Reklama

Reklama

Život Davida Galea

  • USA The Life of David Gale (více)
Trailer

Obsahy(1)

David Gale (Kevin Spacey), muž pevných morálních zásad, sleduje všechna soudní rozhodnutí, ve kterých padne trest smrti. Je zásadně proti. Podivnou souhrou okolností je ale sám odsouzen za znásilnění a vraždu a v cele smrti čeká na popravu. Díky exkluzivnímu rozhovoru s reportérkou (Kate Winslet), tři dny před termínem, zveřejní svůj příběh a honba za pravdou začíná... (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (459)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Život Davida Galea je dost solidně natočený krimi-thriller, který v průběhu celého příběhu silně graduje k překvapujícímu rozuzlení, které si bezpochyby zaslouží poklonu. Tu si ale také především zaslouží perfektní a bezchybně hrající ústřední trio Spacey, Winslet a Linney, protože tohle byl prostě herecký koncert hvězd. Zkrátka upřímný film, kde je největším poutačem aktérské obsazení a chytlavý námět. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Bože to bola nudná kravina, toto vidieť ešte raz, zabijem sa. V réžii Alana Parkera a produkcii Nicolasa Cagea vznikol film, ktorý nefunguje ako "myšlienka o treste smrti", ale obstojne účinkuje aspoň ako (pod)priemerná akademická dráma s trilerovým prvkom. Inak je to klasická zápletka o osobe A, ktorá navštevuje v base osobu B, ktorá jej rozpráva svoj životný príbeh krátko pred trestom smrti. Predvídateľné (kvázi šokujúce rozuzlenie je naozaj len kvázi), obohatené mimoriadne nesympatickými výkonmi Kevina Spaceyho, Laury Linneyovej, dokonca i Kate Winsletovej. ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Možné spoilery. Herecký ansámbl za pět, Winsletová tu jasně ukázala, že rozhodně nikdy nebude jen Rose z Titanicu a její novinářku tu nelze nemilovat.  Spacey dokonalý jako vždy a Laury Linney si nelze nevšímat. Byť její chvíle slávy vlastně přijde až v poslední třetině, ale zase stojí za to. Druhou zdejší sexuální scénu asi jen tak z hlavy nevyženu, jedna z nejpravdivějších souloží na filmovém plátně vůbec, a opravdu to nemyslím nijak smyslně či oplzle.  Ovšem jinak jsem se zdráhal uvěřit a to je prostě pro komplexní zážitek z tohoto druhu filmu asi třeba. Nejen uvěřit tomu, že by byl někdo schopen něco podobného opravdu dotáhnout do konce, ale spíš to celé neposrat.  Čili jako mnoho jiných musím jednu hvězdu sejmout. ()

Krouťák 

všechny recenze uživatele

Zdá se, že tento týden jsem měl opravdu štěstí na kvalitní thrillery ... Říkám thrillery, ovšem Život Davida Galea se v závěru mění v solidní drama... Příběh někoho, kdo je ochotný za svou věc a své přesvědčení položit život mě vždycky osloví... Sympatický Kevin Spacey i krásná Kate Winslet ve svých rolích zazářili a já si tohle promítání opravdu užíval... 90%. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Psychologicky věrohodná, "parkerovski" klasicky vytříbená studie události, která se za život stane osmi z deseti správně orientovaných učitelů. A navíc naprosto geniálně zahraná! Spacey opět válí a jediným pohledem skrze mříže přejede snaživé herectví Kate Winslet jako Titanic promrzlého plavce, avšak co zde předvádí poctivý dříč vedlejších rolí Laura Linney, to chvílemi opravdu bere dech. Složitost a lehká chaotičnost scénáře sice v některých pasážích narušuje tíživou a deprimující atmosféru, ale velmi silný, nečekaný závěr převáží plusové body zpět na stranu filmu. No a koneckonců řekněte - věčná studentka Rhona Mitra dráždivě špulící prdelku před umyvadlem - kdo by si sakra nedal říci i napodruhé? Jenom David Gale a idiot.. 80% ()

Galerie (103)

Zajímavosti (9)

  • V roce 2003 byl snímek nominován na Zlatého medvěda v Berlíně, avšak ocenění nezískal. (Terva)
  • Natáčení scény protestu proti trestu smrti v Texas State Capitol bylo krátce přerušeno příjezdem skupiny skutečných protestujících. (becki_tu)

Související novinky

Zemřel režisér Alan Parker

Zemřel režisér Alan Parker

31.07.2020

Po dlouhé nemoci dnes ve věku 76 let zemřel věhlasný britský režisér, scenárista a producent Alan Parker. Smutnou zprávu potvrdil Britský filmový institut. Parker začínal v 70. letech jako tvůrce… (více)

Reklama

Reklama