Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký režisér a producent Joseph L Mankiewicz je u nás známý především díky velkofilmu Kleopatra (FP 16/68). Na vrcholu své kariéry byl v letech 1949 50, kdy obdržel Oscary za režii a scénář filmu Dopis třem manželkám (1949) a o rok později za režii dramatu z divadelního prostředí Vše o Evě. V příběhu ambiciózní dívky, která se stane během jediné sezóny hereckou hvězdou, režisér poodhaluje mnohé ze zákulisí uměleckého života v New Yorku, v němž přinejmenším stejnou roli jako talent hrají intriky a bezohledná touha po slávě. Tak trochu v rozporu s názvem filmu je hlavní hrdinkou filmu stárnoucí hvězda Margo. Ta se stane obětí dravé Evy a musí jí uvolnit své místo na diváckém výsluní. Skvělý herecký výkon Bette Davisové můžeme i s odstupem let hodnotit jako hlavní devizu filmu, ve své době oceněného šesti Oscary )nejlepší film, režie, scénář, kostýmy, vedlejší mužská role George Sanders, zvuk). v titulní roli se objevila Anne Baxterová a v epizodní roli přihlouplé dívenky, toužící po kariéře, Marilyn Monroeová. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (154)

Aidan 

všechny recenze uživatele

Zpočátku to celé vypadá tak jaksi strojeně a nevěrohodně. Zejména idealistické výlevy titulní hrdinky o divadle se zdají jako jedno velké klišé. V druhé polovině filmu se nicméně ukáže, že i toto je část hry a že za rosesněnou naivitou se skrývá nejbezohlednější cynismus. Doporučuji postavit kariéristku Evu z tohoto filmu po bok George Baileyho z Caprova snímku "Život je krásný". Oba nezměrně touží po svodech velkého světa, avšak mezi oběma je jeden klíčový rozdíl: zatímco George Bailey stále ustupuje ze svých snů kvůli obyčejným potřebám svých obyčejných sousedů, své rodiny a přátel, Eva by byla ochotna obětovat všechno, každého člověka, který by se jí postavil do cesty, ve jménu svého snu. On má na konci lásku rodiny, přátel a sousedů vyrostlou na troskách svých snění. Ona má své splněné sny, své iluze a nikoho, kdo by ji miloval. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert a výborný scénář, který má i po té spoustě let co říct a bez nadsázky myslím, že se toho v tomhle směru v showbusinessu moc nezměnilo. Cynismus, závist, podrazy, intriky, podlézání, to všechno bylo je a bude součástí továrny na sny, protože to je v lidech a ne v době. Bohužel ale jak tu už napsali jiní, režie je hodně divadelní a film obsahuje několik hluchých míst, které jej oddělují o absolutní špičky. ()

Reklama

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Dobré, dobré, naozaj veľmi dobré....Evinu hru som prekukla hneď na začiatku, neviem, či to tak malo byť či nie, ale áno strašne mi od začiatku vadila, takže podstata bola dobre zahratá aj stvárnená. Nekľud a pocit ohrozenia som prežívala spolu s Margo, ktorej postava mi bola naopak veľmi sympatická napriek tým jej údajným "manierom". Rozhovor s Karen v aute bol krásny a poodkryl nám aká je v skutočnosti. Bette Davis som asi nemala nikdy radšej! Toľko k môjmu očareniu touto postavou. Čo sa príbehu týka, tiež výborný, ale nechytil ma až tak ako Bette a jej výkon. A v závere mi tam hrozne chýbala Birdie, ktorej postava bola mimochodom, tiež výborne napísaná a zahratá. Videné v rámci Season challange tour. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Evo tebe budou lidi vždy milovat i nenávidět. Máš v sobě něco, co přitahuje i děsí zároveň. Vzešla si ze špíny popela a bídy, aby sis podmanila svět. Ty jsi jedna z dcer Lilith, první ženy Adamovy. Budeš se znovu a znovu vracet, abys lidstvo pokoušela. Abys ho ovládala. Ty máš tvář čisté ženy. Věrné muži a poslušně mu sloužící. Tys ale nebyla stvořena z žebra Adamova jako tvoje jmenovkyně. Nikdy mu nebudeš patřit. Ty nebudeš patřit nikomu Evo. Máš v sobě hada. Jen ty budeš vládnout světu skrze muže, zatímco on bude žít v nevědomosti. Tvůj život bude ale krátký a krutý. Ty záříš spalujícím ohněm a spálíš naprach vše, co ti stojí v cestě. Pak ale vyhasneš naráz a brzy. Dál už tě čeká jen život v nekonečné prázdnotě. Krutý osud tě čeká Evo. To tebe Margo, tebe čeká jiný osud. Až si budeš někdy připadat sama a bezmocná, vždy přijde někdo, kdo tě zachrání. Ty nikdy nemůžeš vyhasnout, ale nikdy nebudeš ani opravdu hořet. Tvůj život bude dlouhý, ale nikdy nebudeš opravdu žít. Vždy budeš narážet na vnitřní překážky, které ti nedovolí dojít dál než se sluší. Nikdy se neobětuješ pro opravdové cíle. To tebe Evo, tebe nezastaví nic. Zaplatíš za to ale cenu nejvyšší. Nikdy nebudeš mít opravdové přátele ani manžela, který by tě miloval. Budeš žít stále v neklidu. Myšlenka na to tě ale netíží. Ty s radostí obětuješ vše pro svou krátkou slávu. Pro svou moc. Pro tak krátký pocit absolutního štěstí, které pohasne stejně jako tvůj vnitřní oheň. Já vím, ta vášeň tě spaluje i žene dopředu. Jen proto dokážeš nemožné Evo. Ty jsi totiž jiná než všechny ostatní. Ty budeš navždy vzorem i varováním těm nemnoha tobě podobným. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

O životě hollywoodských hvězd podruhé, aneb Sunset Blvd. číslo dvě. Nicméně se mi zdálo, že All About Eve jde ještě dál. Musím pochválit hlavní herečky (+ Marilyn!), ale hlavně musím vyzdvihnout dokonalý scénář, který nám vlastně ukazuje, jak se z učednice stane hvězda první kategorie a co vše je za tím vším. Zvláště závěr, kde se ukazuje nekonečnost tohoto "procesu", je fascinující. Stejně jako v případě Sunset Blvd. i tohle film, který je stále aktuální. 100 %. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (24)

  • Eve Harrington (Anne Baxter) byla v roce 2003 Americkým filmovým institutem AFI zařazena v žebříčku nejzápornějších postav v dějinách amerického filmu na 23. příčku. (TheDude)
  • Veta "Fasten your seatbelts. It's going to be a bumpy night." bola v roku 2005 umiestnená na deviatom mieste najlepších filmových hlášok podľa Amerického filmového inštitútu. (MikO_NR_1909)

Související novinky

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2017

Letošní nominace na Oscary totálně ovládl muzikálový La La Land. Jeho 14 zářezů dorovnává rekord Vše o Evě a Titanicu, zatímco si pomyslné stříbro a bronz rozdělila sci-fi Příchozí s dramatem… (více)

Reklama

Reklama