Reklama

Reklama

Další den života

  • Polsko Jeszcze dzień życia (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Varšava roku 1975. Ryszard Kapuściński (43) je renomovaný válečný reportér, idealista a příznivec beznadějných případů a revolucí. Podaří se mu přesvědčit šéfa polské tiskové agentury, pro kterou pracuje, aby ho vyslal do Angoly, kde v předvečer vyhlášení nezávislosti vypukla krvavá občanská válka. Vydává se na zjevně sebevražednou cestu do samotného srdce války a stává se svědkem drastických okamžiků, jež zcela změnily jeho život a pohled na reportérskou práci. Opouští pozici novináře, jejíž hranice stejně vnímá jako relativní, a stává se z něj spisovatel-vypravěč. (Cinemax)

(více)

Videa (12)

Trailer 1

Recenze (17)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Tá animácia sa mi veľmi nepáčila, ale tá celková protivojnová myšlienka je maximálne úžasná. Presne tak vyzerá vojna. Ešte jeden deň života. Neistota, či vôbec príde. Toto je niečo, čo v plytkých marvelovkách nenájdeme. Film, ktorý núti zamyslieť sa nad životom, keď aj dnes stále žije 50% sveta z dvoch dolárov na deň. A napriek tomu sa vraždíme. Alebo aj práve kvôli tomu? ()

Víteček 

všechny recenze uživatele

Tohle je nejspíš jediný film, který se věnuje Angolské občanské válce a proto je hodně velká škoda, že vůbec nevykládá dějiny, ale spíš prezentuje ten nejtendenčnější pohled, který lze na události mít. Soudruzi z MLPA chtějí pouze lepší budoucnost pro své děti a Kuba se Sovětským svazem si to samozřejmě uvědomují a jsou ochotni pomoci, zatímco krutá UNITA (za podpory prohnilých Spojených Států, JAR a třeba i Číny) jsou ohavní kanibalové, kteří chtějí zemi zničit. Co si budeme nalhávat, člověk nemusí být zrovna odborník, aby pochopil, že to úplně takhle nebylo. A ono opravdu ne. Tím, že je tohle prezentováno jako dokumentární film na něj právě díky tomu koukám přísně a nelíbí se mi, že podává informace tak, jak je podává. Je třeba ale přiznat, že vzhledově to vypadá dobře. ()

Reklama

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Pecka... Mám rád tyhle animovanokreslený filmy... TAdy je to navíc okořeněný tím, že se tam občas mihne i skutečnej člověk nebo skutečný fotografie. Takže ti potom ten příběh připadá ještě víc skutečnej. Jo, příběh se taky povedl. Je to o jednom hodně odvážným polským novinářoj, kterej se nebojí riskovat život tím, že se vydá do nitra Angoly, kde si mezi sebou vyrovnávají účty USA a SSSR. A nemaj koule si to vyříkat sami, tak svejma zbraněma podporujou tamní obyvatele. Chvílím perfektní ztvárnění... Podobnejch filmů sice pár je, ale i tak je jich jako šafránu. ()

dodanek 

všechny recenze uživatele

Skvělý, poutavě natočený a silný film, který na můj vkus velmi vhodně kombinoval nádherné animované pasáže s prostřihy na historické záběry i autentické výpovědi účastníků (u nichž nechápete, jak to prokristapána mohli přežít). Osobně mi vadilo, že jde o striktně levicovou agitku, ve které jsou Rusko a Kuba vykreslováni jako ochránci chudých a USA jako agresor toužící po ropě a diamantech, ale pak jsem se smířil s tím, že jde o autentické převedení předlohy (polská kniha z doby hlubokého socialismu) do filmu. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Je to taková antropologická studie o africké historii homo sapiens a jeho agresivitou. Postavy se chovají a prožívají jinak než bývá zvykem v animovaných filmech. Celkově to na mě působilo zmatečně. Filmaři tu totiž používají kreativní strategii když kombinují dokumentární film, archivní obrázky, animační techniky a rozhovory s přeživšími. je to ale potěšení pro oči. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (6)

  • Počas invázie juhoafrickej armády do Angoly je možné vo filme vidieť vrtuľníky americkej výroby, a to Huey a Chinook. Juhoafričania v tej dobe však používali vrtuľníky z Francúzska, a to Aloutte a Pumy. (MikaelSVK)
  • Celosvětová premiéra proběhla 11. května 2018 na filmovém festivalu Cannes. (ČSFD)
  • Filmári pracovali v Portugalsku, Angole a na Kube. Film sa natáčal 10 rokov. (MikaelSVK)

Související novinky

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

25.04.2019

Letošní ročník mezinárodního filmového festivalu Kino na Hranici v Těšíně (27. 4. – 3. 5. 2019) představí více než 150 hraných a dokumentárních filmů z Polska, Česka a dalších zemí střední a východní… (více)

Reklama

Reklama