Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dívat se na své spolužáky z výšky nemusí být vždy jen příjemné. Radkovi přezdívají Bidlo. Je mu čtrnáct let, je dobrý žák, ale bez zájmu o tělovýchovu a sport. Právě se konají místní kola spartakiádních soutěží a Radek by rád zaimponoval své spolužačce... Tvůrci filmu zabloudili v povinném branně výchovném tématu jen velmi lehce a "spartakiádní" film přežil svoji dobu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (50)

Master19 

všechny recenze uživatele

Neprávem zapomenutá komedie. Stokrát omleté téma je oživeno spartakiádou ("Je to dobrovolná akce, takže tam musíme všichni.") a neotřelými tvářemi. Kupodivu je tu spousta skvostných hlášek ( - "Víš, jak se pozná dobrý hospodář?" - "Že pořád jí nahnilý jabka."), sice rozředěných tragikomickou omáčkou pohnutek stěžejní postavy, ale já jsem se bavil. Navíc musím přitlačit na hodnocení, když se hlavní hrdina honosí tak libozvučným příjmením, jako je Chaloupka. :-) ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Ač normálně mlčenlivý, dnes mám nějakou sdílnou náladu, tak to holt odnese nešťastný, nic netušící čtenář komentářů. Takže za 1. Film ukazuje vyspělost čs. výpočetní techniky a programátorů, kteří na IQ 151 dokázali upravit ve fotošopu Suchánkovu výšku o dobré tři metry. 2. Vzhledem k tomu, že jsem celkem malej, můžu si s klidem dělat šoufky z vysokejch lidí. Takže fakt nechápu, jak Bidlo mohl kdekoli bloudit, popř.se topit, stačilo, když si stoupnul na špičky. 3. Film ukazuje nejen vyspělost nejen čs. programátorů, viz bod jedna, ale i východoněmeckého automobilového průmyslu, páč dnes by se Bidlo s Chýlkovou měli problém nacpat i do autobusu, zatímco tehdá se v pohodě složili do trabanta, a to v něm ještě zbylo místo tak na dvě tři mouchy. 4. Tleskám režisérovi, jak báječně se mu podařilo sladit hlavní prostředí lesa s výkonem všech zúčastněných (tj. prkenným výkonem, to je vysvětlení pro ty, co jim to prkenně myslí), ovšem škoda, že herci nedokázali přepnout, když se z lesa přesunuli do škol, do vlaku a domů. 5. Škoda, že se i dnes mládež nevěnuje hromadně nějakým podobným lesním aktivitám, jako je orientační běh. Protože teď my, co chodíme do lesa pozorovat mravence a jinou havěť, musíme dávat velkej pozor na klíšťata, zatímco tehdá nám je lítající mládežníci spolehlivě vysbírali. 6. Výtečnost filmu podtrhuje i kvalitní muzika, co tam zazněla, zkrátka šlágr za šlágrem. Dalibor Janda, Nagy, Michal David, Gottův diamant. Přesto my, hudební fanšmejkři, se cítíme kapku nespokojeně, co Rezek, to je jako vosk?! 7. Rybáři lověj ryby na háček, CIA agenty na černý brejle a tvrďáckej výraz, a čs. požárníci kluky na lesklý odznáčky. Mimochodem, proč se píše "odznáčky", a né "oznáčky"? Odznakem se přece člověk označuje, že někam patří, a né odznačuje, že někam nepatří! Jungmanne Jungmanne, tohle jsi fakt nevychytal! 8. Už vím, proč jsem furt tak chudej, to proto, že zmlsaně jím zdravá jablka místo nahnilých! 9. Film oplývá fakt vtipnými hláškami - "mámo, nenech ho cvičit, narostou mu svaly a bude si myslet, že je nejchytřejší!" atd. ()

Reklama

Siegmund 

všechny recenze uživatele

V prvním momentech filmu, jsem zvažoval, zda se vůbec dívat. Z počátku mně film připadal takový fádní. Spolužáci se Chaloupkovi posmívají a ono mu to celkem ani nijak nevadí. Na první pohled to vypadá tak, že mu to je snad i jedno. Jako zlomový okamžik filmu mi přičel okamžik, kdy Chaloupku nevzali požárníci (pro ty mladší - hasiči) na krajský přebor. V Chaloupkovi se cosi zlomilo, konečně získal tu správnou motivaci a dostal chuť se sebou něco dělat. Celkově lze říct, že se nejedná o žádný trhák a film s hlubším obsahem, Troufám si tvrdit, že by se nejedni mladí při sledování tohoto filmu s nějakou postavou ztotožnili. Jsem rád, že jsem si vzpomněl jak se jmenoval onen v závěru zmiňovaný film, kdy lidi na nástupišti fackovali mávající lidi vykloněné z okna. Italský film s toutou fackovací scénou jsem viděl, jmenuje se: http://www.csfd.cz/film/31970-moji-pratele-amici-miei/. (neděle 30.08.2009) ()

krabatt76 

všechny recenze uživatele

Orientační běh jsem dělal asi 10let,takže ten sport znám docela dobře.Ve filmu ho sice moc není,ale při jeho shlédnutí jsem si vzpomněl na svá bloudění,na lumpárny které jsme ve vesnicích severních Čech,kde se závody konali,prováděli.Na ta ranní vstávání,která mě připravovala o Studia Kamarád...Co je však na tomto filmu doslova děsivé,jsou herecké výkony.Nejen "naturščiků",ale i profíků (Pyško).Tolik frází a nepřesvědčivých ztvárnění jednotlivých postav, aby jeden pohledal....Snad jen Ivana Chýlková v té socialistické variantě účesu "afro" nemá chybu...To myslím samozřejmě hóódně ironicky :-) ()

zette 

všechny recenze uživatele

"Tati, proc jste se s mamou nerozvedli? Rozvod je jako spalnicky, vsichni se rozvadi a ty tady hrajes kuzelky". Film je doslova prospikovan radou vtipnych hlasek. At uz z ust hlavniho hrdiny, spoluzaku, ucitelu nebo otce. Film sice nema nijak propracovany scenar, ale svym vtipem a retro atmosferou se jedna o velmi povedeny film. Zajimave postavy. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (25)

  • "Fackovací scéna", v ktorej Hanousek (Filip Menzel) uštedruje facky cestujúcim z vlaku pri lúčení pri odchode na spartakiádu a tvrdí, že to videl v jednom filme. Táto scéna sa skutočne nachádza v talianskej komédie Moji priatelia z roku 1975. (Raccoon.city)
  • Úvodnú skladbu "Svět je tajuplné rozcestí" spieval v tej dobe najpopulárnejší spevák československa Dalibor Janda, ktorý získal v roku 1986 prvýkrát v ankete popularity českých a slovenských spevákov hlavnú cenu Zlatého slávika. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama