Reklama

Reklama

Devátá brána

  • Španělsko La novena puerta (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dean Corso je expert na staré bibliofilie, specializuje se na zjišťování pravosti a oceňování hodnoty starých knih pro významné sběratele. Je najat bohatým podivínem Borisem Balkanem, aby si prohlédl a prověřil kopii knihy "Devět bran do Království Stínů" jejímž autorem je sám Satan. Má to být jedna ze tří existujících kopií, z nichž pouze jedna je ta pravá a tu je třeba označit. Balkan posílá Corsa do Evropy, aby tam vyhledal zbylé dva tisky a porovnal je s už dostupným originálem. Ten brzy přijde na to, že kniha, kterou vlastní Balkan je ze sbírky Andrewa Telfera, který se za záhadných okolností oběsil. Na cestě plné tajemných i erotických kontaktů a záhad se Corso střetne s vdovou po Telferovi a také s bezejmennou, krásnou francouzskou dívkou, svým andělem strážným... (Magic Box)

(více)

Diskuze

Leno

Leno (hodnocení, recenze)

Film o čarovaní ( vyvolávanie diabla ) podľa nejakej starej knihy. Zišlo by sa to natočiť podľa nejakej SKUTOČNEJ knihy ( najlepšie aj dostupnej pre verejnosť ) .

Uživatel gregaart smazal svůj příspěvek.

NoxArt

NoxArt (hodnocení, recenze)

Zrovna jsem si na něj taky dnes vzpomněl, ze všech těch dnů. Už se to asi moc nepohne.

Viděl jsem několikrát, ale hodnocení chápu. Za mne: trochu ospalý film, chybělo mi napětí, lepší postavy - horror nebo thriller bych to nenazval, spíš dobrodružný. Motivace Corsa mi dodnes není jasná, to mi při celkem vadilo ... ale to asi zůstane trochu záhadou.

Na druhé straně ta prostředí, námět jsou dost dobré, knihy a kresby úžasné. Jen myslim, že z toho šlo dějově, atmosférou, herecky udělat víc. Já si třeba užívám Šifru, ta je tady ale strhaná ještě víc ... každopádně ty tu máš film, co se ti líbí, tak jestli je modrý nebo ne, kašlem na to

bleer

bleer (hodnocení, recenze)

filmový klenot - prostredie knižníc, satanský námet a krásný jebací anjel

petr.c17

petr.c17 (hodnocení, recenze)

Oblíbený film, viděl jsem ho už několikrát. Má však své zádrhele. Polanski jako režisér se vyznačuje dobrým renomé: viz jeho Rosemary má děťátko, Hořký měsíc atd. Kdo má rád témata kolem okultismu a při tom se vyhýbá hloupým hororům, mohl by si tu přijít na své. Bohužel se zde pár akčních scének vyskytuje a přijdou mi pro jinak komorně laděný film jako pěst na oko. Ochránkyně Deana Corsa - tajemná dívka - si mohla to karate odpustit - respektive Polanski tyhle bitky mohl vynechat. Ale odpouštím mu - asi chtěl uspokojit širší veřejnost - hloupé scénky jsou vyváženy vícero jinými epizodami - které jsou přímo kouzelné - např. návštěva ve Španělsku u knihvazačů - bratrů Cenizových nebo v půvabné vilce v Portugasku u Viktora Fargase a vůbec celá atmosféra pátrání po pravé knize a to porovnávání jejich rytin - jedna z nich nese signifikantní motto: SILENTIUM EST AURUM - mlčeti zlato
Jestli někdo nepochopil, co je tou devátou bránou - aspoň podle mého skromného výkladu a tudíž pointou - jak vyplývá z názvu, tak je to právě tahle múza ochránkyně - a jak se zdá, devátou bránou je právě její lůno - kterou se vchází na Onen vysněný svět, svět básníků i okultistů - když jsem tu závěrečnou scénku sledoval, vzpomněl jsem si na jednu úvahu z Talmudu: Zdalipak je možno v ráji nebeském setrvati v dlouhé prodlevě na vrcholku oragsmu a z této hory rozkoše nesestupovati - případně až se nám uráčí? toť parafráze zajisté.
Dodávám jen, že předlohu - knihu od Reverteho - jsem nečetl a nemám srovnání - moje úvaha o pointě vychází pouze z filmu.

na příspěvěk reagoval gregaart

J. K. Lister

J. K. Lister (hodnocení, recenze)

V některých filmech nelze na otázky odpověď, v tom vám může pomoci vaše obrazotvornost, abyste si vytvořili svůj vlastní závěr filmu. Je to jako by vám někdo povídal o klinické smrti a nedovedl ji popsat.

AWATS

AWATS (hodnocení, recenze)

To si tak jednou kráčím po obchoďáku a když jdu kolem stánku s dývkama, zahlédnu obal, kde vidím á Johnny Depp v hlavní roli a čtu, film Romana Polanského, tak si říkám, no nekup to za ty prachy, 42 korůn :-D No a už to zkrátka nedělám, tyhle věci, film, o kterém dopředu nic nevím ( nekoukl jsem na čsfd :-D ) už u těchto stánkařů, povětšinou s pochybným zbožím, nekoupím ;-)

Theatis

Theatis (hodnocení, recenze)

ako tak pozeram na ten plagat, zistujem, ze az niekto natoci half-life the movie tak herec na gordona freemana je jasny.

Mandalorian

Mandalorian (hodnocení, recenze)

Pravda. není to špatný film. Bohužel ale od spousty myšlenek odběhl a tudíž nebylo dost otázek zodpovězeno. Nevyužil svůj potenciál.

JohnyCH

JohnyCH (hodnocení, recenze)

Byl to hezkej film. téma bylo taky dobrý. Hrál tam Johnny, takže určitě je dobrý se na to kouknout. ale je tu to slovíčko : "ale" Je to sice hezkej film, kterej nejspíš hodně lidí zaujme, ale prostě neni pro mě. U konce filmu sem se modlil, aby nešly titulky a ony nakonec šly. Ano, sice sem chtěl nějakej náznak otevřeného konce, ale tenhle náznak otevřeného konce mi nic neřekl. Prostě mám pocit, že sem se koukal na film ze kterého jsem viděl jen prostředek. nevim proč tam šel, nevim proč tam chtěl, nevim k č emu mu to bylo, nevim co se stalo.....to sem radši moh dělat fotoalbum, než na to koukat a vyhulit půl krabky......za téma a Johnnyho 2*....víc ani ťuk.....

hrabě_olaf

hrabě_olaf (hodnocení, recenze)

velmi bavilo - velmi líbilo - a závěr je domyšlený i dotažený - v diskusi je odkaz na knihu - je film srovnatelný????

kluzo

kluzo (hodnocení, recenze)

´Pro mne jeden z nejlepších (ne-li nejlepší) filmů s tímto námětem.

Snapphanar

Snapphanar (hodnocení, recenze)

Jak vidím, spousta lidí má problémy s otevřenými konci... Chápu, že těm se slabší fantazií dělá potíže si i uvědomit, "co to mělo vlastně znamenat", že tito lidé, nebo alespoň někteří z nich potřebují konec, kde se přinejlepším hlavní aktéři vezmou a vypravěč řekne "... a žili spolu šťastně až do smrti".
Konec Deváté brány je možná mírně otevřený, ale poskytuje tak mystičtější náhled divákovi. Je na jednu stranu zcela jasné, co se stalo, a na tu druhou můžeme jen snít...

Paulie

Paulie (hodnocení, recenze)

Ale jo... film vůbec nebyl špatný, ale nemůžu nepřidat svůj obvyklý povzdech - kdyby se film o 30 minut zkrátil, jen by mu to prospělo.

haack

haack (hodnocení, recenze)

Podle mě skvělá atmosféra. Je to film, který mě chytil od začátku do konce... Je to svým způsobem skvělá hypnóza, pokud to tak můžu nazvat. Pro mě v žádném případě zklamání a ani podivný konec mi nevadil. Ponurá atmosféra mě pohltila... Pro mě je to jeden z nejlepších filmů vůbec.

chanahd

chanahd (hodnocení, recenze)

Knižní předloha - Dumasův klub - byla výborná. Tak jsem asi i od filmu čekala trochu víc. Atmosféra byla skvělá, ale také jsem se chvílemi trochu nudila.

thundarr

thundarr (hodnocení, recenze)

Přiběh knih mne zaujal ... jejich propojeni bylo sice celkem pruhledne, ale jinak moc pěkně zpracovane. jen ten konec, když začaly titulky, musel jsem chvili přemýšlet jak to asi mělo zkončit.... a podivat se znovu na posledni rytinu knihy abych si něco domyslel. Koukatelne :)

Mischel

Mischel (hodnocení, recenze)

Film je podle mě výborný. Atmosféra skvělá a příběh týkající se knih se mi zdá originální. Nepřipadá mi, že by měl moc nudných míst....

ljk

ljk (hodnocení, recenze)

koukám, že na konci se tu neshodneme... Dle mého svěle vyřešený konec; možná trochu otevřený, záleží na pohledu, záleží co sledujete...

MRmic

MRmic (hodnocení, recenze)

Naprosto souhlasím S HonzouR-Film je dost dobrej až na konec.Ten se moc nepovedl!

HonzaR.

HonzaR. (hodnocení, recenze)

Nemám rád filmy bez konce. U tohoto ve mně zůstal velmi silný pocit, že ho kousek chybí.

fefee

fefee (hodnocení, recenze)

Skvelý filmík, dobrá atmosféra a J.Depp bez komentára...nechápem prečo má tento film také slabé hodnotenie. 68% má tu ktovie aký sračkový film, a tento k nim rozhodne nepatrí...

Strumpadlo

Strumpadlo (hodnocení, recenze)

Fantasticka atmosfera,az niekedy husia koza naskakuje,rovnako skvely Depp..Az na trosku odflaknuty koniec,ktory mi pokazil zazitok z tohto podla mna skvostu..ked som to prvy krat pokukal,upijal som si zaroven s Corsom,z Becherovky a ladom,a koniec som si pozrel dodatocne:))....prave som to dopozeral,tak asi piaty-siesty krat

geedee

geedee (hodnocení, recenze)

Blbý konec? Nesouhlasím. Ten film nemohl a nesměl skončit jinak. Bože, chraň před happy endy by U. S. A...... nebo spíš Satane, chraň? Teď nevím, jsem zmaten... Jinak skvělý atmosférický film (až na nějaké drobné výtky).

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

Lukášek: Ohledně časového údobí, kdy se děj odehrává: oni mobily nebyly úplně běžnou záležitostí ani v první půlce 90tých let. Ale v baru, před kterým na něj čeká ten černoch, pokládá Corso peníze na stůl a mě to přišlo jako 55 Euro (minimálně ta šedivá navrchu), což je možné, protože Francie přistoupila k euru 1.1.1999. Ale můžeš si to ověřit na téhle stránce http://www.banknotes.com/fr.htm , já už film bohužel nemám. :)

 (hodnocení, recenze)

Vůbec nechápu odmítavé komentáře. Je jen málo filmů s podobnou tematikou- pátrání po pravosti satanské knihy. Námět velmi zajímavý,okořeněný tajemnou atmosférou.Divák není příliš námáhán přemrštěným tempem scén,při jeho sledování podlehnete příjemně tísnivé náladě. Herecké výkony jsou až na některé výjimky velmi obstojné. Johny Depp působí uměřeně a kultivovaně,Frank Langella zase nevyzpytatelně.Co však zůstává poněkud mlhavé je doba,kdy se má příběh odehrávat- úplná absence mobilních telefonů nasvědčuje,že se asi bude jednat o 70.-80. léta 20. století? Jedinou techn. vymožeností je kopírka,kde Corso ofocuje rytiny z knihy Devět bran.Ani "ukradené" červené ferari není právě nejstarším modelem. Jako trapné divadlo mi přijde černá mše pořádáná Lenou Olin,nevím,zda se mám bát satanistů nebo se smát bláznům v černých kápích,kteří odříkávají nesrozumitelné latinské pasáže z knihy Devět bran. Hezkým motivem je postava "anděla strážného" v podání Em.Seigner,která je vlastně vtěleným ďáblem,jejímž svodům podlehne v závěrečné ďábelské souloži hlavní hrdina Corso.Polanski měl při výběru své ženy pro tuto úlohu šťastnou ruku. Celkově na mě film působí zklidňujícím dojmem,uvolněně, má kvalitní dabing,takže si jej vždy rád promítnu.

Hingis

Hingis (hodnocení, recenze)

To je neuvěřitelný. Celej film napínavej, ale ten konec to celý zabije a vy akorát kroutíte hlavou, co to bylo za blbej film.

Související novinky

Johnnyho Božská komedie

Johnnyho Božská komedie

04.12.2008

Johnny Depp už jednou pravost starého rukopisu ověřoval – vzpomínáte na Devátou bránu? Zdá se, že bude opět listovat „v knihááách vázaných v kůži“. A co je v nich „napsáááno“? Danteho Božská komedie.… (více)

Reklama

Reklama