Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh o složitých vztazích režisérky zvané Bonžůrka a nezkrotné hlavní představitelky jejího filmu pro děti Rozmarýně se odehrává na pozadí průběhu filmového natáčení. Rozmarýna hraje dívku, která přišla při virovém onemocnění o vlasy, musí se nechat ostříhat do hola. Pochází z rozhádaného manželství a právě tato okolnost, kdy se vydá za svým otcem, způsobí štábu velké potíže. Nakonec vše dobře dopadne a film se dotočí. A Rozmarýna si po návratu domů s dětmi z ulice hraje na natáčení filmu. (Česká televize)

(více)

Recenze (61)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Ikona československého dětského filmu nás nechává nahlédnout do zákoutí tohoto kumštu. Osobitá Iva Janžurová plná filmařského slangu, a také jistě vystihující samotnou režisérku, nám tu ukazuje práci s dětmi a s filmem. Práci, která šla přímo od srdce. Barrandovská filmová továrna pracuje naplno, stejně jako celý štáb, pod vedením lidsky přísné režisérky. Hledání skutečné dětské osobnosti a všechny strasti i radosti natáčení. Svěrák a Smoljak pojali svůj film o filmování jednoduše, spousta parodujícího humoru a písní. Paní Plívová - Šimková si do toho přidala ještě drama, a takovou, řekl bych, větší reálnost, co se týká filmařských možností doby. Poctivý filmový svět, který nemá nic společného s tím komerčním a za účelem výdělku točícím světem dneška. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Věra Plívová - Šimková dokázala vlastní scénář umně zrežírovat. Jednoduchý nápad připomínající hraný film o filmu nebo - jak píše historik Trhák oživují nápaditá taneční čísla zasazená do natáčení Rozmarýnů. Vedení dětských herců je výborné. Zajímavé je, že např. Miriam Chytilová, známá jako hlavní představitelka ze seriálu Tajemství proutěného košíku, se v tomto filmu přirozeně zařadila mezi vedlejší postavy. Výkon Pavlíny Mourkové v roli Růženy je parádní. Škoda, že její postava nebyla o trošku líp prokleslena ve vztahu k rodičům. ()

Reklama

GIK 

všechny recenze uživatele

Ve snímku můžeme vidět spoustu odkazů na ostatní filmy režisérky Plívové. Kdo tuto tvorbu nezná, může v některých scénách tápat. Líbili se mi uvolněné a vynikající výkony nejen dětských představitelů, především hlavní dětská role a živelná Pavlína Mourková a u dospělých neméně divoká Dagmar Veškrnová. Mám rád tento typ filmů, kde se ukazuje zákulisí a kouzlo filmové tvorby, zde ještě v netradiční formě, kdy je divák nepřipraven vržen přímo do horečných příprav natáčení. Takto hezky to vymyslet a chtít ukázat dětem pohled za kulisy dokazuje opravdovou lásku k filmu. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem, že Věra Plívová - Šimková ode mě někdy nafasuje tak nízký hodnocení, ale nedá se nic dělat. Naprosto žádná souvislost nic, prostě jen si tančíme, zpíváme, žvatláme a spějeme ke svýmu konci. Dobrý byly pouze scény kdy se točí Rozmarýny a režisérka v podání Ivy Janžurový musela působit i jako psycholog aby děti danou scénu zahrály v tom jsem poznával samotnou Věrů Plívovou Šimkovou, ale jinak hrůza a děs obchází naší televizí. Vlastně abych se přiznal nepochopil jsem proč se kvůli roli v "rozmarýnech" hlavní hrdinka musela hodit do hola, alespoň že "leontýnku" nevzali trojkou, to bych asi nepřežil. Velký očekávání se změnilo ve velký zklámání. ()

martins 

všechny recenze uživatele

Ano ukázka toho, co bylo možné v době normalizace točit, ale oproti Atomové katedrála nebo dalších skvostech o Klementu Gotwaldovi ještě dobré. Ve filmu původně obsazen Jan Tříska, zřejmě v postavě kameramana, po jeho emigraci roli převzal Jiří Krampol. Herecky nepříliš dobře obsazený film snad jen Iva Janžurová jako režisérka. Jinak normalizační hvězdičky typu Mourkové, Hofbauera nebo Reifové. V obvykle potrhlé roli Dagmar Veškrnová. Film o natáčení dětského filmu, kdy hlavní hrdinka si musí nechat oholit hlavu a hraje v paruce, zamiluje se, ale její láska skončí, když dá chlapec přednost jiné. Na konci filmu si pak děti zahrají na tvůrce filmu. Filmu vévodí zpěv Jany Kratochvílové. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (4)

  • Film bol natáčaný v Novom Bore a v okolí České Lípy. (dyfur)
  • Kameramana hral pôvodne Jan Tříska, po jeho emigrácii bola jeho úloha preobsadená, avšak v niekoľkých záberoch ho môžeme predsa vidieť. (dyfur)
  • Herečka Dana Vávrová je ve filmu na konkurzu pod jménem Vávrová. (M.B)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno