Reklama

Reklama

Začne to fotografií a vzkazem na ní: "Zab ho!" A od té chvíle se odvíjí tajemný a drsný příběh Leonarda. Jeho žena byla napadena, zavražděna a on si skoro nic nepamatuje. Jeho krátkodobá paměť je pryč. Leonard se ale musí pomstít. Okamžitě jde po vrahovi. Aby nějak kompenzoval výpadky paměti, všechno si fotí, cvaká spouští na svém Polaroidu jako blázen a podstatná fakta si nechává tetovat na tělo. Story je vyprávěna zvláštním způsobem. Každá důležitá filmová scéna končí tam, kde předchozí začala, a tak musíme být pozorní, abychom ten zvláštní propletenec dějů a potkávajících se postav dobře vnímali. K hlavnímu hrdinovi se přidávají další - ukecaný Teddy a barmanka Natalie. Všichni jsou s vraždou nějak propojeni. Ale pořád se nám do mysli vnucuje klíčová otázka: Je skutečně vrahem John G, jehož jméno má Leonard vytetováno na prsou? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 530)

megajalec 

všechny recenze uživatele

Najoriginálnejší filmový počin, aký som kedy videl. Ak by bol príbeh rozprávaný klasickým štýlom, nestratil by zo svojej pointy až toľko, ale odvíjanie sa deja od konca dodáva filmu iný rozmer. Začiatok filmu, ktorý je vlastne záberom a koniec, ktorý je vlastne začiatkom. Napriek tomu, že pointu sa dozviete na začiatku, tú pravú si pán režisér nechal až na koniec a dostala ma. Po prvom zhliadnutí som nebol schopný slov. Moja top 5 má nového príslušníka a pán Nolan zase svoje miesto medzi top 5 režisérmi. Bravó ešte raz, tlieskam všetkým zúčastneným. "Nepamätám si, že by som to zabudol". ()

p.i.t.b.u.l 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, zajímavé a ještě jednou zajímavé. Jak jinak popsat tento snímek. Přiznám se, že jsem ho chtěl původně ohodnotit jen na 3*, jenže pořád jsem se nemohl zbavit myšlenek, které se mně honily hlavou po shlédnutí tohoto snímku a pořád dokola jsem si promítal scény a postavy až jsem docílil k názoru, že je to opravdu originální a geniálně natočený filmeček. Musím se ale přiznat, že prvních 40 minut mně tento film příliš nezaujal. Množství opakujících se scén mně přišlo zmatené, ale poté se to rozjelo a já si jen užíval této nezapomenutelné podívané se strhujícím koncem, který mně překvapil. Čekal jsem něco úplně jiného a doslova mně to vyrazilo dech. Smekám před CH. Nolanem a jeho filmy opravdu patří mezi filmové cennosti. ()

pavelg 

všechny recenze uživatele

Několik věcí mi přišlo pozoruhodných: 1. jsou asi dvě možnosti, jak na fim koukat: buď jako na příběh příčin a následků (v tom případě je třeba koukat asi podruhé/potřetí a s tužkou a papírem se pokusit chyti logiku stavby). anebo jako na opět jedno hezké zobrazení "teatrum mundi" a chaosu v něm. 2. přišlo mi, že je to film typu "kruh": stalo "A", to zapříčinolo, že se stalo "B", z toho pak povstalo "C" a to je přece důvodem, že se stalo "A", na to se vždycky hezky kouká, ale nějak tam chybí ta "katarze", tedy něco, co by člověka po idealisticku zlepšilo ... 3. ta ztráta "krátkodobé paměti" mne hodně oslovila, je to přece něco, co zažívám asi nejen já mockrát za den :) a pak najít smysl věcí kolem a aktivity těch ostatních, co taky aso ztrácejí tu krátkodobou paměť, je fakt problém :) ()

goodoil 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem až do konce v napětí, co z toho filmu vyleze, kdo bude ten pravý vrah Lennyho ženy a najednou titulky.. Za neodpověď, kdo byl vrahem hvězdu dolů, jinak co ostatní píšou o originalitě a podobný kecy, všechno pravda, dobrý film. ()

simonaa 

všechny recenze uživatele

Mne Memento moc nerezalo a v podstate som sa po celú dobu nudila. Jedine čo ma trochu chytilo bol ten koniec ale inak nič moc... ()

bobin 

všechny recenze uživatele

Má nedůvěra k vysokým hodnocením se zde potvrdila . Celá zápletka je postavena na krátkodobých výpadcích paměti hlavního hrdiny a to je celá konstrukce filmu - poněkud chabá . Navíc jsou neustále používány retrospektivní návraty , takže vzniká chaos , který se těžce stravuje. Mimořádné hodnocení filmu a jeho zařazení v žebřičku jde mimo mé chápání . ()

Jamie47 

všechny recenze uživatele

Parádní film, originální nápad. Určitě doporučuji. Guy Pearce předvedl hodně slušný herecký výkon. Za 5 ()

Phex 

všechny recenze uživatele

To že mají dobré filmy překvapivou pointu, nato si člověk už tak nějak zvykl. V případě Mementa ale pointa chutná dvakrát. Nejprve je nám objasněno jak je to se Sammym Jenkinsem a Lennyho ženou, poté jak je to opravdu s pronásledováním jejích vrahů. Střípky napovídající tomuto závěru jsou ve filmu ukázány (přeškrnutý popisek u fotografie Natalie,...), ale celkově se z nich dá vytušit málo - čili - film určitě zaujme a vtáhne vás do děje. ()

Aywes 

všechny recenze uživatele

Já toho Christophera Nolana žeru!Kdybych byl žena nebo gay ihned si lepím jeho plakáty s polonahým tělem nad postel a sexuálně se uspokojuji.Dokud tento režisér nezemře pak budou stále a stále další dokonalé filmy.Jeho nejoriginálnější pojetí kriminálního filmu mne ihned dostalo už jen selekcí hlavního hrdiny.Sympatický a velmi dobře hrající Guy Pearce dává snímku ještě větší napětí a atmosféru.Z počátku nevíte vůbec o co jde, ale později vám děj začne krásně zapadat a vy jen neustále říkáte "COŽE?" protože jste tento zvrat nečekali.Co je samozřejmé je lehce ladění soundtrack, který jen graduje napětí.Toho jsme u pana Nolana zvyklí.Konec mě jednoduše dostal.A cože jsem to ještě chtěl?:) ()

Toumyk 

všechny recenze uživatele

Originální a zároveň geniální. Nolan opět potvrzuje, že filmařinu má pevně v ruce. Tento film se vyplatí vidět minimálně dvakrát, protože způsob jakým je vyprávěn - od konce k začátku vyžaduje maximální soustředěnost diváka a věřte mi že v začátcích z toho budete pekelně zmatení. Celý film čekáte na to jak to vlastně celý začalo... . Rozhodně musím vyzvednout herecké výkony - především G. Pearce a C.A. Moss. Tento film je skoro jedinečný, má skvělou myšlenku, skvělého režiséra, skvělé herce i skvělou atmosféru...10/10 ()

koza3 

všechny recenze uživatele

Hrátky s časem to je něco pro mě. Po prvním shlédnutí před deseti lety jsem seděl na gauči s hubou otevřenou, protože to byl pro mne první film s podobnou tématikou. Po dalších shlédnutích už jsem nehleděl na příběhovou, ale hereckou línii. Herečku C.A. Moss jsem měl zafixovanou z Matrixu, ale přesvědčila mě v tomto snímku, že je skutečná a podlehl jsem jejímu hereckému obličeji. Asi to pro mě není film, který bych si pustil tčicetkrát a pořád se bavil, ale je to jeden z mála filmů, který ve mě opravdu něco zanechal - 99% ()

rogger 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý som mal chuť pozrieť si hneď a zaraz znovu od začiatku. To predsa nieje možné,aby takýmto štýlom natočený thriller nemal niekde skrytý kiks. Je to bravúrne zahraný a spracovaný príbeh. Už som sa naozaj dlho s niečím podobným nestretol! Smekám môj niekde zabudnutý klobúk! Škoda že nemám aspoň jeho fotku... ()

elanista1 

všechny recenze uživatele

Cim skor si uvedomite o co tu ide, tym menej budete mat problemov s dostanim sa do deja. Ak proste nie ste psychicky kludny a vyrovnany, tak sa Memento neoplati zapinat.100 minut vas dej drzi na stolicke a zakazuje vam co i len poskriabat si vajcia, ste do toho maximalne zazraty, tesite sa na zaver, a potom pride poslednych 10 minut a cele to aj so zaverecnymi titulkami odide, a je vam do placu, ako neuspokojivo to skoncilo. ()

PartyzanFilm 

všechny recenze uživatele

Za tento svuj nazor jsem byl jiz mnohokrat perzekuovan, ale co uz: je to dobre, ale nebyt te zbytecne 'pozpatecnosti' bylo by to jeste lepsi. Zde vznika zarodek Nolanovy hry, kdy publiku predklada neco sice zbytecne slozite, ale dostatecne pochopitelne, aby mel divak na konci radost z toho, ze tomu porozumnel a pocit, ze videl neco mnohem hodnotnejsiho nez cim to skutecne bylo. viz. Inception. Zajimave, ze v jeho prvnim snimku Following toto jeste tolik nepestoval a jedna se o pro me zajimavejsi film. ()

Parisée 

všechny recenze uživatele

Originální nápad. Chvilku mi trvalo, než jsem se zorientoval v kompozici, pak už jsem si jen užíval výbornou podívanou. ()

suertuda 

všechny recenze uživatele

Tak jsem konečně zhlédla všemi opěvované Memento a přiznám, že mě dost zklamalo... Nemohu se zbavit dojmu, že pokud by byl film natočen chronologicky, až tak by nikoho nezaujal. Právě ve způsobu natočení totiž spočívá veškerá jeho složitost. Děj je až neskutečně čitelný, vlastně se tam po celou dobu nedozvíme nic až tak zarážejícího, co bysme již na začátku nevěděli (nebo alespoň netušili). Za dob jeho vzniku bych možná také hodnotila vyšším počtem hvězd, nicméně po bezchybných peckách jako Prokletý ostrov apod. nemůžu dát víc než 60% ()

brtko 

všechny recenze uživatele

Výborný film, ktorému však k dokonalosti, úprimne povedané, predsalen čosi chýba. Osobne myslím, že by mu neuškodil rýchleljší spád. ()

Související novinky

43. Letní filmová škola začíná 28. července

43. Letní filmová škola začíná 28. července

18.07.2017

Největší prostor bude věnován švédské kinematografii, na kterou se zaměří blok Fokus. Ze Švédska přijedou také významní hosté: svou retrospektivu na LFŠ uvede Tarik Saleh, k němu se přidá i jeden z… (více)

Nolan lanaří Deppa do sci-fi

Nolan lanaří Deppa do sci-fi

26.10.2012

Pořád není úplně jasné, jaký bude další režijní počin Christophera Nolana. Film Transcendence, o kterém je řeč, bude totiž „jenom“ produkovat (jak jinak, spolu se svou manželkou Emmou Thomas). Režii… (více)

Spielberg a Nolan – zaručená spolupráce

Spielberg a Nolan – zaručená spolupráce

25.03.2007

Není žádnou novinkou, že Steven Spielberg se už několik let intenzivně zajímá o nejnovější vědecké objevy ohledně teorie relativity a červích děr, jimiž se prý dá cestovat nejen do paralelních… (více)

Reklama

Reklama