Reklama

Reklama

Snímek sleduje osudy J.R.R. Tolkiena (Nicholas Hoult) dávno před tím, něž se z něj stal slavný spisovatel. Dospívající Tolkien, obklopen spolužáky, objevuje sílu přátelství, odvahy a odhodlání. Společné pouto je časem stále pevnější, první světová válka však může jejich přátelství rozbít. A právě tyto zážitky se později staly Tolkienovi inspirací při psaní slavných románů ze Středozemě. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (170)

Vxxx 

všechny recenze uživatele

Dost průměrný film. Kdyby nebylo opravdu pár náznaků na Hobbita a LOTR, mohl to být příběh o komkoli jiném. Nevím, jak moc tomu můžu věřit. Je to spíše takové předválečné drama s nádechem romance, než životopisný příběh jednoho z nejvýznamnějších autorů moderní doby. A je to škoda. Očekávala jsem od toho mnohem více. 3* ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Tolkien" som veril, že bude fenomenálnym filmom. Rozpráva to príbeh jedného z najväčších spisovateľov fantasy, veľkého génia a v hlavnej role máme talentovaného Nicholasa Houlta. Ako sa môže stať, aby toto nedopadlo na výbornú? Nuž, stačí do toho nedať žiadne výrazne zaujímavé scénky, motáme sa v histórii, ktorá nám toho moc nepovie a akosi film v ničom výrazne nevyniká. Aby som neklamal, vo filme je niekoľko skvelých scénok, výprava je vynikajúca a okrem toho by som povedal, že film má skvelý a mohutný soundtrack, ktorý človeka nepustí. Nicholas Hoult je podľa mňa ideálnou voľbou do hlavnej role. A dáva do toho najviac čo môže. Len mám pocit, že aj keď nemôžem film ohodnotiť ako nezaujímavý, nemám pocit, že by sme sa toho o Tolkienovi ako autorovi toho veľa dozvedeli. Páči sa mi romantická linka. Vizuálna stránka filmu (ako som povedal) je super. Priateľstvo medzi našimi hrdinami je super stvárnené. A vojnové časti... nuž... popravde nemám pocit, že sme nimi museli film takto pretkávať. Mám hlavne ale pocit, že z filmu som ostal akosi nenaplnený. Je to viac-menej predvídateľné, nemá to nejaké výrazné prekvapivé momenty. Neviem ani čo viac k filmu reálne povedať. Akosi by som si prial, aby sme videli viac z jeho literárneho života a menej z jeho študentských čias. Viem, že to bolo podstatné, no nie som si istý, že toto boli časti Ronaldovho života, na ktoré som bol výrazne zvedavý. Ak ste zvedaví, nebudem vás presviedčať, no jednoznačne je to pre mňa filmové sklamanie. A film si nevedel udržať moju pozornosť. Hodnotenie: C ()

Reklama

LEGACY 

všechny recenze uživatele

Tolkien je v dnešní době již fenomén a pojem. Nebudu tady dlouho mluvit o svých nostalgických momentkách, která jsou spojeny z filmovou trilogií, spíše bych chtěl zdůraznit formát fantasy, který Tolkien jako patrně jediný nastolil. V době kdy na fantasy lidi neměli náladu, vytvořil asi bezkonkurenčně nejlépe fungující svět s historií, zvyky, jazyky, tvory a magií, kterému se náš svět nemůže rovnat. Tohle je chuťovka pro lidi, co dodnes tomuto autoru žehnají, a byť né vše je zvladnuto na jedničku, myslím si, že řadovému člověku lze celkem solidně přiblížit, jaký Tolkien asi byl, čím si procházel, koho měl okolo a co měl pod čepicí. Jak sám nedávno řekl tvůrce GOT , že oproti němu je jen lajk. Zkrátka skvěle propojený a fungující svět ztělesněňující fantasy a magičnost, no a jak knihu tak filmy můžeme hltat do nekonečna. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Predstavte si, že ste nikdy nepočuli o Tolkienovi. Z filmu vyplýva, že to bol nudný rojko, traumatizovaný WWI, ktorému trvalo 30 rokov, než konečne zosmolil svoju 1. knihu. O čom vlastne bola? Nejaký Hobit, čo žil v diere v zemi. Tolkienológovia si musia trhať vlasy. Toto mohol byť kasový trhák z veľkolepou výpravou, plný kontroverzií. A stal sa z toho pomalý, dialógový art. Najviac ma mrzí, že to režíroval Dome Karukoski - môj kedysi obľúbený fínsky režisér. A to pritom aj toto zrežíroval pekne. ()

vurhor 

všechny recenze uživatele

Kdo mě alespoň trošičku zná, moc dobře ví, že svět Středozemě, zejména pak moje milovaná filmová trilogie, je pro mě něco jako modla, která často určuje, koho budu mít rád a koho ne. A to by bylo, abych si životopisný snímek o otci toho světa nechal ujít, ještě k tomu s věčně sympatickým Nicholasem Houltem v hlavní roli. Tolkien není film pro každého. A nemyslím žánrově, ale hlavně obsahově. Pokud autorovu tvorbu znáte pouze prostřednictvím filmových adaptací, film vás možná nebude zas až tak bavit. Pokud se vám však do rukou dostaly knihy nejen Hobita a Pána prstenů, ale také třeba Silmarillion, Artušův pád, plus nějaké jeho spisy o germánské mytologii, kouzlo některých scén a okamžiků pochopíte a film si o to víc užijete. Film není žádný manifest Tolkienových budoucích výtvorů, je to zejména o něm a jeho životě. Odkazy na veškerá jeho díla jsou téměř ve většině scén, plus scéna z kavárny, kde Tolkien vysvětluje své milé, co je to Celador, patří mezi úplně ty nejhezčí. Ten film má prostě atmosféru, co na tom, že některé části se občas táhnou, plus sekvence s 1. světovou válkou byla trochu zmatečná, to nejdůležitější zvládá film opravdu dobře. Kdyby se ale nebál tomu dodat ještě trochu víc šťávy, vůbec bych se nezlobil. Průměrné 4* ()

Galerie (235)

Zajímavosti (9)

  • V roce 1911 John Ronald Reuel Tolkien vytvořil malou čtyřčlennou společnost, čajový klub (Barrovian Society - TCBS) ,kde s přáteli Geoffreyem Bachem Smithem, Robertem Gilsonem a Christopherem Wisemanem často diskutovaly o umění, literatuře a jejich budoucnosti. (ARI50)
  • J.R.R Tolkien (Nicholas Hoult) ztratil ve válce dva své přátele z klubu Barrovian Society. Robert "RQ" Gilson, který zemřel při výbuchu první den bitvy 1. července 1916, a Geoffrey "GB" Smith, který 29. listopadu 1916 byl zasažen šrapnelem do pravé ruky, nakonec se jeho stav zhoršil a 3. prosince 1916 zemřel. Těsně před svou smrtí napsal ještě dopis JRR Tolkienovi. (ARI50)

Reklama

Reklama