Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Bezúhonný mladý muž jménem Evžen Macík (J. Bartoška) se jednou při čekání na milenku Marii stane svědkem loupežného přepadení spořitelny. Pachatel na útěku upustí kufřík s uloupeným půlmilionem korun. Ten shodou okolností dopadne právě před Evžena. Muž neodolá, sebere kufřík a zmizí. Je si vědom, že ho na místě mohl někdo vidět, a tak se raději přihlásí na policii jako svědek. Zanedlouho se mu však ozve lupič, který v telefonu vyhrožuje a dožaduje se „svých“ peněz. Vyšetřující kapitán Richter (F. Němec) zároveň vytuší, že Evžen něco tají. A tak se Evžen ocitá mezi dvěma mlýnskými kameny, pod tlakem, kvůli kterému musí časem nutně udělat nějakou chybu… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (60)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Režisér Matula byl v 80. letech dost produktivní, ale řek bych, že ty filmy točil spíš na kvantitu než na kvalitu. Tohle bych snad ani neřadil do žánru krimi, ale podle mě je to spíš psychologickej film. Bartoška je ve svý roli velice dobrej a uvěřitelnej, dokonce to má i nějakou atmosféru. Třeba záběry z paneláku, kde se později natáčel třeba i film Vrať se do hrobu! (1989) jsou docela působivý, jenže všechno se tady odehrává strašně zkratkovitě a často úplně nelogicky. Z děje jsem měl dojem, že tady musí mít den snad 48 hodin, aby se tam toho stihlo během pár dní odehrát tolik. A nakonec přišlo rozuzlení, který mi přišlo taky poněkud přitažený za vlasy. Nutno dodat, že film úplně nezapadá do takový tý normalizační šedi, ale má v sobě určitou originalitu. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Opět se jedná o další napůl krimi, který ale je zčásti i psychologickým filmem. Nedávno jsem viděl Pokus o vraždu, který byl s tímto filmem v lecčems podobný. Hlavní podoba tkvěla ve změně člověka. Evžen se z pohodového holkaře stává podezíravým a bojácným. Že peníze ukradne se dá pochopit, většina českého národa by tak reagovala. Zajímavé je, že ho napadne se sám přihlásit a též fakt, že si ho pachatel sám našel. Film pak padá právě do proměny člověka ve vyděšeného nicotu, který za každým rohem vidí stín. Vyšetřovatelé nějak přešlapují na místě. Ale když se pak objeví opět totéž, tak už jsem to se snímkem trochu vzdával. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Za základní zápletku by se nemusel stydět velmi slušný psychothriller. Samotné zpracování je víceméně průměrné, i když na druhou stranu relativně civilní a reálné. Vyšší hodnocení nedám jednoduše proto, že mi hlavní postavy nebyly ani trochu sympatické, s výjimkou jediné, jejíž vložení se do případu přineslo na konci dost sympatický a vlastně komický zvrat. Pak se těžko drží někomu palce. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Nápad jistě není originální, ale dal se z něj vykřesat famózní thriller. Tohle se ale drží příliš při zemi, je to takové moc české a momenty překvapení jsou servírovány tak softly, že nepřekvapí skoro nic. Navíc předčasně zestárlá Helga Čočková nezapadá do představy svůdné milenky (ale režisérova manželka si v tom musela zahrát, to jistě každý pochopí). Plusové body jen za Jiřího Bartošku, jehož psychické vypětí a kruhy pod očima jsou velmi věrohodné. ()

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Vynikající psychologicko-kriminální drama s prvky hořké komedie. Hlavní hrdina sice od začátku dělá drobné chybičky, na které by mohl dojet (například zalže policii, že z hospody odjel proto, že tam právě přicházeli kolegové z práce - na to by každý fízl zareagoval otázkou, a jací kolegové, a už by si to šel ověřit...), přesto se však dlouho drží v sedle a zdá se, že přechčije policii i kriminálníky. Vaz mu zláme až něco, s čím nikdo - ani já ne - nepočítal. Nevím, proč má tenhle film tak nízké hodnocení. V osmdesátkových detektivkách je to rozhodně něco netradičního, a patří to podle mě do poměrně vysokého nadprůměru. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (5)

  • Byt Evžena Macíka (Jiří Bartoška) je v domě v Praze v ulici Gotthardská, přímo u brány do Stromovky. Tu lze v několika záběrech také vidět. (rakovnik)
  • Natáčelo se v Praze v Kobylisích. (honzikP8)
  • Evženova milenka Marie (Helga Čočková) bydlí v panelovém domě v Praze - Bohnicích, ulice Hlivická čp. 418. (rakovnik)

Reklama

Reklama