Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Arthur a Annie Popeovci v roku 1971 na protest proti vojne vyhodili do vzduchu laboratórium na výbušniny. Od tejto udalosti je im neustále v pätách FBI, preto sa musia zmieriť s častým sťahovaním a zmenami identity. Okrem toho im starosti začína robiť dospievajúci syn Danny (Phoenix), ktorý má už plné zuby nekonečného sťahovania a skrývania sa pred svetom. Nastáva obdobie ťažkých rozhodnutí. (Tomco)

(více)

Recenze (39)

misterz 

všechny recenze uživatele

Deti by nemali trpieť za hriechy svojich rodičov, jasná vec. Ak je tomu tak, potom nejde o nič iné, ako len o číry egoizmus. Chudák chalan (River Phoenix), mal to ťažké, hlavne čo sa týka jeho hodne naivného otca, ktorý evidentne nepochopil, že revolúcia v malom nemá význam, a že tým, že vyhodil tú továreň do luftu nič nezmenil. Proste ten napalm sa bude vyrábať niekde inde a hotovo. Jediné čo dosiahol bolo to, že uvrhol seba aj všetkých svojich blízkych do nešťastia, ktorého následky si všetci ponesú celý život. A prečo to všetko? Pre nejaké zasmušilé politické ideály? Pekná blbosť, hodná človeka čo nemyslí. Našťastie chalana zachránil jeho talent, tomu teda poviem mať šťastie v nešťastí. A River Phoenix svoju postavu zvládol bravúrne, klobúk dole. 75/100 ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

10/10 Prekvapeni od Sidneyho - no, pravda necekal jsem od nej spatny film, ze? Rodina fungujici na uteku od minulosti jako samostatna jednotka "proti vsem" a jeji vazby na okolni svet. Neokoukani predstavitele, poradny scenar - na to jsme ostatne u Sidneyho zvykli a poradna davka emoci udelala dalsi zarez na jeho ceste za oscarem za celozivotni dilo. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Všechny šťastné rodiny jsou si podobné, každá nešťastná rodina je nešťastná po svém. Tolstoj tak sice otevírá Annu Kareninu, ale Lumetův snímek nejslavnější úvodní věta světové beletrie vystihuje o chlup přesněji. Nepamatuji tak mnohavrstevnaté drama, které by bylo obdobně emotivní a přitom prosto velkých gest. Řekne se toho hodně, ale nejsilněji působí nevyřčené. Což funguje díky kompletnímu ansámblu; jakkoli nepopiratelně v čele s výkony ústředního tria Phoenix-Hirsch-Lahtiová. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ďalší zaujímavý film od môjho obľúbeného režiséra. Zobrazuje obdobie, v ktorom rodičov dostihuje ich revolucionársko-anarchistická minulosť a spolu so Zápotockým si uvedomujú, že "po staru se žít nedá". Netuším, či ide o rodinnú drámu alebo generačný konflikt a ani to neriešim. Dobre sa mi naň pozeralo a keby v ňom bolo menej "Ameriky" mohli byť tie štyri hviezdičky zaslúženejšími. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Když ke konci filmu položí Lorna Dannymu plačtivou otázku: "proč na sobě musíš nést břímě života někoho jiného?", vystihuje tím celý jeho dosavadní mladý život. Danny žije od malička ve lži, disciplinovaně snáší každou svou novou identitu a naučil se dokonale potlačovat svou osobnost a své touhy. Jenže pak se zamiluje do dívky Lorny a jeho nový učitel v něm objeví obrovský hudební talent. Danny se musí rozhodnout, ale pokud dá přednost své vlastní budoucnosti, znamená to odtrhnout se od své rodiny. Herecký výkon Rivera Phoenixe opět vyvolává lítost nad jeho brzkým odchodem a tentokrát mu skvěle sekundují oba představitelé Dannyho rodičů. Málokterý snímek mně v poslední době zasáhnul tolik jako právě Running on empty, proto velmi jasná, silná pětka. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (7)

  • Ačkoliv se polohu prstů jednotlivých skladeb, které ve filmu postava Dannyho hraje, River Phoenix naučil, audio bylo obstaráno profesionálním pianistou. (aluna)
  • Ve 22. minutě, když učitel hudební výchovy pustí hudbu z kazeťáku, slyšíme hrát skladbu „Lucky Star“ od americké zpěvačky Madonny, která vyšla na jejím debutovém albu „Madonna“ z roku 1983. (Trajektt)
  • Jomo, jméno psa vyskytujícího se ve filmu, je odkaz na prvního premiéra a prezidenta Keňi - Jomo Kenyatty. (aluna)

Reklama

Reklama