Reklama

Reklama

Snímek sleduje osudy J.R.R. Tolkiena (Nicholas Hoult) dávno před tím, něž se z něj stal slavný spisovatel. Dospívající Tolkien, obklopen spolužáky, objevuje sílu přátelství, odvahy a odhodlání. Společné pouto je časem stále pevnější, první světová válka však může jejich přátelství rozbít. A právě tyto zážitky se později staly Tolkienovi inspirací při psaní slavných románů ze Středozemě. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (170)

VanTom 

všechny recenze uživatele

Aby se vyhnul klasické životopisné suchosti, pokouší se snímek do Tolkienova vidění reality projektovat náznaky z jeho fantazie, resp. budoucího díla (nepolopatičtěji bojiště 1. světové války jako smrtonosný Mordor). Nicméně tím hlavně dokazuje, že slavný autor/jazykovědec žádný extra vzrušující život, o kterém by se měly točit filmy, ve svém předspisovatelském období nevedl (natož potom) – pár studentských nerozvážností, pevný kamarádský spolek ("fellowship") roztržený válkou a šťastná láska. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

"Věci nejsou krásné tím, jak nám znějí. Jsou krásné tím, co znamenají." I když jsem nikdy od Tolkiena nic nečetl - ostuda, já vím - tak mám rád a uznávám LOTRovskou trilogii, a proto jsem byl zvědavý na film, který zobrazuje mládí autora, který vdechl život tolika úchvatným místům a postavám. Divák si během filmu nejednou všimne okatých narážek na příběhy ze Středozemí - mě osobně nejvíce zaujaly výjevy z války. Nicméně jsem čekal, když vezmu v potaz, že se příběh z velké části točí okolo války, že bude obsahovat více silných scén. Zobrazení vztahu mezi Johnem a Edith mi přišlo odbyté, zato se mi však líbily scény s profesorem v podání Dereka Jacobiho. V závěru snímku hráli tvůrci už poněkud na city - ale budiž. I tak jsem ale rád, že jsem do filmu investoval čas, protože nabídl několik zajímavých momentů ze života jednoho z největších fantasy autorů všech dob. ()

Reklama

Motinski 

všechny recenze uživatele

Na to o akého dôležitého človeka v rámci literatúry ide mohol film dopadnúť aj veľkolepejšie ale nevadí. Tolkien obsahuje hlboké scény a ajtak sa pri sledovaní cítite príjemne. Milo ma prekvapili pasáže z vojny a Hoult zvládol svoju postavu na výbornú. Jednoduché, kompaktné a svojím spôsobom krásne aj dojemné. Nečakajte ale podrobný opis vzniku Pána prsteňov, toto je biografia o spisovateľovi, nie výlet do stredozeme. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Chtělo by to ještě jeden film, který by nám Tolkienův životopis dovyprávěl až do konce. Toto jsou jen mladá léta a připomenutí skutečnosti, která praví, že i Pán prstenů je jen odpovědí na hrůzy Velké války. Podobně jako cokoli, co napsala ztracená generace, včetně A. A. Milnea. A samozřejmě před válkou všichni, bez rozdílu, randili tak, že brali své drahé polovičky na Wagnerovy opery ;) ()

Necron 

všechny recenze uživatele

Farewell master - krasne a citlive propracovana zakladni cast zivota profesora, jazykovedce a pionyra fantasy (kam se hrabe Joanne Rowlingová se svym vykradenym a vyumelkovanym pop-trendy Potěrem?). Cely film je doprovazen dokonalym soundtrackem Thomase Newmana, uz jsem ho slysel 10x a porad me bavi .) ()

Galerie (235)

Zajímavosti (9)

  • Natáčelo se v Anglii, konkrétně ve městech Liverpool a Manchester. Zákopové scény z první světové války se natáčely v Altchringhamu (Cheshire). (BMW12)
  • V roce 1911 John Ronald Reuel Tolkien vytvořil malou čtyřčlennou společnost, čajový klub (Barrovian Society - TCBS) ,kde s přáteli Geoffreyem Bachem Smithem, Robertem Gilsonem a Christopherem Wisemanem často diskutovaly o umění, literatuře a jejich budoucnosti. (ARI50)

Reklama

Reklama