téměř půl hodiny úplně jiný příběh, který sice lze ospravedlnit nutností představit Batgirl/Barbaru i úplným nováčkům, nicméně mafiánská zápletka a akční scény už nutné nebyly. Ale nenudil jsem se, na animaci jsem si po chvíli zvykl... No a Mark Hamill je jako Joker dokonalý. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (8)

  • Batmanův počítač v Batcave s nejrůznějšími obrazy Jokera je jeden velký odkaz na historii této postavy v průběhu let. Můžeme vidět filmové verze Jacka Nicholsona a Heatha Ledgera, mrtvé publikum z Batman: Návrat Temného rytíře, Jokera s Harley Quinn anebo třeba mrtvého Jasona Todda. (TwoFace)
  • Poté, co Mark Hamill namluvil postavu Jokera ve videohře "Batman Arkham Knight", prohlásil, že kvůli zatížení a namáhání hlasivek už tuto postavu nebude nikdy dabovat. Výjimku byl ochoten udělat jen v případě, že by šlo o zpracování legendárního komiksu "Batman: The Killing Joke". A tak se i stalo. (Caszidy)

Související novinky

Batman a Joker se vrátí i v kreslené podobě

Batman a Joker se vrátí i v kreslené podobě

15.03.2016

Už za pár týdnů se nám představí nový Batman v podání Bena Afflecka a v srpnovém Sebevražedném oddílu se poprvé objeví Jared Leto jako Joker. Studiu Warner Bros. to ale očividně nestačí, a tak na… (více)

Reklama

Reklama