Reklama

Reklama

VOD (1)

Série(5) / Epizody(45)

Zvláštní objev přiměje dva mladé lidské prince, aby se spřátelili s elfí bojovnicí a společně vyrazili najít pro svou zemi mír. (Netflix)

Recenze uživatele Jeoffrey k tomuto seriálu (5)

Book 1: Moon (2018) (S01) 

Ale jo, líbilo se... A tak odpustím i tu slabou a místy sekanou animaci (slabé FPS) a občas až příliš dětinské vtípky. Vždyť to má zajímavé prostředí, docela slušný příběh a dost povedené postavy, kde především ty ženské mi byly velmi sympatické (a je jedno jestli jsem se díval na Raylu, Claudii, nebo třeba tetu Amayu - každá měla svoje kouzlo). Jsem zvědavý, kam se příběh bude dál vyvíjet (jestli z toho bude něco tak epického a geniálního jako třeba ten zmíněný Avatar: The Last Airbender) a po první sérii převládá spokojenost 7,8/10 ()

Book 2: Sky (2019) (S02) 

U druhé série jsem hodně přemýšlel nad tím, jestli je lepší než ta první. Přišla mi mnohem předvídatelnější, vtípky jako by se do některých momentů už tolik nehodili a také tam nebylo zase tolik zapamatovatelných okamžiků. Ale i tak jsem jí dal jedním dechem během dopoledne a těšil se na další díly. 7,5/10 ()

Book 3: Sun (2019) (S03) 

Třetí série mě bavila zatím asi nejvíc. Může za to z části všechna ta krásná a bohatá fauna a flóra z Xadie - bylo zkrátka vidět, že s tímhle fantasy světem si tu někdo vyhrál. Může za to i ten poměrně slušně zpracovaný a pro mě zajímavý finální konflikt, který jsem si náramně užíval (Gandalfe, přilétají orli ?!? Ne to jsou...) a přidávám i body za slušnou a zábavnou romantickou linku, která mi, stejně jako její představitelé, byla náramně sympatická... Jistě místy to bylo strašné klišé, spousta věcí se opět dala předvídat díly dopředu a celý seriál je tak korektní, že bych ho s klidným svědomím pustil i PC miminům, ale mě to překvapivě vůbec nevadilo! Fantasy žánr pro mě musí hlavně mít atmosféru a kouzlo - to tady je. Postavy jsou pořád sympatické i zábavné a rozvíjejí se tak, jak jsem si to představoval. Animace se také podle mého každou sezónu o trošku zlepšuje. Jen tak dál! 8,4/10 ()

Book 4: Earth (2022) (S04) 

Tím, že třetí kniha docela obstojně uzavřela první pasáž příběhu, tak jsem měl docela obavy, z čeho budou chtít autoři budovat další příběh. Když jsem v traileru viděl, že se posuneme o dva roky, a tedy budeme ještě muset operovat s úskalími časového posunu, kdy se udály věci, které jsem jako divák neviděl, tak mé obavy o kvalitní navázání a udržení silného dojmu ze seriálu dál sílily. Stejně tak fakt, že se scénáristi rozhodli oživit již poraženého záporáka (tohle není spoiler, je to v traileru + úplně první scéna prvního dílu...), ve mně opět příliš pozitivních emocí nebudil, přeci jen mám ještě v paměti třeba takového Palpatina ve Star Wars a jak blbě to tam působilo. A po pravdě zhruba první dvě epizody to opravdu nebylo nic moc, musel jsem si pozvolna zvykat na nové rozložení ve světě a některé zvraty, které se udály, aniž bychom je viděly, naštěstí vše bylo řádně vysvětleno a popsáno, plus se toho vlastně zase až tolik nestalo a většina věcí byla jen logickým důsledkem vývoje z předchozí série. Na druhou stranu mi hlavně ze začátku těžce nesedl humor a občas jsem dokonce dostával silné záchvaty cringe, jak pitomé mi některé vtipy a situace přišli. Ovšem i přesto se autorům podařilo nějak udržet můj zájem o sérii, postupně se vše začalo sympaticky zamotávat a být opět víc než dobré. Jestli něco tahle série umí, tak je to budování atmosféry, kdy velice rychle získáte dojem, že v příběhu opravdu o něco jde a také skvěle zvládá pracovat se všemi svými postavami, jejich motivacemi i problémy, které jdou velmi dobře pochopit a dá se tak do většiny z charakterů i slušně vcítit. Navíc tu nikdo není jen vysloveně zlý, nebo dobrý, jsou to prostě lidé (elfové, draci…) se svými chybami, nejistotou, sny a snahou o to, co je podle nich správné. Takže jako rozjezd další části příběhu to pro mě nakonec fungovalo, v závěru jsem se dostal do stavu, kdy jsem díly opět hltal jak malinu a další pokračování bych si přál ideálně okamžitě… 7,5/10 ()

Book 5: Ocean (2023) (S05) 

Pro mě zatím asi nejslabší série, kdy mi občas připadalo, že se všechno až zbytečně moc vleče a nikdy jsem neměl pocit, že by tu tentokrát šlo o něco opravdu důležitého. Možná to bylo způsobné tím, že jsem seriál sledoval hodně pozdě večer, kdy už jsem byl docela unavený, ale i tak, seriál mě tentokrát ani v závěru nedokázal dostat na takovou tu vlnu, kdy si po konci jedné epizody chcete hned pustit další – vědět co přijde. Nejlepší momenty tak za mě byly návštěva pirátského města a následná naháněčka s Finnegrinem, i když ani to nebylo kdo ví jak zajímavé a těm nejlepším částem celého seriálu (a předchozích sérií) se tahle pasáž vyrovnává jen stěží. Samotný poslední díl, od kterého jsem si sliboval, že přinese důvod, proč budu s očekáváním hledět k pokračování, byl také poměrně velkým zklamáním, podmořský souboj nepůsobil vůbec epicky, spíš docela nudně a občas i lacině (chapadla) a druhá linka je jen opětovným potvrzením toho, že popravování zrádců států mělo v určitých situacích svůj význam (třeba proto, aby nemohli kout další pikle). Ani ty emoce a rozvoj vztahů mezi postavami to pro mě tentokrát příliš netáhnuly. No a že humor tohohle seriálu, který je založený z velké části na dětinském hraní si se slovíčky, není jeho nejsilnější stránkou a občas umí být neskutečně cringe už taky dávno víme… Přesto pořád jde o nadprůměrnou fantasy, která sem tam nahodí nějaké to zajímavé téma, občas přijde i s nějakým hodně dobrým nápadem - něčím, co mile překvapí (tady třeba Finnegrinova loď), ale tentokrát mi prostě drhlo tempo, nic tu pro mě nepůsobilo náležitě silně, epicky nebo důležitě, a proto víc jak 5,5/10 nedám. ()

Reklama

Reklama