Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adelaide Wilsonová (Lupita Nyong'o) přijíždí s manželem a dvěma dětmi na prázdninový pobyt na chatu na kalifornském pobřeží, kde jako malá trávila léto. Na první pohled vyrovnaná a spokojená žena v sobě skrývá velké trauma z dětství a hned po příjezdu v ní řetězec zdánlivě nevinných událostí vyvolává silnou paranoiu a pocit, že rodinná idyla brzy skončí. Předtucha se promění v realitu, když se uprostřed noci na příjezdové cestě k domu objeví čtveřice podivínů, kteří na rodinu záhy zaútočí. Děsivá noční můra je o to strašlivější, že ti útočníci vypadají úplně stejně jako Wilsonovi. Jen mají v rukou zbraně. A neváhají je použít. (Cinemart)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (498)

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Jordan Peele umí skvěle pracovat s atmosférou, tak jako v Get Out se dala krájet, tak i v Us jsem se v první polovině filmu opravdu bála. Cítila jsem úzkost a psala scénáře, jak by to mohlo pokračovat. Bohužel už v Get Out jsem věděla jak to dopadne, tak i v Us jsem už od první scény věděla, jaká bude pointa. Proto naopak závěrečných pár minut mi zkazil celý film. SPOILER: Protože uvědomění si, že vlastně hlavní hrdinka je celou dobu ta stínová dáma, když nám udělá pan režisér sestřih, jak si holčička vědomě odchází, dost srazí celkový dojem. KONEC SPOILERU. Ale když to sečtu, Us hodnotím jako jeden z těch lepších hororů, které nejsou jen tupá vyvražďovačka, ale hraje si s divákem, donutí ho trochu přemýšlet a hudební podtext vyvolá husí kůži. Ještě aby Jordan vypiloval ty pointy a bude patřit mezi mé oblíbené režiséry dnešní doby. ()

Psychor odpad!

všechny recenze uživatele

Definice šílenství je dělat stejnou věc znovu a znovu a očekávat jiné výsledky. Jordan Peele se bohužel nepoučil ze svého předloňského selhání a opět diváka trýzní svým hororovým břídilstvím, nyní dovedeným do samotné krajnosti. Třebaže režisérův debutový snímek Get Out s postupující stopáží nabývá kontur hororového braku, můžeme v jeho úvodu pocítit alespoň jemné vibrace paranoie. Tentokrát však Peele na práci s atmosférou či stupňování napětí zcela rezignuje. Půlhodinové video z dovolené u vody. Střih. Home invasion. Jakožto zdejší hororový expert zřejmě vůbec nemusím dodávat, že obdobné antiklimatické skoky nejenže diváka nevtáhnou do děje, nýbrž dokonce vyústí v jeho totální znudění. Toto gigantické fiasko je dokonáno užitím situační komiky (pro hororový žánr vysoce nevhodným), prostřednictvím které režisér velmi okatě maskuje svou tvůrčí bezradnost. Snímek Us pochopitelně hodnotím odpadem a tak trochu naivně věřím, že se Peele nebude řídit rčením "do třetice všeho dobrého a zlého". ()

Reklama

EdaS 

všechny recenze uživatele

Není to až tak dobré jako Get Out, ale pořád je sakra poznat, že Peele je obrovský talent, který umí prokládat hororové scény humorem jako málokdo a točit ohromně stylově. Zápletka je opravdu jako z Twilight Zone a možná je trochu přespekulovaná, ale já se dvě hodiny výborně bavil a rád si to dám někdy znova. A budu se samozřejmě těšit na další chod. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Remeselne majstrovská kolekcia tradičných hororových rekvizít a trópov, ktoré vytvárajú nepríjemnú až znepokojivú atmosféru. Ale ani tá nedokáže zakryť otrepaný námet. Oceňujem, že Peele sa nezachoval ako alibista a mal tú odvahu naservírovať divákom vysvetlenie a to aj za cenu toho, že to bude totálny bullshit. Vyslovene na palicu je len záverečný zvrat, ktorý nedáva žiaden zmysel, pokiaľ divák nie je podenka, ktorej sa premaže pamäť na zvyšok filmu. A na rozdiel od Get Out je tá sociálna alegória pomerne plytká (We're Americans!). Každopádne ide o mimoriadne atmosferický horor so skvelou remeselnou stránkou, no s nie úplne zvládnutým obsahom a ambíciami. Peele šiel do rizika (dobrým príkladom je obsah prvej tretiny, ktorý by iným vystačil na celý film) a v mnohom sa popálil, no o to sympatickejší je to film. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Chtě nechtě to působí, že to měl Peele v šuplíku připraveno jako pilotní epizodu jím zanedlouho reinkarnované Sterlingovy kultovní (a pro "okrajové" žánry zásadní) The Twilight Zone. A bývalo by šlo o fantastický pilot, který by dokázal, že Peele umí skládat pocty předobrazům, zachovat ducha i myšlenky originálu a přesto být svůj i aktuální. Jenže by to byl pilot s hodinovou stopáží a ne snímek na dvě hodiny. Peele je sice natolik dobrý režisér, má k ruce natolik dobré herce, jádro je natolik kvalitní (funguje to jako odlehčená žánrovka i jako satira) a navíc má k dispozici geniálního Abelse, kterého se nebojí náležitě použít, že to ani chvíli nenudí. Naopak. Ovšem pachuti "vynikající povídka - horší celovečerák" se ne a ne zbavit. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (21)

  • Slova „Get Out“ lze zahlédnout vyrytá u vchodu do zrcadlového bludiště. Get Out (2017) je také název prvního filmu režiséra Jordana Peela. (NiWi)
  • Pro hlas dvojnice Red se Lupita Nyong'o inspirovala hlasem Roberta F. Kennedyho Jr., který trpí spastickou dysfonií. (hansel97)
  • Natáčelo se v Kalifornii (Santa Cruz a Los Angeles) od 30. července do 8. října 2018. (MeanWhile)

Související novinky

Kolik si vydělají hollywoodští herci?

Kolik si vydělají hollywoodští herci?

01.05.2019

Magazín Variety vydal čerstvě článek o platech hollywoodských herců a jak se tak zdá, fanoušci streamovacích služeb nejsou jediní, komu dělá Netflix radost. Streamovací gigant totiž razantně navyšuje… (více)

Horor My je obří hit

Horor My je obří hit

24.03.2019

Režisér Jordan Peele (Uteč) se po dvou letech vrací do kin se svým teprve druhým celovečerním filmem a už teď je jasné, že z toho bude další obří hit. Snímek My má totiž po víkendové premiéře v… (více)

Reklama

Reklama