Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V únoru přijíždí do Kateřinské Hory nový velitel SNB, nadporučík Bláha (Radoslav Brzobohatý). Všechny uchvátí svou minulostí západního letce, uhlazeným vystupováním, sexappealem i tvrdostí. Zeman se během pražské politické krize otevřeně staví na stranu dělníků, kteří obsazují místní zbrojovku. Bláha organizuje pro sebe a pro místní reakci letecký útěk na Západ. Na poslední chvíli unikne zatčení a prchá z republiky ve sportovním letadle. Zeman se poznává s příslušníkem II. oddělení Zemského odboru Bezpečnosti Žitným (František Němec). Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (29)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Dobrej policajt nemá nikdy po službě." Tak nám Honza zahájil druhou vlnu znárodňování majetku a odnesla to Čadkova zbrojovka. To přece dá rozum, že ty zbraní patří dělníkům, když je vyrobili. I když neměl by z toho továrník taky něco mít, když postavil továrnu, koupil stroje, dával dělníkům výplaty a zajistil zakázky? Optikou Honzy Zemana nemá nárok na nic a já musím s politováním konstatovat, že tady si moc nerozumíme. Tohle je prostě moc politické, málo kriminální a aby těch negativ nebylo málo, tak k tomu zpívá Pepíček Zíma. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Honba na líšku" je piata epizóda z televízneho kriminálneho seriálu "Tridsať prípadov majora Zemana". Príbeh sa odohráva v roku 1948, takže komunisti a ich ľudové milície začnú znárodňovať a nad továrňami zavejú červené zástavy. Jan Zeman trávi február 1948 v meste Klatovy v Plzeňskom kraji, kde sa aktívne zúčastní komunistického prevratu. V tomto diely sa prvý krát objaví aj záludný imperialistický agent Bláha a tiež aj budúca Zemanova manželka Blanka. * ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Von to nebyl hajnej ani fajt byl to zatracenej policajt! Úvodní kočkování mezi Brabcem a Olivou nemá chybu. Pak na scénu nastupuje můj oblíbenec Brzobohatý jako úskočný Pavel Bláha. Ano souhlasím vlastně se tu nic nevyšetřuje o žádný kriminální případ se tu vlastně nejedná v hlavní roli je politika, tak proč hodnotím, tak jak hodnotím? No pro mě je tenhle z dílů jedním z vrcholných guilty pleasure celého seriálu a i když je to tak trochu úlet, tak udělat z Honzy Zemana zachránce vítězného února je perfektní tah a i když pravda je v tomto případě poněkud jiná, tak mi to nijak zásadně nevadí a platí, že jsem se výborně bavil.90% ()

NinonL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Můj oblíbený díl Majora Zemana se šarmantními Radoslavem Brzobohatým a Carmen Mayerovou. Do Kateřinské Hory přijíždí nový policejní velitel. Je velmi mužný, a dokáže být i krutý. Mezitím v Praze probíhá komunistické převzetí moci v zemi, v rozhlase vystupuje Klement Gottwald, oznamující demisi Benešovy vlády. Majitel místní zbrojovky chce ze své fabriky vyvézt 400 zbraní a připravit se na protikomunistický odboj. Zeman mu v tom však zabrání a postaví se na stranu dělníků z fabriky, kteří se sami ozbrojili. Pár místních bohatých lidí se chystá emigrovat na západ a čekají na letadlo. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celá kriminálka se smrsknula na lov tajemné vysílačky, k tomu se řeší politika a obyvatelé Kateřinské Hory jsou nuceni si vybrat stranu. Zajímavá je scéna, během níž Lojza Bartík sděluje při poslechu rozhlasu: "Vyhráli jsme, soudruzi." Automaticky očekává, že každý, kdo je mu sympatický, má stejné politické smýšlení. Zde jsou patrné stopy skvělého psychologa Procházky, jehož postavy vždy vycházely z reálných základů. Samotný díl má několik velice zdařilých scén s obrovským se sexuálním napětím mezi Bláhou a Čadkovou. Příchodem Bláhy na scénu se v seriálu objevuje i alfa samec, což do té doby pro československou tvorbu nebylo obvyklé. Navíc scéna plná vášně mezi Bláhou a Čadkovou v lovecké chatě by bez potíží uspěla v erotickém snímku. Absence takových scén v naší domácí tvorbě měla samozřejmě kromě důvodu, aby nebyla poskvrněna morálka socialistického člověka, také jeden zcela pragmatický. Nedostávalo se alfa samců a Brzobohatý zkrátka nemohl hrát úplně ve všech filmech. Takže milé dámy, užijme si toto unikum plnými doušky, pro několik následujících desetiletí to bude poslední český filmový alfa samec. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (12)

  • Točilo se v Praze Bubenči, Břevnově, Zbraslavi a Dejvicích. „Liščí doupě“ se filmovalo na hradě Hasištejn. (sator)
  • Ve scéně z Liščího doupěte, kde továrník Čadek (Ilja Prachař) nabízí Bláhovi (Radoslav Brzobohatý) pití, se ho ptá na tehdy obvyklé luxusní pití – whisky, koňak... Když mu Bláha odvětí, že by si dal českou borovičku, sotva to dořekne, už mu ji Čadek nalévá. Za normálních okolností by ji musel nejdřív najít v baru a pak udělat pět šest kroků k Bláhovi a láhev otevřít, což by mu nějaký čas zabralo. (TomKey)

Reklama

Reklama