Reklama

Reklama

Anatomie vraždy

  • USA Anatomy of a Murder (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Film líčí případ pomstěného znásilnění. Jeho hrdinou je venkovský advokát Paul Biegler, který převezme obhajobu poručíka Maniona, obviněného z vraždy muže, který znásilnil jeho vyzývavou ženu Lauru. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (111)

Falko 

všechny recenze uživatele

Filmy z pravnickeho prostredia a zo sudnej siene ma velmi bavia, ale podla mna bol trosku az moc ukecany a zbytocne natiahnuty skoro az na 3 hodiny. 100 percente suhlasim s komentarom uzivatela Matty, ktory pise, ze keby tvorcovia pribeh trosku priostrili nejakym dejovym zvratom alebo zakoncili necakanou pointou, bol by o nieco viac nadsenejsi a to sa tyka aj mna a pridal by som teda piatu hviezdicku. Avsak myslim, ze ak mate radi filmy z pravnickeho prostredia, tak budete urcite spokojni. Anatomie vrazdy mala sice az 7 nominacii na Oscara, avsak vdaka silnej konkurencii dramy BEN HUR (1959) nemal sancu ziskat ani jedneho. James Stewart bol nominovany za najlepsieho herca v hlavnej ulohe, ale sosku ziskal Charlton Heston za spominaneho Bena Hura. Vo vedlajsej ulohe boli nominovani dvaja herci Arthur O´Connell a George C. Scott, avsak väcsiu radost z Oscara mal Hugh Griffith taktiez za Bena Hura. V kategorii najlepsi film je to jasne, opät Ben Hur :-)... 25.12.2009 ______ James Stewart - (Advokát Paul Biegler) +++ Lee Remick - (Laura Manion) +++ Ben Gazzara - (Plukovník Frederick Manion) +++ Arthur O´Connell - (Parnell Emmett McCarthy) +++ Eve Arden - (Maida Rutledge) +++ Kathryn Grant - (Mary Pilant) +++ George C. Scott - (Claude Dancer) +++ Orson Bean - (Dr. Matthew Smith) +++ Produkcia: Otto Preminger +++ Hudba: Duke Ellington +++ ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Kdesi raz dávno som napísal: "a na filmy Otta Premingera nikdo sa už nepamätá". Nielen preto som veľmi rád, keď si nejaké médium alebo festival spomenie na vynikajúce filmy tohoto tvorcu, charakteristické premyslenou stavbou, zaujímavým príbehom, výbornými hereckými výkonmi a suverénnou réžiou. Dnes už sa také filmy netočia. Strhujúci príbeh obhajoby pomsteného znásilnenia vyniká predovšetkým výkonom Jamesa Stewarta v úlohe obhajcu, George. C. Scotta v úlohe prokurátora, zaujímavými odbočkami odľahčujucími inak zaujímavý dej zo súdnej siene (predvolanie psa ako svedka obhajoby, narážky na alkoholizmus obhajcovho pomocníka) a interesantným záverom. Celkove ide o dielo, ktoré je rovnako dobre pozerateľné dnes ako v dobe vzniku. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Ta dramata ze soudní síně jsou prostě skvělá. Alespoň v tomhle případě to opět platí. Vůbec nejde o to, aby divák viděl, jak k vraždě došlo, jde hlavně o to, jak je popsána, a to naprosto stačí. Je to silné, protože obhájci to silným dělají. Skvělé herecké výkony, kdy James Stewart opět ukazuje, jakou legendou byl. Na toho člověka bych se mohl dívat pořád. Preminger vše ještě podtrhává výbornou režií. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Vyborne oldschool drama ze soudni sine. Na svou dobu se jednalo pomerne o unikat, jednak velmi odlisnou atmosferou, kterou ma na svedomi Duke Ellington (ktery si ve filmu strihnul cameo) s jeho jazzovym soundtrackem a take je film na tehdejsi pomery nezvykle explicitni. V oldschool cernobilych filmech jsme zvykli na urcitou uroven politicke korektnosti a elegance, kdyz jindy 100% decentni James Stewart zacne rozebirat znasilneni a strilet terminy jako sperma, samozrejme to vyvola vlnu pozdvizeni. Otec Jamese Stewarta byl filmem dokonce tak pobouren, ze ho bojkotoval. Svym zpusobem je tak Anatomy of a Murder nadcasova zalezitost, protoze neco podobneho je dnes jiz bezna praxe. 8/10 ()

woody 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejchytřeji a nejprecizněji vymyšlených filmů, co jsem kdy viděl (o to více zaráží, že Preminger se nedočkal ani mizerné nominace na Oscara a nikdo si tohoto opomenutí nevšímá a vedle Kubricka a Hitchcocka ho neřadí). Navíc se - což shledávám takřka neuvěřitelným - nebere vůbec vážně a od začátku do konce si s vámi pohrává jako obhájce a prokurátor s porotcem. Ostatně, vy sám porotcem jste a nedozvíte se nic víc, než oni samotní. Do toho všeho, dovolit si hovořit v '59 o spermatu, mužské erekci a ženských bombarďácích, zaslouží obdiv. Ten film za 50 let nezestárnul ani o minutu své zdánlivě přeexponované délky. (A má skvostný kinoplakát) (znalí historie si užijí v lahůdkové roli soudce Josepha Welche, prvního muže, který se dokázal na vládní úrovni vzepřít hysterii kolem proti McCarthyho honu na čarodějnice) ()

Galerie (56)

Zajímavosti (17)

  • Režisér Otto Preminger nemal rád flashbacky, takže vo filme žiadne neuvidíme. (fishki)
  • Slova, která popudila cenzuru, byla: znásilnění, antikoncepce, penetrace nebo sperma, a zákaz filmu byl jako vyšitý, ale distributor Columbia Pictures se obrátil na soud a ten neshledal, že by použitá slova, která jsou součástí lékařské terminologie, byla natolik závadná, aby stačila k zákazu filmu a cenzor tím překročil ústavní hranice. (Zetwenka)
  • Oficiálny plagát bol Premierou vyhlásený ako najlepší z 25 plagátov k filmu. (fishki)

Reklama

Reklama