Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Krakonoš a lyžníci je rozmarným příběhem o lidech z hor, navazující na legendy a pohádky tohoto kraje a přibližující přitom i kořeny, z nichž vznikaly. Na počátku minulého století byla přivezena do Krkonoš novinka - lyže. A právě kolem lyží se točí půvabné vyprávění, jehož hlavními hrdiny jsou dva malí kluci a jejich přítel proslulý pašerák, který má v dětské fantazii všechny vlastnosti pána hor, Krakonoše. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (271)

cskomando 

všechny recenze uživatele

Nic nedokáže zpříjemnit Vánoční svátky jako tato pohádka, každým rokem mnou ale i tisíce lidma sledována, snad nikdy neztratí svojí krásu tohoto filmu, která se ukrývá v Krkonošských horách. Kam se hrabou dnešní moderní české filmy s těma moderníma ,,borcema' např. Jiří mádl... to je ubohost doslova a do písmene. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Jelikož si tuhle "pohádku" matka pouští o Vánocích pravidelně už snad přes deset let (ale ona ne aby na to koukla JEDNOU - v prosinci se ve videu protočí kazeta nejmíň pětkrát!), chovám k ní jistou nedefinovatelnou averzi, třebaže kvalitativně na tom není nejhůř. (edit: po odstěhování averzi střídá střídmá nostalgie) ()

Reklama

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

V paměti mi utkvěla skvělá hudba (a hlavně titulní song) Petra Hapky, jinak mi film nějak nesedl. Nebavil mě. Možná kdybych ho viděl jako malý, utvořil bych si jiný názor - protože pro děti je film především určen. Ale teď ve čtyřiceti - i přes výborné herecké obsazení mi připadalo, že tam všichni přehrávají a až zbytečně moc se pitvoří a "příběh" jsem hledal marně. Spíše šlo o takový pokus zobrazit život a atmosféru venkova v horách "za císaře pána" - a to se vcelku povedlo. ()

WinnJets 

všechny recenze uživatele

Neskutečně pohodový film, který každou zimu shlédnu několikrát a nikdy mne neomrzí. Nádherné zpracování tehdejšího života v horách (i když samozřejmě malinko zidealizované), plné sněhu, dětských radovánek, krásných dobových dřevěnek a kouzelné zimní atmosvéry. Ta na člověka prakticky po celý film neustále dýchá a vtahuje jej do děje. Když člověk vidí zdejší školu, tak by do ní nejraději hned začal chodit, to samé platí se zdejší hospodou ve které se schází prakticky celá vesnice od pašeráků až po finance (celníky) a nedat si v ní tehdejší točené, nepasterizované pivečko by byl opravdu hřích. No prostě všechny interiéry (sklářká dílna, hospoda, škola či třeba tkalcovské domky) jsou zde naprosto dokonalé. To vše je doplněno úžasnou hudbou pana Hapky i skvělými výkony všech herců včetně těch dětských. Prostě jedním slovem - PARÁDA, PARÁDA, PARÁDA...:) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Spolu s Pány kluky nejlepší film režisérky Plívové - Šimkové, který je v kontextu její tvorby netradičně zasazený do minulosti přelomu 19. a 20. století. Poeticky laděný snímek o minulosti kraje, kde režisérka vyrůstala, je primárně určený dětem a tomu odpovídá i volba filmové řeči a struktura vyprávění. Klukovská dobrodružství, hry a radovánky v konfrontaci s někdy ne zcela pochopitelným světem dospělých se proplétá s pověstí o vládci hor - Krakonošovi. Celkový dojem: 75 %. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (13)

  • Okolo Rokytnice nad Jizerou, kde se film natáčel, vede místní naučná stezka značená červenou barvou. Začíná u motokárové dráhy a po 3,2 km končí na Hořeních Domcích u chaty Lovčenka. Je po snímku pojmenována a na několika tabulích se seznámíme s historií lyžování na Rokytnicku. (Dvojirakri)
  • Točilo se tři měsíce v zimě. Natáčení probíhalo např. v osadě Jizerka. (M.B)

Reklama

Reklama