Reklama

Reklama

Přednosta

  • Česko Station Agent (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Povolání z titulu filmu odkazuje k ranému období americké železnice a kdysi patřilo přednostovi stanice a výpravčímu v jedné osobě, jenž zároveň provozoval v téže budově i obchod či holičství. Třicátník Fin McBride (Peter Dinklage) je samotář a nade vše miluje vlaky. Kdysi dávno se dobrovolně izoloval od okolí, které, zdá se, zajímá pouze jeho trpasličí vzrůst. Ovšem jen do okamžiku, kdy Finovi zcela změní život nečekané dědictví v podobě mechem obrostlé budovy léta nepoužívané železniční zastávky na newjerseyském venkově. Finův svět osamělých procházek a čekání na projíždějící vlaky, tak vzdálený povaze titulního zaměstnání, „naruší“ hned dva noví lidé, upovídaný majitel pojízdné kavárny Joe (Bobby Cannavale) a roztržitá malířka Olivie (Patricia Clarksonová). O tom, že „samota je snesitelnější, když jsou na ni tři“, vypráví se suchým humorem a neokázalou citlivostí jeden z divácky nejúspěšnějších nezávislých snímků roku 2003. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (282)

Davies182 

všechny recenze uživatele

McCarthyho příběhy, vyprávěné díky kameře, jsou takovými "obyčejnými životními cestami neobyčejných lidí". V tomto případě se jedná o cestu samotářského liliputa Fina, který by sám sebe nejraději viděl v postapokalyptickém světě ala Já, legenda. Když se ale k podivínskému mužíkovi začnou přidružovat ukecaný mexikánec spolu se ženou ve středních letech na pokraji nervového zhroucení, je o zábavu postaráno. Ano, opravdu zábavu, neboť film se nesnaží o nic jiného, než diváka pobavit, okouzlit pravdivým příběhem a možná i nechat něco na duši. Nejvýstižnější synonymum je roztomilý. A přitom byť i jedna jediná vypjatější dramatická scéna by tomu tolik slušela... Ještě, že se pan režisér poučil do dalšího snímku (The Visitor). ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Nádherný, malý, príjemný, trpkosladký film a dôkaz toho, že nezávislý film môže mať dej a nemusí byť nakrútený len pre nejakú 500-vku vyvolených. Vo filme exceluje osamelý Peter Dinklage, niekedy som sa až bál, že to nehrá, ale doslova prežíva. Pochváliť musím aj brilantný soundtrack a nádhernú scenériu. Jeden z najlepších filmov, aké som videl. ()

Reklama

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Bývá mi příjemně ve společnosti lidí z amerických zapadákovů (pokud se ovšem nedívám na vyvraždovací horor), kde se v podstatě nic neděje, ale když nahlédnu blíž, zjistím, že opak je pravdou - důraz na charaktery postav dodává každému pozadí hlubší rozměr a tento malý, milý snímek je extra obohacen zvláštním kouzlem osobnosti Petera Dinklagea a jeho procítěným ztvárněním mlčenlivého samotáře Fina, který spolu s podivným dědictvím získá takřka proti své vůli dva opravdové přátele i naději na plnější život. ()

zipper111 

všechny recenze uživatele

Problém tohoto filmu je podle mě v konci... ani se nenadějete, a už jsou titulky... což se mi vůbec nelíbilo, protože film, respektive snad každou scénu, jsem si užíval skoro až s labužnickým pomláskáváním. Jen mi to přišlo tak nějak useklé, ale ono vlastně ani nebylo co víc říct... Takže... co víc říct? lepší 4* ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Malý velký film s malým velkým Peterem Dinklagem alias Tyronem Lanistrem v hlavní roli. Musím se přiznat, že už mě tak dlouho žádnej snímek nedostal. Ono se toho moc neděje, žádná vražda, rvačka, sex, jak to člověk vidí v ostatních filmech, ale možná proto se mi to tak líbilo. Život o outsiderovi, kterému až nečekané dědictví zcela změní život a hlavně po létech izolace, kdy nemá skoro žádné přátele, ty správné najde, i když na místě, kde by to asi v životě nečekal. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (10)

  • Kniha, kterou Joe čte, je Na západní frontě klid od Remarqua. (Kulmon)
  • Peter Dinklarge je vegetarián, hovězí, které pojídá, bylo speciálně zhotoveno ze sojového tvarohu (Kulmon)
  • Thomas McCarthy psal tři hlavní role rovnou pro herce, kteří je nakonec hráli. (Kulmon)

Reklama

Reklama