Reklama

Reklama

Pahorek

TV spot

Obsahy(1)

Disciplína je základ všeho, každého vzpurného ducha je třeba zlomit. A přeběhnout v plné polní pod palčivým africkým sluncem několikrát po sobě umělý písečný pahorek, to dokáže zlomit i ty nejsilnější. O tom je alespoň přesvědčen seržant Wilson, který je – díky svému slabošskému veliteli – de facto jediným pánem a vládcem anglického kárného tábora kdesi v libyjské poušti. Jeho úkolem je udělat z té vězeňské sebranky, z těch slabochů, zlodějíčků, ulejváků a dezertérů zase správné chlapy, vojáky tělem i duší. A on je z nich udělá, i kdyby je to mělo stát život. Ti, kdo tohle peklo opouštějí, vědí, že se sem už nikdy nechtějí vrátit. Ti, kdo přijíždějí, netuší, co je tu čeká. Netuší to ani pětice nejnovějších „přírůstků“ v čele s degradovaným seržantem Robertsem, na němž si Wilson a jeho pravá ruka Williams hodlají obzvláště smlsnout. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (286)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Takmer dve hodiny šikany a odporu a trestov zaň. Vedel by som si tento film predstaviť aj prísnejšie, prípadne s ďalšími scénkami a motívmy, aby nenudil, no aj takto je kvalitný a pripomína mi môj odpor voči rôznym veciam, lebo viem ako sa to potom nabaľuje, že čím viac človek vydrží, tým viac ľudí sa láme v myšlienkach a pridáva na novú stranu. Určite to stojí za to si to pozrieť, vidieť vojenskú uniformnosť a vytváranie poslušných robotov, či väzenskú drezúru a predsudky a iné zlé myšlienky a činy, ktoré sa vynárajú pri podobných konfliktoch nadradených s mocou proti podriadeným, no silný zážitok som z toho nemal, ale za to už podľa mňa môže scenár, či nejaká chýbajúca zaujímavá hudba, kamerovo to bolo skvelé. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Väcsina straznych ma ako tak rozum, len jeden z nich je totalny psychopat a je nim serzant Williams. Sean Connery sa tu ukazal v ulohe jedneho z anglickych vojakov, kde mohol asi najviac predstavit svoj herecky talent, ale v ustrani neboli ani ostatni herci, ktori hrali zranitelnich vojakov. Cely film sa odohrava v tomto zariadeni v libyjske pusti, ale to vobec nevadilo, pretoze neludske podmienky boli prilis zaujimave na to, aby ma to nebavilo... Videl 29.08.2010 _______ Sean Connery - (Joe Roberts) +++ Harry Andrews - (Wilson) +++ Ian Bannen - (Harris) +++ Alfred Lynch - (George Stevens) +++ Ossie Davis - (Jacko King) +++ Roy Kinnear - (Monty Bartlett) +++ Jack Watson - (Jock McGrath) +++ Ian Hendry - (Seržant Williams) +++ Nemecka Cinema - 100% ()

Reklama

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Válečné drama o psychice, o emocích nejen zajatců, ale i nadřízených, o nelidském zacházení s vojáky, a hlavně o skvělém S. Connerym, který si to nenechá jen tak líbit. Toto hodnocení je prozatím dočasné, protože jsem bohužel neměl tu čest vidět film v originále, musel jsem si postačit z dabingem z čt2, v původním znění s titulky má tenhle film nabídnout dle mě mnohem víc, více zapůsobí a lépe se vžijete do situací jednotlivých postav, ale jinak úžasná práce Sidney ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Kvalitatívne hodnoty filmu odrážajúceho nezmyselnosť vojenskej mašinérie sú jedny z najdokonalejších vo svojej podstate. Každá postava má dokonale spísané charakterové črty, čo prispieva k maximálnej spokojnosti. Connery je perfektný, no je len malým článkom tohto bezchybného reťazca, ktorý na mne nechal hlboké stopy. Od začiatku sa tak síce netvári, no postupne vrcholí psychické násilie a fyzické aj duševné týranie sa presúva takmer až na diváka. Až budete chcieť aby skončil, a skončí skvostne. Takže naozaj nepochybne dokonale zahrané a tiež nechápem len 'zlatopalmovskú' nomináciu. Dve hodiny skvelého proti-army filmu, keby bolo viac takýchto. 100%. ()

Cubinho 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších vězeňských filmů, co jsem kdy viděl a dost možná také vůbec nejlepší film o vězeňské vzpouře! Výborné výkony (od Conneryho Robertse až po Harryho Andrewse v roli praporčíka Wilsona) podpořené fantastickou kamerou dávají filmu tu pravou realistickou atmosféru. Dokonce, kdo by to při tomto žánru čekal, jsem dostal záchvat smíchu - to když jde King za velitelem:-) Třetí setkání s Lumetem končí opět velkým filmovým zážitkem! 9,5/10 ()

Galerie (20)

Zajímavosti (10)

  • Film je zcela bez hudby, a to i během úvodních a závěrečných titulků. (ČSFD)
  • V německy mluvících zemích, ve Francii a v Brazílii byl snímek uváděn pod názvem, který lze přeložit jako "Pahorek ztracených mužů", v Itálii a v Mexiku pak jako "Pahorek potupy". (Komiks)

Související novinky

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama