Reklama

Reklama

Pahorek

TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

Disciplína je základ všeho, každého vzpurného ducha je třeba zlomit. A přeběhnout v plné polní pod palčivým africkým sluncem několikrát po sobě umělý písečný pahorek, to dokáže zlomit i ty nejsilnější. O tom je alespoň přesvědčen seržant Wilson, který je – díky svému slabošskému veliteli – de facto jediným pánem a vládcem anglického kárného tábora kdesi v libyjské poušti. Jeho úkolem je udělat z té vězeňské sebranky, z těch slabochů, zlodějíčků, ulejváků a dezertérů zase správné chlapy, vojáky tělem i duší. A on je z nich udělá, i kdyby je to mělo stát život. Ti, kdo tohle peklo opouštějí, vědí, že se sem už nikdy nechtějí vrátit. Ti, kdo přijíždějí, netuší, co je tu čeká. Netuší to ani pětice nejnovějších „přírůstků“ v čele s degradovaným seržantem Robertsem, na němž si Wilson a jeho pravá ruka Williams hodlají obzvláště smlsnout. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (286)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Hoši z roty E "Band of Brothers" si, pod vedením kapitána Sobela, dennodenně dávali Currahee. Chlapíci v tomto zařízení mají speciálně vytvořený "Pahorek" z písku, na nějž běhají navrch a dolů, navrch a dolů, pod sálajícím sluncem, dokud nepadnou. A potom ještě jednou a znovu a znovu. Snímek má výborný scénář, i výkony, především mladý Sean Connery září. Poslední zhruba půlhodinka mi však přišla strašně ukřičená a bez nějakého dalšího děje. Při této půlhodince se mi začaly už zavírat oči a slyšela jsem jenom řev a nic jiného. Ale možná, že se mi to jen zdálo...:) "V týhle zatracený armádě je moc lidí, kteří dávaj špatný rozkazy." ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Opravdu silný zážitek umocněný hlavně ponurou minimalistickou výpravou a oblíbeným prostředím nápravného zařízení, kde se role automaticky mění a z vězňů se stávají velcí hrdinové. A přestože jsem byl přesvědčen, že tahle rovnice už byla zpracována všemi možnými způsoby a nemůže mě tedy ničím překvapit, Lumet vytvořil natolik oslovující a osobitý snímek, že jsem nestačil zírat. Deprimující a myšlenkově rozmáchlé vyprávění, které si vzhledem ke svému stáří sice nedovoluje zajít tak daleko, jak by možná bylo potřeba, ale přesto dokáže diváka nevybíravým znázorněním lidské krutosti i dnes dokonale pohltit. Kdyby se Lumet rozhodl pro barevnou výpravu a zkrátil stopáž o nějakých 15 minut, byla by to jasná pětihvězdičková záležitost. ()

Reklama

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Asi nejlépe zfilmované válečné drama své doby navždy zapsané do našich myslí trýznivou připomínkou útrap jednotlivých "zavrženíhodných" vojáků britské armády za WWII. Lumet s Connerym a svými dalšími herci, takové obsazení nemůže zklamat.!! Je to perla mezi filmy a s původním čs.dabingem v čele s p.Adamírou a p.Větrovcem, no to prostě nemá chybu.!!! ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Už si nepamätám, či som filmovú verziu Pahorku videl pred prečítaním knihy Raya Rigbyho, ktorá vyšla v roku 1969, alebo až potom. Nakoniec to nie je ani také dôležité, pretože ma obe verzie upútali. Kniha samozrejme o niečo viac, ale film najmä zásluhou výborného castingu príliš za ňou nezaostával. Ako tu už niekto napísal, nevnímal som to ako protivojnový film, ale ako väzenskú drámu, vzdialene pripomínajúcu Frajera Lukea. Ako u väčšiny starých filmov, ktoré vyvolávali v dobe ich premiéry moje nadšenie, aj k Pahorku som dnes kritickejší. Niektoré scény boli prehnané a seržant Rogers príliš vyčnieval. Päť hviezdičiek síce ponechávam, ale to pôvodné nadšenie už zmizlo. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

4,5*/5 Príbehov "despotický dozorca vs. utláčaní väzni" tu bolo niekoľko, ale tento sa právom radí medzi tie kultové. Je to nielen tým, že Sidney Lumet opäť potvrdil svoje excelentné režisérske kvality, ale aj scenáristickým osobitým prístupom k jednotlivým charakterom a postavám. K tomu sa pridáva vynikajúca kamera, výborný herci a efektívny strih, čo len znásobuje celkový silný dojem. Nečítal som knihu, ale viem si predstaviť, že je skvelá! ()

Galerie (20)

Zajímavosti (10)

  • Sidney Lumet chtěl záměrně při detailních záběrech pokřivit tváře protagonistů. Použil tedy pro natáčení celkem tři širokoúhlé čočky, konkrétně 24mm, 21mm a 18mm. (Komiks)
  • Kompars se skládal převážně z členů španělských ozbrojených sil, španělsky Fuerzas Armadas Españolas. (Komiks)

Související novinky

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama