Reklama

Reklama

Barva z vesmíru

  • USA Color Out of Space (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Rodina Gardnerovcov žije na odľahlej farme. Jednej noci zasiahne ich pozemok meteorit, ale okrem zápachu, ktorý z neho vychádza, a miestnych televíznych novín, ktoré aj tak nikoho nezaujímajú, tomuto úkazu nevenujú pozornosť. Všetko sa ale mení vo chvíli, keď sa začne meniť správanie všetkých členov rodiny a postupne upadajú do zvláštneho stavu. Začína byť jasné, že objekt na ich pozemku nie je z tohto sveta a jeho dopad bude mať pre rodinu katastrofálne následky. (Marceloo)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (218)

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Stejnojmenná povídka hororové legendy H. P. Lovecrafta, vyprávějící o meteoritu z vesmíru, který si začne místo svého dopadu na Zemi předělávat k obrazu svému, se dočkala fantastické moderní filmové adaptace, v níž tento fialově zářící meteorit dopadne na odlehlou farmu pětičlenné rodinky, která je následně zbavena racionálního vnímání, postupně přichází o rozum a je vystavena svým nejhorším nočním můrám. V nekompromisní, brutální, snově opojné, neonově psychedelické a osobité vizi nechybí radioaktivní monstra, čarodějné rituály, pískající studna, lamy alpaky, nádherně hysterický herecký výkon Nicolase Cage a dokonce ani reflexe úzkosti současné společnosti z environmentální krize. Děsivý a intenzivní film s působivou kamerou, padnoucí hudbou a originálně ztvárněnou „lovecraftovskou“ atmosférou prohlubujícího se zoufalství, bezmoci a strachu ze zdařile ztvárněného neznámého zla, které je dostatečně konkrétní a současně i mysteriózně záhadné. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Další z těch povedenějších filmů s Cagem, kde divák moc netuší, co se bude dít a jak to vlastně celé dopadne. Jednoho večera najde rodinka na svém dvoře meteorit a od té doby se začnou dít podivné věci. Velkou pozornost si zaslouží především kamera, spousta záběrů je zralých k zarámování a pověšení na zeď. Film je dávkován po malých doušcích a hodně dlouho děj neodpovídá tomu, že je v kolonce žánr napsáno horor. Něčeho zásadnějšího se dočkáme až v poslední půl hodince. ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele

Carpenterova Věc a Garlandova Annihilation jsou mé velmi oblíbené filmy, takže když je někdo smíchá do přímočarého hororu v americkém zapadákově, a navrch přihodí už tradičně freneticky šíleného Nicholase Cage, tak prostě neřeknu ne. I když větší ambice než hustou atmosféru a velice hezké vizuální zpracování Barva z vesmíru nemá. 7/10 ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Lovecraftovy povídky mám velmi rád, protože pracují s představivostí čtenáře, ale pro filmové adaptace je dobré je přizpůsobit, jako to uměl Stuart Gordon. U Stanleyho adaptace je vidět, že rozpočet byl skromný (uchechtnete se, když v některých případech, kdy by se mohlo něco masitého stát, zasvítí fialově neony a když nedostatek financí na monstra ve fyzicky natáčených částech filmu režisér maskuje céčkovou vatou a střihem). Trvá docela dlouho, než dopadne meteorit a i potom se to celkem táhne kvůli delší stopáži, místy to má ale povedenou atmosféru a Cage do kontextu šílenství z kosmu dobře zapadnul. Alpaky a čarodějnictví bylo úplný bizár. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem si po letech oživil znalost literární předlohy a už při četbě mi bylo jasné, že film se Lovecrafta bude držet asi jen hodně volně. A taky že jo. Na zahradu odlehlé chalupy, ve které žije rodina se třemi dětmi, spadne 'povětroň'. A věci okolo, včetně zvířat i lidí, se začnou měnit k obrazu mimozemskému. Až potud to sedí, ale dál už je všechno trochu (vlastně hodně) jinak. Ale to vůbec nevadí, naopak, protože poněkud suchopárná a nezáživná Lovecraftova povídka je hollywoodskými profíky přetransformována do skvělého halucinačního sci-fi thrilleru, který místy připomene Carpenterovu věc, místy možná něco od Kinga, nebo... Ale dost, nebudu tu škatulkovat, mrkněte se sami. Cage řádí skoro jako za mlada, magoři mu jdou pořád dobře, což je jistě dobrá zpráva. A moc se mi líbila i jeho filmová dcera (moderní popčarodějka čtoucí brožovaný Necronomicon z Levných Knih), zvlášť poté, co jí taky hráblo a vykérovala si nožem pizdu na čelo. Jen teď trochu nechápu, co nějací retardi z Future Gate v anotaci mysleli tím angažovaným plkem o "dotýkání se palčivých a aktuálních společenských témat". Mezirasové vztahy (bílá + černý) asi ne, tak že by snad (ne)čistotu vody?? Jděte se bodnout i s tou mongoloidkou Grétou, vy vypatlanci. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (6)

  • Lavinia Gardner (Madeleine Arthur) má ve svém pokoji vyvěšený plakát hudebního projektu Artkau Eos. V další scéně nosí triko s logem stejné skupiny. (DanteZ)
  • Ve scéně, při které Ward Phillips (Elliot Knight) vidí poprvé projevy barvy z kosmu, si zakrývá oči novelou „The Willows“ od Algernona Blackwooda. Jde o dílo, které H.P. Lovecrafta – autora předlohy –  zásadně inspirovalo v jeho vlastní tvorbě. (DanteZ)
  • Kniha ležící na stole, která je vidět v 19. minutě filmu, je Simonova verze Necronomiconu (Avon Books, New York 1980). Jde o fiktivní dílo, ale minimálně jedna část textu, obsahující kolekci exorcismů, čerpá ze seriózní vědecké publikace (Die Assyrische Beschwörungsserie Maqlu nach den Originalen im British Museum herausgegeben, Acta Societatis Scientiarum Fennicae, Tom XX, Nr. 6, Helsinky 1895). K tomu však byly přičleněny neautentické doplňky, hlavně tzv. „Svědectví šíleného Araba“. Název „Necronomicon“ obdrželo dílo z komerčních důvodů. (Adramelech)

Související novinky

7. ročník sci-fi festivalu Future Gate je tu

7. ročník sci-fi festivalu Future Gate je tu

22.01.2020

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate divákům přinese řadu nových oceňovaných snímků (Malý Joe, Vivárium, H0use), které budou soutěžit o hlavní cenu festivalu, ale i nesmrtelné… (více)

ČSFD skvadra zpět na Sitges Film Festivalu

ČSFD skvadra zpět na Sitges Film Festivalu

08.10.2019

Po úspěchu loňské filmové výpravy se čtyřčlenný ČSFD tým opět vydal na nejvýznamější festival pokleslých žánrů na světě. Hororoví fandové Filmmaniak, RUSSELL, Goldbeater a POMO (na spodní fotce zleva… (více)

Reklama

Reklama