Reklama

Reklama

Přednosta

  • Česko Station Agent (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Povolání z titulu filmu odkazuje k ranému období americké železnice a kdysi patřilo přednostovi stanice a výpravčímu v jedné osobě, jenž zároveň provozoval v téže budově i obchod či holičství. Třicátník Fin McBride (Peter Dinklage) je samotář a nade vše miluje vlaky. Kdysi dávno se dobrovolně izoloval od okolí, které, zdá se, zajímá pouze jeho trpasličí vzrůst. Ovšem jen do okamžiku, kdy Finovi zcela změní život nečekané dědictví v podobě mechem obrostlé budovy léta nepoužívané železniční zastávky na newjerseyském venkově. Finův svět osamělých procházek a čekání na projíždějící vlaky, tak vzdálený povaze titulního zaměstnání, „naruší“ hned dva noví lidé, upovídaný majitel pojízdné kavárny Joe (Bobby Cannavale) a roztržitá malířka Olivie (Patricia Clarksonová). O tom, že „samota je snesitelnější, když jsou na ni tři“, vypráví se suchým humorem a neokázalou citlivostí jeden z divácky nejúspěšnějších nezávislých snímků roku 2003. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (282)

Fr 

všechny recenze uživatele

...Henry vám odkázal nějaký majetek v New Jersey. Půl akru půdy a STAROU VLAKOVOU STANICI..... Když se vám bude zdát, že váš život je nudnej, nebo že žijete v totálním chaosu a že je třeba zrovna TEĎ zpomalit, je ta pravá chvíle tento film. Není o ničem a přesto, že se tu děje tak málo, je divný, že se na to dá dívat. I NEOBYČEJNÍ LIDÉ SI DOKÁŽÍ UŽÍVAT ŽIVOTA! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Nevím, že tunely dělíme na tmavší a světlejší. 2.) Chtěl bych být lilipután. 3.) Jsem magor do vláčků. 4.) Vzruší mě jedině průjezd vlaku. 5.) Vydržím mnoho hodin čekat na průjezd vlaku. 6.) Nemyslím si, že uživatel Fr je kretén. PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

castor 

všechny recenze uživatele

Ještě, než Tom McCarthy sledoval pozadí vzniku budoucí zpravodajské konzervativní bašty s démonickým Russellem Crowem v čele (The Loudest Voice) a než nám předložil ušlechtilé drama o jednom investigativního týmu (Spotlight), napsal a natočil civilní příběh z amerického zapadákova, ve kterém se toho příliš nestane, přesto si svého diváka najde. Ledový samotář Peter Dinklage zvláštně přitahuje své okolí a otevírá v druhých jejich třinácté komnaty a „pomáhá“ jim, jak se záklopkou naložit. Ve výsledku potěší mile zvláštní atmosféra a několik hereckých pokladů amerického (nejen) nezávislého filmu. Na skákání do vzduchu to ale zase určitě není, navíc se na něj docela rychle zapomene. ()

Reklama

Remedy 

všechny recenze uživatele

Tak skromný a přitom tak hodnotný film. Zcela civilní, krásně napsané postavy, prostředí železnice ve spojení s nádhernou přírodou a výborná ukázka životního stylu, který si již dnes (bohužel) nedovedu někde v podobném duchu představit. Mám opravdu moc rád filmy, které jak svým příběhem, tak prostředím, do kterého jsou zasazené a nakonec i postavami, které působí civiním a příjemným dojmem dokáží zároveň připomenout spoustu „lidských“ stránek a zcela nenásilně vyzývají (samozřejmě ne každého) k větší citlivosti, ohleduplnosti a menší lhostejnosti mezi lidmi. Handicap hlavní postavy je vlastně „jen“ kořením celého snímku, protože chování jednotlivých postav ovlivňuje velké množství dalších skutečností. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Celkem 7 x jsem smazal rozepsaný komentář, poněvadž zjišťuju, že cokoliv napíšu je buď moc bombastické nebo příliš fádní a ani jedno se k Přednostovi nehodí, poněvadž tohle je nejlepší film o přátelství, který jsem v poslední době viděl a tahle prostá věta bude k tomuto prostému nádhernému filmu stačit. ()

anniehall 

všechny recenze uživatele

Nádherný fim. Přesně můj šálek čaje. Uvolněný, komorní, intimní, lidský. Rozkročený mezi úsměvnou komedií a citlivým dramatem o lidech tak trochu na okraji, samotě, vlacícch a přátelství. Skvělé herecké výkony Petera Dinklage a vlastně skoro všech zúčastněných. Jemný a velmi uvěřitelně napsaný scénář, který spolu s jistou režiií dělá z tohoto filmu jeden z nejlepších snímků roku 2003, ne-li let následujících. Jak rád bych zašel na espresso k šílenýmu Frankovi a v tichu si popovídal... ()

Galerie (14)

Zajímavosti (10)

  • Kniha, kterou Joe čte, je Na západní frontě klid od Remarqua. (Kulmon)
  • Film měl soutěžní premiéru na filmovém festivalu Sundance 2003. Získal hlavní ceny za dramatizaci, scénář a Cenu diváků. Po celém světa pak získal 30 cen a dalších 26 nominací. (Terva)
  • Rozpočet: 500,000 dolarů. (Saku)

Reklama

Reklama