foto

Lois Smith

  • nar. 3.11.1930 (87 let)
    Topeka, Kansas, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Lois Smith je americká filmová, divadelní a televizní herečka účinkující v herecké branži po více než pět dekád.

Smith se narodila jako Lois Arlene Humbert v Topece ve státě Kansas, rodičům Carrie Davis /roz. Gottshalk/ a Williamu Orenovi Humbertovi  - zaměstnanci telefonní společnosti. Smith je absolventkou University of Washington a studovala herectví u Lee Straberga v Actor's Studio.

Po dvou účinkováních v televizních projektech debutovala s filmem EAST OF EDEN /1955/. Následovaly snímky FIVE EASY PIECES /1970/, FOUR FRIENDS /1981/, FRIED GREEN TOMATOES /1991/, HARD PROMISES /1991/, drama s Michaelem Douglasem FALLING DOWN /1993/, DEAD MAN WALKING /1995/ s Seanem Pennem v hlavní roli, dobrodružné drama TWISTER /1996/ v režii Michaela Crichtona, akční sci-fi MINORITY REPORT /2002/ s Tomem Cruisem v hlavní roli nebo černá komedie PLEASE GIVE /2010/.

Mimo stříbrné plátno byla Smith aktivní i v televizní branži. Hrála jak v různých časosběrných seriálech tak i v rodinných seriálech, dramatech a sitcomech. V rodinném seriálu SOMERSET /1970-1976/ ztvárnila postavu psychotičky Zoe Cannell, problémovou matku paní Oakes v mysteriózním rodinném seriálu THE EDGE OF NIGHT /1956-1984/, nemehlo Ellu Fitz v seriálu THE ANOTHER WORLD /1964-1999/ nebo postavy tet v seriálech ALL MY CHILDREN /1970-2011/ a ONE LIFE TO LIVE /1968-2012/.

Jako guest star se objevila v seriálech ROUTE 66 /1960-1964/, LAW & ORDER: SPECIAL VICTIM UNIT /1999-současnost 2014/, LAW & ORDER: CRIMINAL INTENT /2001-2011/, DESPERATE HOUSEWIVES /2004-2012/ nebo v krimi seriálu COLD CASE /2003-2010/.

Na divadle debutovala v roce 1952 v Broadwayské komedii "Time Out For Ginger". Jako členka divadelního spolku Steppenwolf Theatre Company se objevila v roli Ma Joad v produkci hry The Grapes Of Wrath v Chicagu, v san diegovském La Jolla Playhouse ale taky v Londýně či New Yorku, kde za ztvárnění této role získala v roce 1990 nominaci na Tony Award. V roce 2013 účinkovala na Off-Broadwayi ve hře "Old Frineds", napsané Hortonem Footem.

Od roku 1948 byla vdaná za učitele Wesleyho Dalea Smithe, se kterým se rozvedla v roce 1970. Spolu mají jednu dceru Moon Elizabeth Smith. V roce 1970 vyhrála cenu na National Film and Critics Award pro nejlepší herečku ve vedlejší roli za drama Five Easy Pieces a v roce 1996 byla nominovaná na cenu Tony Award pro nejlepší ženský herecký výkon ve hře "Buried Child". V roce 2006 vyhrála cenu Drama Desk Award pro mimořádný ženský herecký výkon ve hře "The Trip To Bountiful". Cenu Robert Altman Award vyhrála v roce 2011 spolu s hereckým štábem filmu Please Give na Independent Spirit Awards. V roce 2007 byla uvedena do American Theater Hall of Fame.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2017 Lady Bird
Marjorie Prime
2016 Správní chlapi
The Comedian
2012 Dark Horse (TV film)
Neobyčejný život Timothyho Greena
2011 Bedňák
2010 Není zač
2009 Psí rok
2008 Chvilkové zatmění
Smrtící úder
2007 Proti proudu
2006 Griffin a Phoenixová
Hollywoodland
Little Fugitive
2005 Líbezná země
2004 Andělé s ocelovým hlasem
Nejlepší zloděj světa
P.S.
2003 Red Betsy
Vidláci v Rusku
2002 Minority Report
Projekt Laramie
2001 Přísaha
The Hire: Powder Keg
1999 Toulavé boty
1998 Trans
1997 Hudson River Blues
1996 Twister
Větší než život
1995 Co si ušít do výbavy
Mrtvý muž přichází
Truman (TV film)
1994 Svátost manželská
1993 Skřivánek (TV film)
Volný pád
1992 Nechci už zpátky (TV film)
Vražedné sliby (TV film)
1991 Smažená zelená rajčata
The Grapes of Wrath (TV film)
Těžko splnitelné sliby
Vyměněné osudy (TV film)
White Hot: The Mysterious Murder of Thelma Todd (TV film)
1990 Zelená karta
1988 Detektiv Janek: Dvojí odhalení (TV film)
Půlnoční běh
1987 Osudová přitažlivost
Černá vdova
1986 Twisted
1985 The Execution of Raymond Graham (TV film)
1984 Lehkomyslní
1983 Rage of Angels (TV film)
Reuben, Reuben
1982 The Unforgivable Secret (TV film)
1981 The House of Mirth (TV film)
Čtyři přátelé
1980 Liščata
The Jilting of Granny Weatherall (TV film)
Vzkříšení
1976 Příští stanice Greenwich Village
1972 Particular Men (TV film)
Příběhy z pískoviště
1971 Brother John
1970 Dragon Country (TV film)
Malé životní etudy
The Way We Live Now
1967 Do Not Go Gentle Into That Good Night (TV film)
1960 Strindberg on Love (TV film)
The Master Builder (TV film)
1955 Doktorka ze Santa Fé
Na východ od ráje

TV seriály

2018 Impulse (TV seriál)
The Eagle and the Bee (E05)
Sneaky Pete (TV seriál)
The Tower (S02E05)
Maggie (S02E04)
2017 9JKL (TV seriál)
Make Thanksgiving Great Again (E08)
Grace and Frankie (TV seriál)
The Pot (S03E06)
The Gun (S03E05)
Younger (TV seriál)
In the Pink (S04E04)
Černá listina (TV seriál)
The Architect (No. 107) (S04E14)
2015 Takoví normální Američané (TV seriál)
Do Mail Robots Dream of Electric Sheep? (S03E09)
2014 True Blood: Pravá krev (TV seriál)
Děkuji (S07E10)
2012 Ruth & Erica (TV seriál)
2011 True Blood: Pravá krev (TV seriál)
Až zemřu já... (S04E12)
Já a ďábel (S04E05)
2010 Zoufalé manželky (TV seriál)
Čeho se nejvíc bojíte? (S07E06)
Se mnou se pobavíš (S07E05)
2009 True Blood: Pravá krev (TV seriál)
Mejdan pokračuje (S02E02)
2008 True Blood: Pravá krev (TV seriál)
Staneš se mou smrtí (S01E12)
V chladné zemi (S01E06)
Začíná to jiskřit (S01E05)
další epizody (7)
2005 Chirurgové (TV seriál)
2004 LAX (TV seriál)
Odložené případy (TV seriál)
Děvčata z továrny (S02E02)
Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
Svatý (S03E16)
2002 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Způsobilost (S03E22)
2001 Going to California (TV seriál)
1998 Z vlastní vůle (TV seriál)
1994 Pohotovost (TV seriál)
1990 Právo a pořádek (TV seriál)
1970 All My Children (TV seriál)
Somerset (TV seriál)
1968 One Life to Live (TV seriál)
1964 Another World (TV seriál)
1963 The Doctors (TV seriál)
1959 Play of the Week (TV seriál)
1956 The Edge of Night (TV seriál)

Dokumentární

2018 For Ed Ricketts
2016 The Gettysburg Address
2014 Showing Up
1999 New York: A Documentary Film (TV seriál)
1998 Sam Shepard: Stalking Himself (TV film)
1991 Coney Island (TV film)
1988 American Experience (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace