Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý vrchní oficiál a nyní úředník bytového úřadu Odon Tříška je svérázný domácí diktátor, dbající na dobré mravy v rodině a pečlivě vykonávající práci. Leč přijde den, kdy se nervově zhroutí pod návalem razítkování. Rozhodne se získat ztracenou rovnováhu na dovolené, samozřejmě uprostřed početné rodiny. Netrvá dlouho a rodina, provázena řadou trampot, odjíždí na venkov, aniž tuší, že trable teprve začínají. Po nepříjemné peripetii v penzionu Harmonie se celá rodina včetně náhodného spolucestujícího Veleby ocitne v Kyšicích, kde jsou omylem považováni za očekávanou žňovou brigádu. Předseda Národního výboru rodinu okamžitě zapřáhne, a tak je pan oficiál nucen pomáhat při svážení obilí. Ač se zpočátku vzpírá, nakonec nejen přiloží ruku k dílu, ale dokonce najde v práci na poli zalíbení. Spokojeny jsou i jeho dcery Slávka a Boženka, které se zamilovaly, jedna do poručíka Vrány, který se svou jednotkou pomáhá při žních, a druhá do Veleby. Nakonec se zdá, že na čerstvém vzduchu pan Tříška zapomene na nevyrovnaný nervový stav, a on uvažuje, že by se do Kyšic odstěhoval na penzi. (TV Nova)

(více)

Recenze (113)

sharka.68 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je moje srdeční oddechovka...prostě se tím filmem stále bavím....odmyslete se od té agitky a zkuste si to užít :-D a zazpívejte si :-D PS: Alena Kreuzmannová, coby dcera, chodící s poručíkem, byla ve skutečnosti manželka barytonisty a malíře pokojů, kterého hrál Felix le Breux a milovala ho její filmová sestra Boženka (Lída Vostrčilová). na své si přišel i Karel Effa a jméno  "Gaston Košilka", to se jen tak nezapomene... ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Toto dílo představuje jakýsi předěl mezi dvěma obdobími v dějinách českého filmu. Asi není jediné, ale je možné na něm dokázat jak vliv předchozích dvou desetiletí české komedie a to, jak se Josef Mach učil od svých předchůdců, tak už nastupujícího nového stylu komedií, které záhy změnily tvář českého filmu, což dokazují i další Machovy filmy z 50. a 60. let, totiž filmy s ideologickými scénáři. Nemylme se, tady nejde ještě o žádný budovatelský film, zde přijíždí rodina pražského úředníka na vesnici, kde má přebrat pan Tereba správcovství na státním statku, pravděpodobně kdesi v českém pohraničí; JZD se u nás začaly vytvářet ne základě Hradeckého programu právě od roku vzniku tohoto filmu, v roce 1949. Uvědomuji si, že právě v této době a ve stejných uniformách trávil svoji základní vojenskou službu můj otec. A vzpomínal na úplně stejné pochodové písničky... Saša Rašilov zde předvedl opět velkou roli srovnatelnou s rolí ve filmu Přijdu hned. Jen Jarmila Kurandová hrozně přehrává, dojemná událost - narození telete - se v jejím podání mění ve frašku. Kromě již "zajetých" mladých herců Kemra a Hrušínského se zde začíná rodit plejáda nové herecké generace - Šůra, Fišer, Vrchota, Kreuzmannová, Effa či le Breux... Dobrý film. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"To je vidět, že nejsem k ničemu, když vlastní děti si ze mě dělají špumprnágle." Pokud chci mít klid, tak u toho nesmí být rodina, vojáci, žně a zejména sborový zpěv. To dá rozum, ale vysvětlujte to panu oficiálovi. Ten si užil všeho, pořádně si zanadával a mně se to kdysi hodně líbilo. Jenže už dneska netuším pořádně proč. Ale kdybych měl ještě někdy nějakého syna, tak se rozhodně bude jmenovat Julínek nebo Odon. Ta jména mě okouzlila. ()

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Nenáročná odychovka z konce 40l., ze které je lehce patrné to budovatelské nadšení, které bych ale ještě nepřičítala našim soudruhům, ale takové té poválečně soudržnosti a nadšení z budování nové republiky - takže je to vcelku neškodné. Příběh není nikterak ostrovtipný, ale dohání to kvalitními výkony v čele se Sašou Rašilovem st. (jehož pupkaté tatíky nijak moc nemusím, což nemění nic na tom že tu byl opravdu dobrej). ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Príjemný povojnový film, ktorý dnes už ničím neoslní, okrem tej pohodovej atmosféry a potmehútskym mentorovaním. Produkcia je dobrá a technicky je všetko tam kde má byť. Snahu o komédiu však kazí údernícka nálada a žiarivé zajtrajšky, keď napriek tomu, že sa nič nedarí, ide všetko ako po masle a nakoniec sa na dobré obráti. V tomto smere sa všetci herci chovajú skvele, hoci je tu dosť omladiny. Rudolf Hrušínský však už má skúseností dosť ale Jarmila Kurandová, známa predstaviteľka babičky, prekvapivo ešte len začínala. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (14)

  • Oficiál je jakýkoli úředník, v různých dobách a u různých národů však mohl označovat úředníky různých typů a hodností. (sator)
  • Filmový penzion Harmonie, kam rodina nejdříve zamíří, stojí dodnes ve Cvikovské ulici čp. 391 v Jablonném v Podještědí, ovšem jako soukromá vila. Rodina odjíždí kvůli hluku mimo jiné z autoservisu. Pro zajímavost je dnes v jeho sousedství stále pneuservis. (rakovnik)
  • Film se nestihl dotočit během divadelních prázdnin a Rašilov by se musel vrátit do Národního divadla. Ředitel Barrandova měl ale příkaz film dokončit, a tak poslal herci telegram, že je v divadle omluven. Rašilov tedy filmoval dál a lest se projevila v momentě, když herci volala manželka, že ho v divadle shánějí. (jenik71)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno