Reklama

Reklama

Balada o Cable Hogueovi

  • Česko Balada o Cablu Hogueovi (více)
Trailer

Obsahy(1)

Kdo jinému jámu kopá... Enfant terrible hollywoodského filmu Sam Peckinpah zůstal po westernu Divoká banda věrný svému oblíbenému žánru, ale výrazně změnil jeho polohu. Po brutálním násilí předchozího díla se v následujícím westernu Balada o Cablu Hogueovi podíval na svět Divokého západu přece jen laskavějším pohledem. Divoké přestřelky vystřídal humorný nadhled, vytříbený smysl pro filmový detail i pochopení pro stále chybující hrdiny snímku. Příběh prospektora jménem Cable Hogue (Jason Robards) začíná jeho zdánlivou smrtí v poušti, když ho oloupí a opustí jeho povedení kumpáni. Cable se nejen vylíže ze svých zranění, ale navíc si zřídí velice lukrativní občerstvovací stanici. A nakonec získá srdce krásné ženy s pochybnou pověstí (Stella Stevensová)... Titulní úlohu ztělesnil významný divadelní a filmový herec Jason Robards (1922–2000), držitel dvou Oscarů za skutečné postavy šéfredaktora Bradleeho (Všichni prezidentovi muži – 1976) a spisovatele Dashiella Hammetta (Julie – 1977), jemuž zdařile přihrávají stálí herci z Peckinpahových snímků Strother Martin a L.Q. Jones (Hogueovi zlotřilí kamarádi Bowen a Taggart) či Slim Pickens (kočí dostavníku Ben Fairchild). Postava kazatele je jediným westernovým vystoupením britského herce Davida Warnera a hlavní ženskou postavu prostitutky Hildy přesvědčivě ztvárnila Stella Stevensová. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (114)

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Na Peckinpaha celkově moc sentimentální a uslzené. Místy zase příliš komediální až groteskní. Lze tedy říct, že Balada o Cable Hogueovi je film poměrně dost...nevyrovaný:-) Asi nejde točit krvavou Divokou bandu každý den, člověk někdy musí odpočívat a rozjímat...:-) Bylo mi sympatické, že ve filmu režisér provokuje - děvka je poctivě vydělávající lady; kněz se vyspí se ženou a vydává se přitom za "nástroj boží, který Bůh seslal aby se ženě ulevilo od stesku a bolesti":-). Co se mi nelíbilo byl příběh, který balancoval na hraně lovestory, splnění amerického snu a vytoužené pomstě. Byl vším ale zároveň ničím - taková podivná směsice, která bohužel hlavně v závěru (posledních 20 - 30 min.) vůbec nefunguje. 70% ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Celkom zábavné. Robards je výbornou postavou. Uchopenou za správny koniec. Rovnako aj David Warner v úlohe kňaza, čo má rád ženy. Stevensovej prsia a zadok rovnako potešia. Peckinpah vytvoril po Divokej bande veľmi príjemný film na hranici romance a komédie. Málo akcie si to vynahrádza správnymi hodnotami u postavách. Lenže absencia výraznejšej dejovej zápletky spôsobuje, že sa film hlavne v druhej polovici zbytočne ťahá. Ako keby Peckinpah nevedel ako to ukončiť. A koniec ma výrazne sklamal. Finálna kňazova reč v pohode, ale koniec si žiadal rovnako pozitívny prístup ako zvyšok filmu. Výborná téma nesúca sa celým filmom a tým pádom aj skvelý soundtrack od Goldsmitha. Aj keď je to Peckinpahov najobľúbenejší film, ja si radšej dám Divokú Bandu, aj keď kvality mu nemôžem odoprieť. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Celkom originálny western s prvkami komédie ,so sympatickým J.Robardsom v hlavnej úlohe.Dobrý a zaujímavý príbeh miestami Packinpah dosť rušil zrýchlenými zábermi so zámerom pobaviť,čo u mňa nefungovalo a časté prestrihávanie do hlbokého výstrihu po čase tiež išlo na nervy.Nebyť týchto pár "humorných " scén dal by som čisté štyri,ale takto len okresané štyri.70%. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Sam Peckinpah ani nie tak komediálny, ako skôr nostalgický. A omnoho menej násilný, ako sme u neho zvyknutí. Vlastne si tentokrát vystačil úplne bez násilia a je to príjemná zmena. Zmena divokého západu, respektíve jeho transformácia z dostavníkov cez železnicu až po automobilizmus. Ale odlišne, ako v Divokej parte. Na divokom západe neboli dobrí ľudia ("žiadnych som si v meste nevšimol"), tých zlých sa našlo požehnane, ale väčšina bola asi ako Cable Hogue, ani dobrý, ani zlý, skôr nenápadný, smrdiaci a zarastený. A navyše veľký sympaťák. V rámci Peckinpahovej filmografie trochu podobné Patovi a Kidovi, ale tí sú tiež skôr bližší jeho legendárnym krvákom. Pri sledovaní filmu som si spomenul, že som ho už kedysi veľmi dávno videl v televízii. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Je to zvláštní varianta westernu – komediální balada o unikavosti lásky. Jason Robards i David Warner jsou výborní, Stella Stevens velmi krásná, až mne překvapilo, že už to ve filmu k ničemu lepšímu nedotáhla. Rozhodně velmi odlišný western než legendární Divoká banda. Už proto ho stojí za to vidět, možná pak začneme o Peckinpahovi uvažovat trochu jinak. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (5)

  • Několik členů štábu bylo během natáčení vyhozeno. Speciálně určený člověk měl na starosti kupování lístků na autobus a když Peckinpah vyhodil dalšího člověka, ihned se zeptal: ,,A máte pro něj lístek?" (MrCreosote)
  • Kvůli špatnému počasí se často nemohlo natáčet. Tyto přestávky využívali členové štábu v čele s Peckinpahem k pití alkoholu. Účet za pití nakonec činil více než 70 000 dolarů. (MrCreosote)

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Reklama

Reklama