Reklama

Reklama

Život Davida Galea

  • USA The Life of David Gale (více)
Trailer

Obsahy(1)

David Gale (Kevin Spacey), muž pevných morálních zásad, sleduje všechna soudní rozhodnutí, ve kterých padne trest smrti. Je zásadně proti. Podivnou souhrou okolností je ale sám odsouzen za znásilnění a vraždu a v cele smrti čeká na popravu. Díky exkluzivnímu rozhovoru s reportérkou (Kate Winslet), tři dny před termínem, zveřejní svůj příběh a honba za pravdou začíná... (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (459)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý film, u něhož si asi nejvíc cením jeho umělecké výpovědi, abychom nepodléhali rychlým soudům a nedali se strhnout davem a mediálním lynčem, který má o vině předem jasno (na mysl se kupříkladu dere z nedávné doby hojně medializovaný případ zdravotní sestry z Rumburku, u níž média bezprecedentním způsobem porušila pravidlo presumpce neviny). Přijde mi to jako velmi závažné a výsostně aktuální téma (u filmu, který jinak za těch 15 let neobyčejně zastaral), obzvláště je-li zde vztaženo k problematice trestu smrti, který by mnozí i dnes u nás rádi znovu zavedli. Film myslím přesvědčivě ukazuje, proč by se měl všude zrušit - vysoké riziko justičního omylu a popravení nevinného je příliš vysoká cena za potrestání skutečných pachatelů, kteří by si trest nejvyšší očima lidového mínění zasloužili. Bohužel mi však přišlo, že toto sdělení je zde podáno nepříliš zajímavým filmařským způsobem - film má naprosto fádní zpracování, kamera ani herecké výkony nijak nenadchnou, tempo vyprávění je minimálně první hodinu velmi utahané a dlouho trvá, než se tam konečně začne dít něco zajímavého - a samotné závěrečné rozuzlení, jakkoli jsem ho nečekal, pro mě přesto vlastně nijak překvapivé nebylo, protože to prostě do sebe všechno zacvaklo a dávalo to tak smysl, ale dovedu si představit, že pro spoustu lidí mohl ten závěr mít hodně wow efekt. Každopádně za sebe jsem rád, že jsem na tento film narazil, a považuji ho za obohacující. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Není podstatou předvídatelného příběhu hodně diskutabilní téma trestu smrti ("Tento koktejl na jednu likvidaci stojí stát Texas přibližně 86 dolarů, 80 centů"!!), je jedno o jaký společenský problém jde, protože předmět doličný je naštěstí jinde. Role přesně padla Lauře Linney i překvapivě dobré Kate Winslet, ale vítězství patří právem filozofujícímu Kevinovi: "Kde jsou Atéňané, když je člověk potřebuje." Zoufalé situace vyžadují zoufalé činy a oběti, ale jak dalece či blízce jsou od sebe vzdálené hranice zoufalství a hrdinství?! Podstatné je, zamyslet se každý sám nad sebou, nakolik ještě (už) jsme ztratili klíč ke svobodě. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Cosi shnilého jest ve státě Texaském. I když, možná že nakonec ne tak docela... Alan Parker si vybral velmi zajímavý námět i excelentní herce. Rozhodně z toho vznikl nadprůměrný snímek, u kterého vysoká politická angažovanost nijak nevadí. To co Parkerovi trochu sráží nohy je přílišná čitelnost scénáře. Když vám tvůrci již před půlkou filmu (ne)chtěně odkryjí všechny karty, tak pak nemá valný smysl stavět na tomto odhalování závěrečnou půlhodinu. Není to nijak zásadní výtka, ale bohužel se díky tomu nemůže dostavit úplné splynutí s postavami a tím pádem ani emocionální prožitek. Ovšem i tak jde o nadprůměrnou záležitost, kterou nelze ani v nejmenším považovat za ztrátu času. Spíše naopak... ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Možné spoilery. Herecký ansámbl za pět, Winsletová tu jasně ukázala, že rozhodně nikdy nebude jen Rose z Titanicu a její novinářku tu nelze nemilovat.  Spacey dokonalý jako vždy a Laury Linney si nelze nevšímat. Byť její chvíle slávy vlastně přijde až v poslední třetině, ale zase stojí za to. Druhou zdejší sexuální scénu asi jen tak z hlavy nevyženu, jedna z nejpravdivějších souloží na filmovém plátně vůbec, a opravdu to nemyslím nijak smyslně či oplzle.  Ovšem jinak jsem se zdráhal uvěřit a to je prostě pro komplexní zážitek z tohoto druhu filmu asi třeba. Nejen uvěřit tomu, že by byl někdo schopen něco podobného opravdu dotáhnout do konce, ale spíš to celé neposrat.  Čili jako mnoho jiných musím jednu hvězdu sejmout. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Nezíral jsem na film s otevřenou pusou. Po konci snímku jsem neměl nějaké rozdýchávácí období a ani nemám potřebu Davida Galea vynášet do nebes. Přesto se jedná o špičkový film. Silné téma, zajímavý příběh. Velmi chytlavé a koukatelné. Příjemně natočené. Nechci se patlat v logických chybách. Určitě by se našly, ale nemám to zapotřebí. Ano, ten konec je snadno odhadnutelný, ale to přeci není mínus. Spaceyho typická role a opět dokonale zahrána. Kdybych měl přeci jen odstranit pihy na kráse, tak je to Winsletové prožívání u videa a výpadek automobilu. To se dá přirovnat s tím, když máte naprosto výborné kafe, hrozně vám chutná a pak se trošku opaříte. Dojem to neporuší. Natočeno moc pěkně. Líbilo. Super. ()

Galerie (103)

Zajímavosti (9)

  • V roce 2003 byl snímek nominován na Zlatého medvěda v Berlíně, avšak ocenění nezískal. (Terva)
  • Jedna z fotografií na stene v dome Dustyho Wrighta je slávny záber "Muž s odhalenou hruďou pred okupačným tankom v Bratislave na Šafárikovom námestí" od známeho slovenského fotografa Ladislava Bielika z čias okupácie ČSSR sovietskymi vojskami v roku 1968. (cure)
  • Oba synové režiséra Alana Parkera, Alexander a Jake, složili vedlejší hudbu k filmu. Jeho mladší syn Alex složil a nahrál skladbu k závěrečným titulkům. (becki_tu)

Související novinky

Zemřel režisér Alan Parker

Zemřel režisér Alan Parker

31.07.2020

Po dlouhé nemoci dnes ve věku 76 let zemřel věhlasný britský režisér, scenárista a producent Alan Parker. Smutnou zprávu potvrdil Britský filmový institut. Parker začínal v 70. letech jako tvůrce… (více)

Reklama

Reklama