Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Malajsie, 19. století. Britský kolonizátor James Brooke chce vší silou upevnit svoji moc. Ale je tady pirát Sandokan, syn Maháradži a poslední člen bývalé vládnoucí dynastie, který se postaví kolonizaci a bojuje proti nepřátelům, aby osvobodil zemi od kruté nadvlády. V roce 1884 vznikl na základě historické skutečnosti dobrodružný román Tygr z Malajsie od Emilia Salgariho, který měl velký ohlas u čtenářů. Filmová verze přilákala v roce 1976 téměř celou jednu generaci diváků před televizní obrazovky nejen exotickými přírodními scenériemi či charismatickým představitelem Sandokana v podání Kabira Bediho, ale také jeho romantickým vztahem s Mariannou na pozadí anglické nadvlády. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (183)

transbeskyd 

všechny recenze uživatele

Neohrožený Tygr z Mompracemu alias Kabir Bedi byl velký charizmaťák a onoho času, kdy se seriál vysílal tuším v neděli kolem oběda se stal velmi záhy mým idolem a jeho černobílou fotku s uhrančivým pohledem jsem si na střelnici samozřejmě koupil. Skok plavmo proti malajskému tygrovi, nebo pád ze skály v pytli do hlubiny ala Monte Cristo, z něhož se během pár minut samozřejmě dostane ve mě vzbudil obdiv. S pochybnou uměleckou hodnotou jsem si tehdy opravdu hlavu nelámal a není proč to měnit. Ve své době to byl zkrátka fenomén, který ve vzpomínkám už nic nepřeválcuje podobně jako další zidealizované dětské hrdiny. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Sladká předramatizovaná romantika v hávu vznešeného dobrodružství v boji proti kruté cizí nadvládě. Pirát z donucení Sandokan (Kabir Bedi), je ocháncem dětí a žen, pomáhá slabým a nevinným. Ženám se při pohledu na něj podlamují kolena, mužům nahání strach. Jeho protivníkem jsou chapadla anglické rozpínavé touhy po moci, prostřednictvím představitele Východoindické společnosti lorda Guillonka (Hans Caninenberg). A pak svobodný uchvatitel ve jménu anglického království James Brooke, rádža ze Sarawaku (Adolfo Celi). Opět vzájemné zamilování kladného hrdiny do neteře lorda Guillonka, Marianny (Carole André). Z dalších rolí: Sandokanův spolubojovník Yanez De Gomera (Philippe Leroy), anglický důstojník William Fitzgerald (Andrea Giordana), který šel proti Sandokanovi z osobních žárlivých pohnutek, a domorodý lovec Tremal Naik (Kumar Ganesh). A tak jsou k vidění bojůvky na souši, i na moři, zajímání a následné útěky hlavního hrdiny, dobrovolné únosy jeho vyvolené, zrazování a úskoky, odhodlání za spravedlivou věc, vzestup dobra a odboje na vrchol, sražení svobody do kolen a pouze závan naděje. Mezitím také velká láska a velká bolest ze ztráty. Opět přeslazený dort plné zdobné kyselé šlehačky. Na druhou stranu to byl můj oblíbený seriál mého dětství. Netrpělivě jsem čekal na další a další pokračování dobrodružství toho charismatického a spravedlivého Sandokana. ()

Reklama

zigy 

všechny recenze uživatele

Po třech dílech můžu říct, že kritika zdejších uživatelů není oprávněná. Seriál je určen pro naivní dětskou (jinošskou) duši a touto optikou se jedná o skvělé dobrodružství v atraktivních pirátských a indických exteriérech a se statečným Preissem jako Sandokanem, Novotným jako vychytralým Yanezem a dalším výbornými dabéry.....a ta krásná Marianna....Vylepšit by se dalo jen tempo děje, dneska by to zrychlili dvakrát. Znělka se sitáry je vskutku povedená. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

No jo, to byl hit jako blázen. Jen škoda, že už jsem se tehdy začínal zajímat o jiné věci než dobrodružné seriály. :) Uměleckou hodnotu to nemá pochopitelně žádnou, ale když ženské omdlévaly už při pouhém pohledu na charismatického Sandokana a chlapům se v noci zdálo o Marianně, perle z Labuanu, úspěch byl zaručený. Navíc v tehdejší nabídce ČST to byla skutečně pecka. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Vedle céček, Rubikovy kostky a Holek z naší školky určitě největší hit mých let školou povinných. Kabir Bedi tu zúročil své charyzma asi nejlépe ve své kariéře (snad vyjma Černého korzára), zdařile navozená exotická atmosféra a nostalgie také dělají své, ale k čtyřhvězdičkovému hodnocení značnou měrou přispěli hlavně dajačtí lovci lebek - od dětství moje oblíbená "sandokaní " rekvizita. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (12)

  • Svatý muž udělá Marianně (Carole André) na čele tradiční červenou tečku bindi a na její dotaz jí odpoví, že jí tímto žehná, aby měla úspěch. Bindi je ale symbolem vdané nebo zadané ženy. (Nick321)
  • James Brook (Adolfo Celi) bola aj reálna postava z histórie Malajzie. (Raccoon.city)
  • Na konci 6. části, kdy James Brooke (Adolfo Celi) stojí na pobřeží, ze kterého před chvíli odplul Sandokan (Kabir Bedi), jeden z mrtvých vojáků nadzvedne hlavu. (DZOUKR)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno