Reklama

Reklama

Devátá brána

  • Španělsko La novena puerta (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dean Corso je expert na staré bibliofilie, specializuje se na zjišťování pravosti a oceňování hodnoty starých knih pro významné sběratele. Je najat bohatým podivínem Borisem Balkanem, aby si prohlédl a prověřil kopii knihy "Devět bran do Království Stínů" jejímž autorem je sám Satan. Má to být jedna ze tří existujících kopií, z nichž pouze jedna je ta pravá a tu je třeba označit. Balkan posílá Corsa do Evropy, aby tam vyhledal zbylé dva tisky a porovnal je s už dostupným originálem. Ten brzy přijde na to, že kniha, kterou vlastní Balkan je ze sbírky Andrewa Telfera, který se za záhadných okolností oběsil. Na cestě plné tajemných i erotických kontaktů a záhad se Corso střetne s vdovou po Telferovi a také s bezejmennou, krásnou francouzskou dívkou, svým andělem strážným... (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (609)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Štýlom a atmosférou mi film pripomínal Constantina, to bol však špičkový a oveľa lepší film. Tento sa chytil látky oveľa menej pútavo, dej je nudnejší a ten záverečný obrat "anjel alebo diabol?" sa dal predpokladať. Myslím si tiež, že film nemusí každý pochopiť, nie je to tu všetko vykladané priamočiaro, jednoduchšie. Zbytočný zmätok v inak dobre ladenom filme, ktorému prospela veľmi dobrá hudba. ()

Algernons 

všechny recenze uživatele

Vtahující premisa, režie a Depp pěkně namlsají v první polovině snímku. Bohužel se to vše začne pomalu vytrácet skrze nezvládnutou dramaturgii a gradaci příběhu, který film postrádá. Zbytečně rozvláčné zakončování podráží snímku nohy. To platí i pro scénář, který vlastně nenabízí pořádné uspokojivé vysvětlení zápletky a předchozího konání vedlejších postav. Dost to šustí scénářem. To by mi až tak nevadilo, kdyby si postava Corsa prošla zajímavým vývojem a byla by to hlubší studie jeho postavy. Nebo, kdyby tu byla hlubší pointa pro příběh. Prostě cokoliv. Takto ale závěr snímku dost vyšumí do prázdna, protože tu chybí jakákoliv katarze, ať už dějová, příběhová nebo vývojová pro postavy. Škoda. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Podľa môjho názoru, ďalší z podhodnotených filmov tu v databáze. Videl som ho už niekoľko krát a vždy ma upútal niečím ďalším, novým. Pravdepodobne na plné docenenie tohto skvostu nestačí iba jedno pozretie. Zaujímavý námet, perfektný scenár, skvelá hudba, ktorá zvyšuje napätie/tajomno a to všetko korunované hereckým koncertom J. Deppa. Celým filmom ma sprevádzala zvedavosť (hlavne prvý krát) ako to len dopadne a bol som lačný po vysvetleniach. Vysvetlenia sa dostavia, ale divák si ich musí poskladať do celkovej mozaiky sám, aj to je na tomto filme geniálne, prinúti diváka pohnúť šedou kôrou mozgovou. Proste bez mihnutia oka plný zásah, dal by som aj viac ak by to bolo možné. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Dean Corso je kšeftman a odborník na staré knihy, které oceňuje a specializuje se na zjišťování jejich pravosti. Hulí jak fabrika a čest se smyslem pro férový obchod se mu obloukem vyhýbá. Hlavně ať jsou šeky dostatečně tučné. Jeho novým klientem se stává podivínský sběratel, který chce prověřit okultní knihu, jejíž spoluautorem má být samotný Lucifer. A která údajně existuje pouze ve třech exemplářích. Pátrání po pravdě rozhodně nebude procházkou v oblacích.. Uznávaný světoběžník Roman Polanski se po pěti letech vrací k režii a stále si drží slušnou úroveň jednoho z mála východních režisérů, kteří se dokázali prosadit v továrně na sny. Opět si pohrává se sklony lidské povahy ke zlu, s nejistotou k vládě nad vlastním osudem, s hutnou atmosférou (k duhu mu jde i skvělá kamera Dariuse Khondjiho – Sedm, Úkryt, Tlumočnice). Tentokrát ale i rád mate diváka a předkládá mu nejednoznačné stopy, jenže z intelektuální detektivky se to občas celé drolí v dosti zvláštní tvar. Polanski potřetí využívá herecké schopností své nestárnoucí manželky Emmanuelle Seigner a obsazuje ji do role záhadné ochranitelky hlavního hrdiny. Toho se zhostil Johnny Depp, umolousaný bibliofil, který snímek drží nad vodou i v dosti matném vyústění. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Oproti předloze velice nevydařené. Zpracovává jen jednu z dějových linií a paradoxně tu "méně" důležitou. Přesto film samotný není špatný, byť ten pohled do světa bibliofilů a lovců vzácných výtisků není tak působivý, jak mohl (a měl!) být. Bohužel to celé kazí opravdu zhovadilý závěr a tak to drží nad vodou s vypětím všech sil jedině Depp. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (31)

  • Na hudebním podkladu filmu se podílela i Pražská filharmonie. (korndaddy)
  • Taška, ktorú Dean Corso (Johnny Depp) používa v celom filme, sa v skutočnosti používala medzi francúzskymi vojakmi okolo roku 1935 na prepravu munície a ďalších drobných predmetov. Pôvodný názov tašky je Musette samec 35. (misterz)

Související novinky

Johnnyho Božská komedie

Johnnyho Božská komedie

04.12.2008

Johnny Depp už jednou pravost starého rukopisu ověřoval – vzpomínáte na Devátou bránu? Zdá se, že bude opět listovat „v knihááách vázaných v kůži“. A co je v nich „napsáááno“? Danteho Božská komedie.… (více)

Reklama

Reklama