Reklama

Reklama

Eurovision Song Contest 2018

(pořad)
  • Portugalsko Eurovision Song Contest 2018
Hudební / Soutěžní
Portugalsko, 2018, 2x120 + 220 min

Obsahy(1)

Největší televizní událost první poloviny roku je tady. Postoupí Mikolas Josef jako teprve druhý český reprezentant do Velkého Finále? Přímý přenos 63. ročníku Eurovision Song Contest. Česká republika se účastní prvního semifinále spolu s dalšími 18 zeměmi a má historickou šanci postoupit podruhé ve své historii do velkého finále. Mikolas Josef je favorizován se svou písní Lie To Me, se kterou reprezentuje Česko v 63. ročníku Eurovize. Pro naši zemi je to teprve sedmá účast na této největší nesportovní události světa, kterou letos hostí hlavní město Portugalska – Lisabon. O dalších postupujících můžete rozhodnout i vy, a to hlasování přes SMS nebo oficiální aplikaci Eurovize, se kterou bylo možné hlasovat i v českém národním kole. Hlasovat nelze pro domácího interpreta. Postupuje celkem deset zemí z devatenácti. Kromě České republiky se tohoto semifinále účastní také Albánie, Arménie, Ázerbájdžán, Bělorusko, Belgie, Bulharsko, Estonsko, Finsko, Chorvatsko, Irsko, Island, Izrael, Kypr, Litva, Makedonie, Rakousko, Řecko a Švýcarsko.
Druhé semifinále největší nesportovní události na světě Eurovision Song Contest proti sobě svádí 18 zemí. Postoupit do Velkého finále však může pouze deset z nich. Toto semifinále navíc nabízí souboj tradičně úspěšných zemí v této soutěži, z nichž mnohé již v minulosti minimálně jednou vyhrály nebo se tradičně umísťují velice vysoko ve finálním žebříčku. Ve druhém semifinále se utkají se svou hudbou tyto země – Austrálie, Černá Hora, Dánsko, Gruzie, Maďarsko, Malta, Moldavsko, Norsko, Nizozemsko, Polsko, Lotyšsko, Rumunsko, Rusko, Slovinsko, San Marino, Srbsko, Švédsko a Ukrajina.
Lisabon hostí poprvé ve své historii Velké Finále Eurovision Song Contest. V roce 2017 vyhrál Salvator Sobral jako první Portugalec tuto soutěž s třiašedesátiletou tradicí. Celkem 26 zemí se utká o vítězství, z toho 20 postoupilo ze semifinále a 6 postoupilo automaticky. Mezi nimi domácí Portugalsko jako hostitelská země a dále pak tradičně země velké pětky – Francie, Itálie, Německo, Španělsko a Velká Británie. Tento ročník Eurovision Song Contest, stejně jako loni, rozděluje body diváků a body poroty, které následně sečte dohromady. Funguje to tak, že porota rozděluje 1–8, 10 a 12 bodů deseti písním. Tyto body se diváci dozvědí jako první od hlasatelů jednotlivých veřejnoprávních televizí. Stejný počet bodů rozdělují také diváci. Jejich hlasy z jednotlivých zemí se sečtou a připočtou se k hlasům od poroty. (Česká televize)

(více)

Reklama

Reklama