Reklama

Reklama

Silný válečný příběh je připomínkou nedávné minulosti, války v Jugoslávii. Odehrává se v r. 1999, kdy se po bombardování Bělehradu NATO jugoslávská armáda stáhla z kosovské oblasti a zanechala tak srbské občany nechráněné před útoky, drancováním, znásilňováním a vražděním albánských banditů. Ruská speciální jednotka dostala příkaz převzít kontrolu nad kosovským letištěm Slatina a udržet ho, dokud nepřijdou posily. Vojáci si uvědomují, že musí využít veškeré své síly a odvahu. Není jisté, zda se dožijí dalšího rána. (TV JOJ)

(více)

Recenze (129)

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Jistě, jde o jednotlivce, ne o jejich národní příslušnost, všude žijí lidé slušní i zločinci. Tak nevím, proč jsem si při sledování tohoto kvalitního snímku vzpoměl na tuhle příhodu: před několika lety, pár bloků od mého bydliště v okresním městě kde žiji, za bílého dne na ulici zastřelil jeden chlápek svoji partnerku před očima jejich pětiletého dítěte. Jo, už jsem si vpomněl proč se mi to vybavilo! On byl ten vrah kosovský Albánec!!! ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Rusové tohle prostě umí. Akce v jejich podání vypadá luxusně. Co se týká děje, už je to slabší (obzvlášť z toho co jeden slyší bolí hlava), ale to jsou prostě oni. Rusko je udatné a NATO zlé ;). Kdyby se těch 130 minut sestříhalo na 90, ničemu by to nevadilo. Takže ovladač k ruce a přetáčení připravit ;) ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si, že tenhle akčňák bude pecka. Všechno k tomu nasvědčovalo, včetně doporučení od manžela kolegyně z práce. Jenže hned po prvních deseti minutách mi bylo jasný, že to prostě nebude ono. Vizuálně je tenhle film pecka, ale až do toho momentu, kdy Vám dojde, že to je všechno šíleně umělý. V tu ránu se v té nekonečné řeži ztrácí nejen příběh, který postrádá smyslu, ale i jakékoliv napětí. Rusové tu opět předvedli svůj velikášský rozsah a tento film pojali jako absolutní řezničinu se vším všudy. Chyběl mi ale cit pro emoce nebo alespoň nějaký náznak dobře se rozvíjejícího příběhu. Válečňák z Balkánu se skvělým vizuálem, ale bez duše. ()

Flipnic-RE 

všechny recenze uživatele

Film, který je asi dobrý vidět. I když je to vlastně jen tuctovej akčňák, tak to pozadí, to okolo a celá ta omáčka vyvařená z reálných událostí v Jugoslávii v 90. letech i po nich, to tomu dává dost mrazivej pocit. Asi už fakt měknu (no věk no...) ale hodně jsem s tím filmem měl chvílema problémy. Sice nakonec se tam vyloženě na kameru nic extrémního nestane, ale ten pocit z toho, jak to bylo a že to bylo vlastně jen pár kilometrů od naší země ... brrr. Hlavně mi tam vadily ty děti, který tomu všemu přihlížely, nebo byly taky obětmi. Film je divně vyprávěnej a má zvláštní střih, dlouho jsem se v něm dostatečně neorientoval, ale časem si zvykl. Nakonec to vyzní jako opravdu klasickej akční film stylu Rambo 4, ale jak říkám, rozjezd je hodně mrazivej. Je to dobrý vidět a nezapomenout, co se může jak rychle semlít. Jugoslávie je tím odstrašujícím důkazem ... ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Kulisy se změnily, ale v jádru je to pořád ta "stará, dobrá" válečná story, na jaké nás nutili chodit v rámci Klubu přátel sovětského filmu. Dokonce se v jednom dialogu objeví povzdechnutí nad zaniklým Sovětským svazem a kdo by nepochopil, jak v něm všem národům bylo dobře, tomu je explicitně vyjmenováno mezinárodní složení týmu. Podívaná je to velkolepá, nechybí samozřejmě ani soldát, který "zalehne kulometné hnízdo", a na samém konci na všímavého diváka mrkne ve zpětném zrcátku taxíku Emir Kusturica. Něco jako čínský spektákl Operation Red Sea (včetně vražedné délky), ale tohle bylo filmařsky o fous stravitelnější. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (4)

  • Písnička, která hraje ve 45. minutě, je „Coco Jambo“ od Mr. President. V 73. minutě hraje „Further We Will Operate“ od Kino and Viktor Coy. (Duoscop)
  • Gojko Mitič se odmítl nechat zaskakovat kaskadérem a i v 77 letech vše odehrál sám, jak byl zvyklý už od 60. let. (chamonix)
  • Útok na letiště začíná přes den, ale v dalších záběrech je už noc. (Duoscop)

Reklama

Reklama