Reklama

Reklama

První kráva

  • USA First Cow (více)
Trailer 4

Tichý a samotářský kuchař Cookie putuje se skupinou lovců kožešin americkým Oregonem. Spřátelí se s podnikavým Číňanem King-Luem a společně rozjedou nečekaně úspěšný byznys se smaženými koblížky. Důležitou ingredienci ovšem musí krást. Tajně za tmy chodí dojit první krávu, jedinou v širokém okolí, kterou do Oregonu přivezl bohatý Angličan. Americká nezávislá filmařka Kelly Reichardt ve svém křehkém antiwesternu o mužském přátelství vykresluje autentický portrét drsného života na počátku devatenáctého století na americkém severozápadě. Film se umístil na předních příčkách mnoha českých i zahraničních výročních žebříčků. (Aerofilms)

(více)

Videa (3)

Trailer 4

Recenze (64)

nonick1 

všechny recenze uživatele

Text distributora tentokráte kupodivu sedí: jde skutečně o autentický portrét drsného života na počátku devatenáctého století na americkém severozápadě, podobně jako je třeba vykreslen v případě Revenanta, až na to, že Kelly Reichardt není Alejandro González Iñárritu. Film již svým prologem avizuje, že diváka čeká něco na způsob Marquézovy Kroniky ohlášené smrti, pokud tedy přijmeme premisu, že majitel slepice - místo aby mu snášela zlatá vejce - jí prostě zatne tipec. Každopádně, založit svůj byznysplán výroby koblih na surovinách, z nichž tu nejdůležitější musíte krást, není zrovna šťastný nápad. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Něžný antiwestern o koblihách, smutné krávě, mužích, kteří rádi uklízejí, a zemi, do které historie teprve přichází. Moment, kdy se na obrazovce zjeví Gary Farmer je jen prostým potvrzením faktu, že od dob Mrtvého muže tenhle produktivní subžánr nevydojil ani z poloviny něco tak subtilního, elegantního, skvěle zrežírovaného, famózně napsaného a svojsky zahraného. Smekám skalp. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Niečo pre ortodoxných artových a nezávislých ultras. Svoju filmovú hodnotu to má, to nepochybne, páčilo sa mi najmä výborné vykreslenie dobovej atmosféry, no to ostatné... Príbeh sám o sebe nestojí za nič - dve kostry, potom hups do minulosti (tým je vlastne hneď na začiatku prezradené ako to skončí, čo je škoda) a potom už sa dej točí iba o jednej krave, dojení, mlieku a pečení šišiek. Navyše konanie Toby Jonesa v úlohe toho šéfa pevnosti bolo totálne nelogické. Miesto toho, aby sa na tom pokúsil zarobiť (čo je určite reálnejšie chovanie), tak radšej pre džbánik mlieka išiel strieľať a naháňať tých dvoch nešťastníkov. Skrátka pritiahnuté za vlasy a príbehovo veľmi slabé a amatérske. No a tá dynamika... radšej to nechám tak, desať redbullov je k tomuto filmu málo. Film by mali používať miesto propofolu ako narkózu pri operáciách. Veľmi slabý priemer. 50/100 ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Mňa asi zrak klame, ale ako to vyrástlo do týchto čísel? Veď to dajte kameru niekde na poľnohospodárske družstvo v Šarišských Michaľanoch a budete mať lepší zážitok. Dokonca sa ani nudiť nebudete, pretože je dosť pravdepodobné, že vám Indoslováci tú kravu ukradnú priamo pri dojení. To by bol rozhodne väčší art. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Odkud si myslí, že je to mléko?“ - „Někteří lidé si neumí představit, že by je někdo okradl. Jsou příliš hrdí.“ - „Doufejme, že je jedním z nich.“ Aneb tak dlouho se chodí pro kradené mléko, až se…Spíše komorní First Cow mě poměrně zaujal. Přitom neohromí po vizuální stránce (ačkoliv má pár momentů) a stejně tak je to s příběhem. Přesto je v něm něco, co mně bránilo se třeba jen na chvíli nudit. A to i navzdory rozvláčnému tempu, které nastolila již úvodní scéna s proplouvající lodí. Sympatičtí, nelehce se probíjející hlavní hrdinové, kteří poprvé v životě dostali malou naději na lepší život, jejich nenápadné přátelství, určitý hřejivý pocit, příjemná atmosféra a moc hezký hudební motiv, to jsou hlavní klady tohoto filmu. Konec by byl také krásný nebýt toho nezvládnutého detailu, že zdravotní stav jednoho z hrdinů…ale budiž, nebudu se v tom dál rýpat. Ačkoliv je to naše první filmové setkání s Kelly Reichardt, některé věci ve mně docela rezonovaly a já se s ní rád potkám znovu u některého jejího dalšího filmu. Protentokrát v mých očích zasloužené 4*. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (5)

  • Alternativní název snímku zněl „Slow Elk“, pod kterým se skrývá slovo dobytek, nazvané původními obyvateli Oregonu. (Kuzmik)
  • Film je natočen ve formátu FLAT 1:1.33, což je atypický formát pro filmové plátno. Při poměru stran 4:3 nedokáží současná kina využít celé plátno. (dejv997)

Reklama

Reklama