foto

Mikuláš Křen

  • nar. 26.9.1972 (44 let)
    Plzeň, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Český herec Mikuláš Křen se narodil 26. září 1972 v Plzni v rodině kameramanů Jessiky Horváthové a Mikuláše Křena. On sám stál poprvé před filmovou kamerou již ve třech letech ve filmu režisérky Věry Plívové-Šimkové, JAK SE TOČÍ ROZMARÝNY (1977). Po maturitě na pražském gymnáziu absolvoval studium jazyků doma, a poté v americkém Ohiu a španělské Grenadě, což mu otevřelo dveře do zahraničních studií, herectví ale nikdy nestudoval.

Přestože v českých filmech zatím tolik příležitostí nedostal, jeho kreace v nich jsou nepřehlédnutelné: narkoman Miki v Taušově psychologickém filmu KANÁREK (1999), vlezlý videofilmař Robert v Ondříčkově hořké komedii SAMOTÁŘI (2000) nebo student čínštiny a přítel hlavní hrdinky Kornel v psychologickém dramatu O DVE SLABIKY POZADU (2004). V poslední době se objevuje v několika televizních seriálech (OKRESNÍ PŘEBOR, 2010). K zahraničním zkušenostem patří účast ve hvězdně obsazených projektech jako seriál DUNA (2000), akční snímek ČESKÁ SPOJKA (2002) nebo TV film HITLER: VZESTUP ZLA (2003).

Herectví není jediné, čemu se Mikuláš věnuje. Pracuje též s kamerou a režíruje krátká audiovizuální díla (promofilmy, videoklipy a reklamy). Sám se objevil v několika reklamních spotech, mj. na Paegas, British Petrol a pivo Heineken. Kromě toho je i manažerem skupiny Ultraphonics. Sympatický herec s uhrančivým pohledem snadno nepodléhá popularitě a díky širokým jazykovým schopnostem bude nadále sázkou na jistotu v budoucích zajímavých projektech českých i světových režisérů.

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Herecká filmografie

Filmy

2015 Burácení
Domácí péče
2008 Rezoluce 819 (TV film)
2007 L... kot ljubezen
2005 Pterodaktyl
2004 O dve slabiky pozadu
2003 Hitler: Vzestup zla (TV film)
2002 Česká spojka
2001 Člověk v ZOO
2000 F (studentský film)
Samotáři
1999 Hanele
Kanárek
Sourire du clown, Le
1995 Tom est tout seul
1994 Joint Venture
1993 Bláznivá láska (TV film)
1977 Jak se točí Rozmarýny
1976 Cizí člověk (TV film)

TV seriály

2016 Autobazar Monte Karlo (TV seriál)
Dvojče (S02E06)
Akce Čistka (S02E04)
2015 Autobazar Monte Karlo (TV seriál)
Číňan (S01E07)
Papírová pojišťovna (S01E02)
Bez hranic (TV seriál)
Obscura (S03E12)
2014 Clona (TV seriál)
Práskač (E05)
První republika (TV seriál)
Štvanice (S01E22)
Sbohem a odpusťte (S01E21)
Eskamotér (S01E20)
další epizody (4)
Bez hranic (TV seriál)
The Rescue (S02E01)
2013 Sanitka 2 (TV seriál)
2010 Okresní přebor (TV seriál)
2009 Přešlapy (TV seriál)
2005 Dobrá čtvrť (TV seriál)
2000 Duna (TV seriál)
1995 One for the Road (TV seriál)
1990 Největší z Pierotů (TV seriál)

Dokumentární

2015 Cesta kolem vinic (TV seriál)

Režijní filmografie

Kameramanská filmografie

Dokumentární

2015 Film o filmu: Domácí péče
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace