Reklama

Reklama

Nebezpečnejšia než fronta Druhej svetovej vojny bola cesta naň. Riziko si uvedomuje aj kapitán amerického konvoja (Tom Hanks), ktorý má dopraviť nové posily a zásoby spojencom do Európy. Počas piatich dní plavby cez rozbúrený Atlantik bez vzdušnej podpory je však konvoj napadnutý nemeckými ponorkami. Kapitán a jeho flotila vedia, že jedinou šancou na dopravenie tisícok vojakov na front je vyhrať nepredvídateľný boj s nepriateľom. (Itafilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (346)

mzss1 

všechny recenze uživatele

(72%) GREYHOUND, coby takový nenápadný válečný počin z 2. světové. Pravda, není to nijak velkolepé, ať už příběhově nebo stopáží. Po shlédnutí jsem ale nakonec ty 4* s radostí udělil. Od začátku se šlo na věc, nenudilo to, akční sekvence (výstřely torpéd, zbraní z lodi atd..) byly super. Hanks zde vypadal tradičně, sehrál solidní výkon jako vždy. Ostatní herci? Prostě 80 minut (bez závěr. titulků) – na to nebyl prostor si jich všímat, tím moc prostoru neměli. Hudba docela ušla ... Škoda, že to nebylo minutáží delší, mohl být i víc rozvinutý děj, více prostoru pro postavy, nějaké dramatické scény navíc atd… Vidět se to dá spíše jednou, ale přesto mě to zabavilo. Někdy to možná ještě jednou dám. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Vojnový film o námorných bitkách v Atlantickom oceáne. Na jednej strane Tom Hanks ako chrabrý ale neskúsený kapitán amerického torpédoborca snažiaci sa uchrániť konvoj a na druhej strane svorka nemeckých ponoriek. Trochu ma mrzelo, že namiesto rovnocenného rozumného súpera sú Nemci len za anonymné zlo, ktoré občas vystrčí periskop ako zlovestný žralok plutvu, čím vzbudzujú strach a filmu to dodáva skoro až hororovú atmosféru. Celkom som si zvykol aj na očividné nonstop CGI priemernej kvality. Síce mi CGI nevadilo, ale ani zďaleka neohromilo. Na to by potrebovali dvakrát toľko peňazí. Najväčším sklamaním je pre mňa absencia nejakej prepracovanejšej taktiky. Je to skôr taká adrenalínová jazda miestami až v bláznivom Fast and Furiours štýle od začiatku filmu do konca. Okrem Hanksovej postavy sa mi stihol trochu zaryť do pamäti výrazný xicht Stephen Graham ako jeden z jeho podriadených a potom ešte otravný čierny kuchár, ktorý pôsobí čisto len ako postava na splnenie súčasných kvót. Nikto ďalší tam už žiadny priestor nemá a ani o Hanksovej postave sa toho veľa nedozvieme. Našťastie vďaka svižnému tempu a 80 minútovej stopáži bez záverečných titulkov, to rýchlo odsýpa, takže výsledkom je solídna jednohubka zo žánru, ktorý sa už príliš netočí. 6/10. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Čím je Tom Hanks starší, tým je viac ufňukanejší a patetickejší. Staroba mu po hereckej stránke asi nesvedčí. Tu dokonca napísal aj scenár, takže je to o to horšie. No ale k veci. Ide vlastne o taký hrdinský príbeh kapitána Korkorána, ktorý pohľadom snáď dokáže zničiť aj nepriateľskú ponorku a pritom i utrieť slzičku za zmarený ľudský život. Stačí mu len šmatlať po lodi až kým si nezoderie nohy do krvi, nemusí jesť, nemusí spať a všetci na lodi híkajú s ústami otvorenými dokorán akýže to je nebetyčný hrdina, div že si nenakadia všetci z toho do trenírok. V závere, po dobre vykonanej práci, špičkovej stratégii kde sa dokáže vyhýbať torpédám niečo na spôsob ako keď sa auto prevalí nabok a ide na dvoch kolesách, a pár zakalených pohľadoch, si zaľahne konečne do postele a zaspí... A dialógy? 80 percent pozostáva iba z krátkych povelov ako: ...na 36 stupni... zamerajte perimeter.... námer 20 stupňov.... na ľavoboku... na pravoboku.... nie, neprosím si jesť... dajte mi kávu.... No povážte, väčší gýč len ťažko nájdete, sentiment a patetizmus tu už Hanksovi vytekajú snáď aj z uší. Podpriemer, protekčne. Asi to je nákazlivé a aj ja začnem híkať od údivu a rešpektu pred vojenským majstrovstvom a obetavosti pána Korkorána. 40/100 ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Podle recenzí mých některých zdejších, rozmilých, nejoblíbenějších jsem nečekala mnoho, vlastně jsem se obávala, že ještě nadhodili, protože Hanks, ale byla jsem velmi příjemně překvapená! Náhodou? Parádní válečný biják! Šlapal jako fešanda na okresce u Chebu, vynikající scénář, Toma Hankse za tohle pochválím, na scénáře plné patriotismu, patosu a rozcajdaných amerikánských dřístůprdů jsem vysazená, zde se to obešlo a ty dvě-tři pánbíčkářské vsuvky byly natolik stručné, že mě nijak výrazně nepohoršily. Vlastně druhá věc od nakousnutého jabka a opět se mi líbila, čili proč ne? 71% mě docela udivuje, od filmu jsem dostala výbornou podívanou, napínavé, zajímavé, silné, všeho bylo tak akorát, vlastně bych řekla: co víc si od filmu na toto téma přát? Správně: velké plátno. Ráda na to mrknu znovu. ()

baribal 

všechny recenze uživatele

THanks zase navlékl uniformu, ale dvakrát to téže řeky nevstoupíš. Lodě vs. ponorky jsou vždycky napínavé, taktický souboj, kdy každá strana má odlišné výhody a nevýhody, a chyba se rovná stovkám ztrát na životech. Greyhound bohužel tenhle potenciál nedokázal naplno vytěžit a strach o členy posádky všech lodí prakticky nepocítíte, v kontrastu se film snaží velmi tlačit na pilu abyste cítili dojetí, jak se bůh opět přiklonil na stranu spravedlivých. Tohle jsou pro mě nejhorší části filmu, které působí až úsměvně, trochu mě mrzí že tohle Hanksovi nedošlo. Všechny postavy jsou vedlejší, Hanks téměř také, jejich příběh je nedůležitý a na konci vyzní do ztracena, což vlastně ani není škoda, protože v takové stopáži se toho moc uklohnit nedá. A teď k pozitivům.. 90 minut je super, záběry na manévrující loď jsou super, opakování rozkazů a taktizování také. Greyhound je film, kde stroje jsou zajímavější než lidé a mně to k jakési spokojenosti stačí. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (16)

  • Některé záběry z filmu byly natočeny na palubě kanadské lodi Montrealu v severním Atlantiku v lednu 2018 s filmovou posádkou čítající 9 členů a 10 kamer. (ČSFD)
  • Letadla, která doprovází konvoj, jsou Consolidated PBY Catalina. Zkratka PBY znamená „PB“ pro „Patrol Bomber“ (hlídkový bombardér). (ArthasKarfa)

Související novinky

Tom Hanks plánuje pokračování Greyhound

Tom Hanks plánuje pokračování Greyhound

13.04.2022

Herec Tom Hanks (Most špiónů, Sully: Zázrak na řece Hudson) a jeho produkční partner Gary Goetzman (Zprávy ze světa, Soukromá válka pana Wilsona) si zřejmě našli nový domov na streamovací službě od… (více)

Greyhound nejúspěšnějším filmem na Apple TV+

Greyhound nejúspěšnějším filmem na Apple TV+

16.07.2020

Válečný snímek Greyhound s Tomem Hanksem se stal nejúspěšnějším titulem na streamovací službě Apple TV+. Film režiséra Aarona Schneidera, k němuž Hanks napsal i scénář, zaznamenal rekordní čísla… (více)

Sony vše odsouvá na rok 2021

Sony vše odsouvá na rok 2021

31.03.2020

Ačkoliv se americký prezident nechal slyšet, že by rád měl koronavirus za sebou už do Velikonoc, realita se zatím zdá být poněkud jiná, a ve studiu Sony si to uvědomili v podstatě jako první. Místo… (více)

Reklama

Reklama