Reklama

Reklama

Uzly a pomeranče

  • Německo Orangentage (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Láska k dívce vonící po pomerančích, zauzlovaný vztah k otci, síla a něha věnovaná malé sestře a stádo koní. To je Darkův svět, to je příběh o šťastném i bolestném dospívání v odloučenosti a kráse Lužických hor. Koně tu nejsou drahé exempláře dostihových stájí, ale bytosti, o které je třeba pečovat a mít je rád. Jenže ani to nestačí, jak Darek pozná na sklonku léta, které je tečkou za jeho dětstvím. Tak jako každá tečka i tahle znamená nejen konec, ale zároveň nový začátek. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (69)

hygienik 

všechny recenze uživatele

SPOILERY! Zohratá autorská dvojica Procházková - Pokorný natočila ďalší (žiaľ iba) TV film. Uzly a pomeranče Ivy Procházkovej boli síce nudná knižka, ale vinikajúci námet na film, lebo obsahuje veľa dejových liniek, ktoré sa dajú ľubovolne rozvinúť či upravovať. Naopak kniha Karolína alebo už raz sfilmovaný Únos domů sú priam hotové scenáre, netreba nič upravovať. Úpravy prevedené scenáristkou tu, ostali žalostne nevyužité. (Presun zo Sliezska na hranice s Lužicou.) Napr. tam mohli dať aspoň do 1 záberu lužickosrbský ženský kroj, vyzerajú super :) Samotný fakt, že scenáristka ponemčila časť postáv, vyznel tiež naprázdno. Casting nemastný - neslaný, postava Hanky bez štipky charizmy. Jedine Ewa Farna ako "macocha" stála zato. Lenže dali jej tam málo miesta. Ťažisko príbehu nešťastne osciluje nie len na nedefinovateľnej hrane, (Je pre baby či pre chalanov?) ale fokus sa mierne posunul zo vzťahu Darek - Hana, skôr na os Darek - Ema, čo z toho robí ešte väčšiu nudu. Vzťah medzi H a D potreboval nutne dopracovať a najzabitejšou postavou sa stal Roman. Ak by som bol scenáristom ja, Romana vymením za dievča a pred onú kľúčovú voľbu postavím Darka, aby to filmu dodalo väčší konflikt. V kontexte umeleckých záberov na lúku a kone, ktoré boli super, pôsobí záver s pomarančom strašne pateticky. Vo výsledku sa obávam, že ak knižka oslovovala teenagerov, tak cieľovkou tohto filmu sa nechtiac stali deti do 10 rokov. DODATOK APRÍL 2020: SK dabing (RTVS) je prekvapivo lepší než české znenie. Zvlášť u hlavnej hrdinky. Druhá projekcia ma už tak nesklamala. Pri niektorých filmoch je skrátka lepšie dopredu poznať dej. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Linka s dětmi, které se trápí s rodiči, s prvními láskami nebo kamarády má snímek přirozené kouzlo. Další linka - schematické sociální drama ze zapomenutého kraje jako ztráta práce, pochybný podnikatel nebo striktní úřednice už je méně zajímavá. Herecky mě příjemně překvapila zpěvačka Farná. Přírodní lyrikou se dost plýtvá a není zde mnoho humoru. Věcně vyprávěný film si uchovává romantickou duši, například když svobodu v sedle doprovázejí motivy westernové harmoniky. Konec je bolestný, konec dětství hrdiny, kdy hrdina zjistí, že mu dospělí lhali – a pochopí je. ()

Reklama

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Já se českým filmům věnuju vskutku ve velkém a dost je hájím, i když spousta obdobných cinefilů, jako jsem já, novodobou tuzemskou tvorbu haní a odsuzuje. I mně se to ale musí semtam vymstít a s nadějí, že i to sebezapadlejší drama bude oplývat něčím poutavým, se čas od času hodně spálím a ztratím hodinu a půl života absolutně nezáživným nesmyslem. Nechápu, co v tak suché záležitosti dělá seriálová jistota ČT Standa Majer. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Malá letní lovestory dvou teenagerů ( ikdyž Emilie Neumeister už není teenka, asi proto aby mohla svlíknout podprsenku ) v česko-německém pohraničí propojená s tématy sociálních problémů ( otec Majer bez práce ), boj s úředníky o mentálně postiženou dceru ( která podává paradoxně jeden z nejlepších hereckých výkonů ) a šikany. Překvapivě vážnější film než jsem čekal, ale působící inteligentně příjemně, bohužel hrozně jednoduše až bezdějově, čemuž nepomáhá vyprávění ve stylu nezávislého filmu. Tři hvězdy za letní atmosféru, koně a první herecký výkon Ewy Farné ( dobrá práce ) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Sledování tohoto filmu přecházela konzumace výborný kachny, několika piv a to vše za účasti uživatele malarkey, kde jsem se domluvili že po letech zase dáme nějaký film on-line a padla volba na tento festivalový šlágr, zcela zjevně byla volba ovlivněna tou konzumací piva, protože tohle byla mučírna. Čistě z fotografickýho hlediska jsou tam nádherný kompozice krajiny, ale ten příběh, natáhlej jak žužu, vůbec neměl nějakou koncepci skákal od čerta kďáblu, fakt pomatený na entou. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (5)

  • Ewa Farna dostala nabídku na roli ve filmu přímo od režiséra Ivana Pokorného. Jedná se o první opravdovou hereckou zkušenost zpěvačky. [Zdroj: magazín Právo] (Teringer)
  • Natáčení probíhalo v Mařeničkách, Horní Blatné, v Praze, Oldřichově a v Německu, přesně ve městech Johanngeorgenstadt, Žitavě a v Grossschönau v Sasku. Točilo se od srpna do listopadu 2018. (ČSFD)

Reklama

Reklama