Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Film představuje současnému publiku jednu ze základních kapitol novodobých amerických dějin. Alice Paulová (Hilary Swanková) a Lucy Burnsová (Frances O´Connorová) se rozhodnou vymezit vůči hnutí sufražetek, bojujícímu za volební právo žen, a posunout diskusi o volebním právu pro ženy do radikálnější polohy. Ve volebním roce 1920 se jim podaří proniknout do vyšších struktur a připravit celou řadu akcí, kvůli kterým se nakonec ocitnou ve vězení. Režisérka Katja von Garnierová film nenatočila jako pietní retro, ale oživila ho moderní hudbou, netypickou formou (obraz je často zrychlený apod.) a moderním pojetím charakterů hlavních postav. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (27)

Ganka 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že skvělé výkony i podmanivá hudba mě dostaly. U scény z průvodu jsem doslova trnula. Velmi dobře vybrané charismatické herečky (zejména Swank, Farminga a O'Connor). Šovinisté jistě budou mít sto a jednu námitku, já jsem lépe zfilmovaný příběh sufražetek neviděla. Je dobré si uvědomit, kolik toho museli lidé dříve vybojovat, abychom mohli mít věci, které dnes bereme jako samozřejmost. A také to, že ženy nejsou tak slabé, jak vypadají. ()

venison 

všechny recenze uživatele

Před produkcí HBO už po několikáté smekám klobouk.. Dokáží vzít "naučné" téma - popsat historickou dobu nebo osobnost - a udělat z něj velmi zajímavé a chytlavé drama, které se opírá o velmi kvalitní herce (v tomto případě herečky).. Vynikající kousek, který zachycuje trnitou cestu k ženskému volebnímu právu v Americe.. Řeknu vám, ty holky měly pořádně pevnou vůli.. ()

Reklama

Tryskomyš 

všechny recenze uživatele

Doporučuji všem ženám. Příběh vychází z historických reálií. Do filmu jsem šla proto, že tu hraje moje oblíbená herečka Vera Farmiga, tudíž jsem nevěděla vůbec o čem je. Později mi to nedalo a chtěla jsem vědět více o této tématice. V roce 1869 byla založena významná Národní americká asociace za volební právo žen, která požadovala schválení ústavního dodatku o volebním právu žen. Vystupují zde reálné postavy Alice Paul a Lucy Burns. ()

Muso 

všechny recenze uživatele

Bohužiaľ mne osobne moc nesedela tá réžia a prinajmenšom dosť ´osobitá´ práca s hudbou..nejaké soulovo rapové veci pridať k spomaleným záberom pochodu sufražetiek z roku 1912, no neviem neviem, či to je zrvona najvhodnejšia voľba. Celá prvá polovica filmu je robená akosi klipovo, jednotlivé scény zvláštne pospájané. Nehovorím, že to neni stráviteľné, ale odkedy opustí režisérka túto formu na posledných cca 40minút filmu, je to parádna jazda, ktorej nechýba potrebné napätie, tak nevyhnutné pre spracovanie takejto témy. Herecké obsadenie fajn. Hillary som to veril, celkovo film hodnotím tak na 70%. Napriek výhradám sa oplatí vidieť. ()

Gortyna 

všechny recenze uživatele

Když jsem se na tenhle strhující film díval, říkal jsem si, do jaké míry je asi tendenční a co všechno si tam režisérka, aby získala sympatie pro svoje hrdinky, přimyslela. A ono to ve skutečnosti takhle skutečně bylo včetně násilného krmení syrovými vejci. Aspoň se to píše na Wikipedii u hesla Alice Paul. Když budeme brát tenhle film doslova, asi si dost zprotivíme spoluzakladatele ČSR prezidenta Wilsona. Na filmu je uchvacující vizuální stránka, jak si režisérka pohrála s kostýmy (viz průvod), a jeden krásnější klobouk než druhý! Měla ta móda 20. let hodně do sebe. Samozřejmě by se našly chyby ve scénáři, například postava novináře z Postu je úplně zbytečná. Ale vcelku - kdyby tak všechny filmy měly tuhle kvalitu... ()

Galerie (30)

Zajímavosti (4)

  • Scéna "Noc hrôzy", v ktorej mala Lucy Burns (Frances O'Connor) spútané ruky nad hlavou, sa skutočne odohrala. Stalo sa to 14. novembra 1917. (m.a.t.o.)
  • Natáčanie prebiehalo v americkom štáte Virginia, prevažne v meste Richmond. (m.a.t.o.)
  • Zariadenie, ktoré sa používa na držanie otvorených úst Hilary Swank (Alice) počas scény násilného kŕmenia, je upravené zrkadielko. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama