Reklama

Reklama

Snímek sleduje osudy J.R.R. Tolkiena (Nicholas Hoult) dávno před tím, něž se z něj stal slavný spisovatel. Dospívající Tolkien, obklopen spolužáky, objevuje sílu přátelství, odvahy a odhodlání. Společné pouto je časem stále pevnější, první světová válka však může jejich přátelství rozbít. A právě tyto zážitky se později staly Tolkienovi inspirací při psaní slavných románů ze Středozemě. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (170)

luka4615 

všechny recenze uživatele

Nemůže být pochyb o tom, že John Ronald Reuel Tolkien žil naplněný a zajímavý život. Je mi tedy vážně záhadou, proč o něm tedy vznikl takto úděsně nezajímavý film. Tolkien se sice může pochlubit perfektní kamerou, k níž dokonale lícuje soundtrack Thomase Newmana, nicméně scénář samotný je zdlouhavý se spoustou hluchých a zbytečných scén, kdy se ve filmu neděje vlastně vůbec nic. Nebýt tedy skvělé válečné sekvence a několika očividných odkazů na knihy "The Hobbit" a "The Lord of the Rings", skoro byste měli dojem, že se koukáte na životopis někoho úplně jiného. A to je vzhledem k nespornému odkazu, který Tolkien přenechal následujícím generacím vážně hodně špatně. „Things aren't beautiful because of how they sound. They're beautiful because of what they mean.“ ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Na to o akého dôležitého človeka v rámci literatúry ide mohol film dopadnúť aj veľkolepejšie ale nevadí. Tolkien obsahuje hlboké scény a ajtak sa pri sledovaní cítite príjemne. Milo ma prekvapili pasáže z vojny a Hoult zvládol svoju postavu na výbornú. Jednoduché, kompaktné a svojím spôsobom krásne aj dojemné. Nečakajte ale podrobný opis vzniku Pána prsteňov, toto je biografia o spisovateľovi, nie výlet do stredozeme. ()

Reklama

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Začátek filmu je skvělý, bez chyby. I potom dějové lince s Edith nemám co vytknout. Je to téměř pohádka, že se potkali dva lidi, kteří si takhle rozumí. Pak přichází hrůzy první světové a já se začínám bát, že víc už nebude. Že jsem čekala od dvou hodin stopáže více jeho života a ne jen pak titulky v závěru s různými dodatky. Pak si ale vzpomenu, že to natočili Amíci a říkám si, že je to vlastně dobré. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Tolkien ako osobnosť ma nezaujíma a Pána prsteňov vôbec nemusím, ale trailer vyzeral celkom zaujímavo a mám rád Houlta, takže som to riskol. Výsledkom je taký štandardný životopis v ktorom sledujeme aké udalosti formovali Tolkienovu fantáziu popri jeho peripetiách v súkromnom živote. Nie je to zlé ale pre mňa ani nič skutočne pútavé. Fanúšikovia ságy o chodiacich stromoch asi budú o stupeň spokojnejší. Nejaké fantasy výjavy si neodpustili ani v tomto filme a po vizuálnej stránke je to fakt nádhera s lepšími trikmi ako kdejaký čistokrvný blockbuster. 5/10. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kvalitný, i keď konvenčný životopis. Nicholas Hoult je ako slávny spisovateľ veľmi sympatický. Držíte mu palce ako v partii, tak na škole a aj v láske. Nehovoriac o jeho pôsobení vo vojne. Práve zábery z nej sú z celého filmu najvýživnejšie, sledujeme počas nich Tolkienove predstavy kryjúce sa s postavami a výjavmi z jeho literárneho diela. Prekvapivo funkčná je aj milostná línia, ktorá vďaka obom hercom nepôsobí iba ako odškrtnutá položka v scenári. Ak by mal film aj emocionálne silnejšie finále (navarené tu naň bolo), hodnotenie by bolo vyššie. Dá sa skonštatovať, že ďalšie pozretie oboch trilógií po Tolkienovi už bude navždy iné. 70% ()

Galerie (235)

Zajímavosti (9)

  • Natáčelo se v Anglii, konkrétně ve městech Liverpool a Manchester. Zákopové scény z první světové války se natáčely v Altchringhamu (Cheshire). (BMW12)
  • V roce 1911 John Ronald Reuel Tolkien vytvořil malou čtyřčlennou společnost, čajový klub (Barrovian Society - TCBS) ,kde s přáteli Geoffreyem Bachem Smithem, Robertem Gilsonem a Christopherem Wisemanem často diskutovaly o umění, literatuře a jejich budoucnosti. (ARI50)
  • Před uvedením filmu do kin se rodina J.R.R. Tolkiena a lidé řídící jeho pozůstalost od filmu distancovala a přála si na pravou míru uvést, že film neschválili a nepodíleli se na jeho tvorbě žádným způsobem. (Pajky3)

Reklama

Reklama