Reklama

Reklama

Batman vs. Joker

  • USA Batman: The Killing Joke (více)
Trailer 1

Barbara se pokouší zabránit loupeži, což se jí nepodaří. S Batmanovou pomocí ale zadrží jednoho ze zločinců. Dívka je nadšená, že má případ, Batman ji ale brzdí, protože má divokou povahu a domnívá se, že se Barbara nebude držet zákonů a pak by mohla lehce podlehnout pokušení zločince zabít. O několik dní později je Batman přepaden, Barbara mu přijde na pomoc a v záchvatu vzteku muže, který ho přepadl, málem zabije. Uvědomí si, že Batman měl pravdu, a rozhodne se v boji se zločinem raději nepokračovat. Krátce nato Barbaru i jejího otce, komisaře Gordona, přepadne Joker v jejich bytě. Komisaře unese do opuštěného lunaparku, kde se ho snaží dovést k šílenství, aby dokázal, že i tomu nejpříčetnějšímu muži stačí "jeden špatný den", aby se z něj stal blázen. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (112)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

V rámci DC animáků je to věc ... No, vlastně docela hodně fajn, sice ne tak fajn, jako předloha (ano, já fakt něco s Batmanem četl, cha!), což je způsobeno jednak tím, že se nedrží komiksového vizuálu, druhak tím, že tenhle film má klasickou, obligátní vizuální podobu, jako všechny ostatní animáky, což je u batmana vždycky velká, převelká škoda. Hodně kritizovaná je tu první polovina příběhu, která je o vztahu Batmana a Batgirl, což je zcela zásadní pro "normální" diváky, pro které by bez řádného kontextu některé věci v dalším ději takový dopad, jak je záhodno. A druhá půlka je hejbající se ilustrace ke komiksu, jen s horší kresbou. ()

DaViD´82

všechny recenze uživatele

Kameňák je jeden z nejslavnějších, nejzásadnějších a ostatně i nejlepších batmanovských příběhů; jde o čistou esenci toho, o čem Batman/Joker jsou. Jako každý správný „vtip“ je krátký, úderný a zatraceně působivý. A tedy naprosto nevhodný pro celovečerní stopáž. S čímž se tvůrci poněkud nešťastně popasovali tak, že úvodní polovina je úplně o něčem jiném a jakkoli se tvůrci snaží o její napasování na samotný Kameňák, tak tato snaha přichází vniveč. Je to solidní a neurážející, ale zhola zbytečná a ničemu neprospívající vata, která má ospravedlnit délku stopáže a nic víc. Pasáže z druhé poloviny, které jsou převzaty jedna k jedné (včetně rámování obrazu), fungují, ovšem to je paradoxně také na škodu, jelikož nejde ani tak o adaptaci jako spíše o ilustraci předlohy; akorát skvěle nadabovanou (Hamill potvrzuje, že stále je nejlepší dabér Jokera) a hůře nakreslenou. Jde tedy o kočkopsa, který předloze dobré jméno sice nedělá (spíše naopak), ale právě jen a pouze díky jejím scenáristickým kvalitám ve výsledku obstojí. ()

Reklama

hroubek 

všechny recenze uživatele

Komiksový Kameňák má sílu v údernosti a také v tom, že není zbytečně natahovaný. Z tohoto popisku vyplývá jedna věc, a to že se nehodí pro zpracování na celevečerní film. Batman: The Killing Joke rozhodně není špatný DC animák. Na druhou stranu není ani nijak výborný. Film je rozdělený na dvě části. A to rozdělení je pro mě docela dost logické a to nejen kvůli natažení stopáže, ale hlavně pro ten emocionální šok ze zvratu v druhé části filmu(tohle platí pro neznalé předlohy). Zatím co první půlka se nemusí ortodoxně držet předlohy a může nám ukázat prakticky cokoliv. To bohužel neplatí o té druhé, která přesně kopíruje komiks se vším všudy. A to je docela škoda, protože tady se nabízela možnost ukázat něco originálního a nebo zkusit pár vlastních nápadů. Určitě bych se za to nezlobil, protože by to nepůsobilo tak staticky a místy prázdně a bez náboje. Je to škoda, jelikož cítím, že to šlo udělat lépe. Batman: The Killing Joke pro neznalé a fandy Jokera velmi slušný animák, pro fanoušky a znalce nic co neurazí a ani nenadchne. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv se mi (vlastně krátká) komiksová předloha líbila, nemůžu říct, že bych z téhle doslovné adaptace byla nadšená. Cesta spíchnutí dvou oddělených příběhů nebyla šťastná, protože ten první slouží jenom k představení Barbary/Batgirl a dal divákům víc důvodů její drama v druhé části prožívat. Jinak má ovšem první příběh uzavřený dějový oblouk a závěr. Druhý a delší příběh je až otrocky věrný předloze, jenže není tak úderný a i vizuálně mi přišla předloha zajímavější. Dala bych rozhodně přednost trochu volnější adaptaci, protože prostor na rozvinutí některých postav a témat tu byl a Batgirl mohla být představená i způsobem, který s hlavním příběhem nějak souvisel (nelegální aktivity původních majitelů zábavního parku, třeba?). ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Překroucená verze pro děti s několika extrémně drsnými momenty, díky kterým (na to dceru nechám koukat až v 18ti) finále nedává smysl. Kameňák je příběh o tom jak Batman poruší své jediné pravidlo, ne o tom že se zasměje vtipu. Animovaný Návrat Temného rytíře ukazuje že to jde i lépe. Mnohem, mnohem lépe. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (8)

  • Batmanův počítač v Batcave s nejrůznějšími obrazy Jokera je jeden velký odkaz na historii této postavy v průběhu let. Můžeme vidět filmové verze Jacka Nicholsona a Heatha Ledgera, mrtvé publikum z Batman: Návrat Temného rytíře, Jokera s Harley Quinn anebo třeba mrtvého Jasona Todda. (TwoFace)
  • Číslo Jokerovy cely je 0801. V abecedě odpovídají tato čísla písmmenům "HA." (Caszidy)
  • Poté, co Mark Hamill namluvil postavu Jokera ve videohře "Batman Arkham Knight", prohlásil, že kvůli zatížení a namáhání hlasivek už tuto postavu nebude nikdy dabovat. Výjimku byl ochoten udělat jen v případě, že by šlo o zpracování legendárního komiksu "Batman: The Killing Joke". A tak se i stalo. (Caszidy)

Související novinky

Batman a Joker se vrátí i v kreslené podobě

Batman a Joker se vrátí i v kreslené podobě

15.03.2016

Už za pár týdnů se nám představí nový Batman v podání Bena Afflecka a v srpnovém Sebevražedném oddílu se poprvé objeví Jared Leto jako Joker. Studiu Warner Bros. to ale očividně nestačí, a tak na… (více)

Reklama

Reklama